Elon Musk sagsøger OpenAI – opgiver oprindelig mission for profit
Elon Musk sagsøger OpenAI og selskabets direktør Sam Altman. Han hævder, at jagten på profit har fået selskabet til at opgive sin oprindelige mission om at udvikle AI-teknologi, der skal gavne menneskeheden.
I sagsanlægget, der blev indleveret til en domstol i San Francisco torsdag, påstår Elon Musk, at OpenAI’s partnerskab med Microsoft har forvandlet selskabet “til et lukket de facto-datterselskab” af Microsoft, der fokuserer på at maksimere profitten.
Læs også: OpenAI giver humanoide robotter en kognitiv AI-opgradering
Musk: OpenAI bryder med stiftelsesaftale
Ifølge søgsmålet er den slags handlinger et brud på den stiftelsesaftale, der blev indgået mellem Sam Altman, OpenAI’s præsident Greg Brockman og Elon Musk, der var med til at grundlægge OpenAI i 2025, men som ikke længere er en del af selskabet. De forpligtede sig dengang til at gøre projektet nonprofit og teknologien open source.
Elon Musk hævder også, at OpenAI bryder aftalen ved at holde designet af OpenAI’s sprogmodel GPT-4 ”fuldstændig hemmeligt”. Denne beslutning er ifølge Elon Musk ”primært drevet af kommercielle overvejelser – ikke sikkerhed”. GPT-4-modellen er nu ”de facto Microsofts proprietære algoritme,” lyder det også i søgsmålet.
OpenAI har ikke ønsket at kommentere søgsmålet.
Læs også: Elon Musk vil have højere afgifter på kinesiske elbiler
AI gavner bestyrelsen og ikke menneskeheden
Med søgsmålet ønsker Musk at tvinge OpenAI til at overholde stiftelsesaftalen og ”vende tilbage til sin mission om at udvikle såkaldt General AI for at gavne menneskeligheden” i stedet for at gavne Sam Altman, Greg Brockman og Microsoft.
Inden Elon Musk var med til at grundlægge OpenAI, var han også kritisk over for de risici, som udviklingen af AI kan udgøre for samfundet, hævder søgsmålet. Han ville derfor have forskellige sikkerhedsforanstaltninger på plads for at forhindre den slags systemer i at blive brugt til at erstatte mennesker.
Sidste år skrev Elon Musk og en række AI-forskere under på et åbent brev, hvor de opfordrede AI-virksomheder til at sætte ”store AI-eksperimenter” på pause. Han har siden startet et eget AI-selskab, xAI, og lanceret en AI-bot på det sociale medie X.
I søgsmålet påstås det, at den GPT-4-sprogmodel, som OpenAI lancerede i marts 2023, ikke blot er i stand til at ræsonnere, men tilmed er ”bedre til at ræsonnere end det gennemsnitlige menneske,” med tanke på, at den scorede et resultat over 90 procent i advokatuddannelsens Uniform Bar Examination.
Angiveligt er OpenAI i gang med at udvikle en endnu mere avanceret sprogmodel med navnet ”Q Star”, der er nærmere en rigtig såkaldt Artificial General Intelligence (AGI).
Turbulent tid for OpenAI
Sam Altman blev fyret (og siden genansat fem dage senere) fra OpenAI i 2023 på grund af vage påstande om, at hans kommunikation med bestyrelsen ”hindrede dens mulighed for at udføre sine forpligtelser.” I søgsmålet hævder Elon Musk, at Sam Altman, Greg Brockman og Microsoft i dagene efter dramaet ”udnyttede Microsofts store indflydelse på OpenAI” til at erstatte medlemmer af bestyrelsen med håndplukkede personer, som Microsoft lettere kunne godkende.
”De nye bestyrelsesmedlemmer har ingen AI-ekspertise af betydning og er ifølge information og efter alt at dømme dårligt rustet til at foretage uafhængige vurderinger af om og hvornår, OpenAI har opnået en AGI og dermed, hvornår de har udviklet en algoritme, der ligger udenfor Microsofts licens,” står der i søgsmålet.
Partnerskabet mellem OpenAI og Microsoft er ved at blive undersøgt af tilsynsmyndigheder i Storbritannien, EU og USA, som alle vurderer, om deres fælles forhold påvirker konkurrencen.
Læs også: OpenAI’s nye AI-model Sora genererer hyperrealistiske videoer