Smarte sensorer og kunstig intelligens skal løfte dansk landbrug

Teknologisk Institut har udviklet en række værktøjer, der skal hjælpe landbruget med at blive mere digitaliseret - der er behov for det.

Smarte sensorer og kunstig intelligens skal løfte dansk landbrug

Dansk landbrug er kendt for hurtigt at implementere nye teknologier og udnytte digitale løsninger til at indsamle data og styre driften. Det kan nemlig godt betale sig at benytte IoT-sensorer og kunstig intelligens til at optimere landbruget.

Landbruget får nye løsninger til hurtigere og enklere digitalisering

Udfordringen er, at det kan være en kompleks løsning, som ikke bare kan sættes i gang og benyttes. Derfor har Teknologisk Institut som led i resultatkontrakten Digitalisering i landbruget udviklet et sæt værktøjer og metoder, som består af software- og analysemoduler og rådgivningsværktøjer til at forsimple processen.

“Det er komplekst at udvikle 100 procent digitale løsninger, fordi det kræver et samspil med en række digitale teknologier, som det er nødvendigt at indbygge i maskinerne og udstyret. Men digitalisering er helt afgørende for at bevare eller opnå en førerposition på markedet”, fortæller Nicolai Fog Hansen, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Instituttet undersøger også, hvordan kunstig intelligens og kamerateknologi kan effektivisere landbruget og indgå som en naturlig del i landbrugsudstyr. Her har specialisterne bl.a. udviklet en digital plantetæller, der kan tælle planter og beregne bladareal. En løsning, der kan spare arbejdstimer.

“Det er altafgørende for landbrugets producenter af teknologi og udstyr, at de hopper på digitaliseringsvognen nu. Ellers risikerer de at gå glip af de mange konkurrencefordele”, mener Nicolai Fog Hansen.

Der er samtidig stor fokus på, hvordan landbruget kan reducere emissionsudledning med 70 procent inden 2030. Her har instituttet udviklet en platform, der opsamler emissionsdata fra både stald og mark.

Se også: Priser på IoT produkter

Også AI-baseret løsning til gartnerier

Teknologisk Institut har arbejdet tæt sammen med virksomheder inden for mark, væksthus og miljøteknologi for at nå i mål med værktøjerne og metoderne. Det har bl.a. resulteret i det kommercielle produkt, InfoGrow, som instituttet sælger til gartnerier.

InfoGrow har fokus på dataopsamling og styring af klima på gartnerier og giver et præcist estimat af, hvor meget vand og gødning der er behov for. “Ud over en klimagevinst er det også godt for bundlinjen”, siger Jesper Aaslyng, faglig leder på Teknologisk Institut.

Se også: Priser på smarte telefoner

6,3 millioner kroner i midler til fokus på digitalisering

Sammen med en række partnere har Teknologisk Institut modtaget 6,3 millioner kroner i midler fra Industriens Fond, så arbejdet kan fortsætte til og med 2023. Fokus er her på vækst i agroindustrien via digitalisering.

Se også: Nyheder om digitalisering og IoT

Efterfølgende nyt om emnet

Næste fortælling om sagen finder du her. Steen Jørgensen holdt fast i sin interesse i tematikken. 20/5/2021 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med en ny vinkel på temaet Nobelvinder: Kunstig intelligens kommer til at knuse mennesket – Næste artikel om temaet finder du her. Se også seneste nyt om tematikken ved at trykke her..