EU tvinger Meta til at adskille Messenger og Marketplace fra Facebook

EU's forordning om digitale markeder tvinger Meta til at adskille sine tjenester fra hinanden, så Messenger og Marketplace kan bruges uden en Facebook-profil.

EU tvinger Meta til at adskille Messenger og Marketplace fra Facebook

Meta har i mange måneder kæmpet mod den kommende EU-forordning om digitale markeder (også kaldet Digital Markets Act eller DMA). Nu lader det til, at techgiganten har givet op.

Selskabet har nemlig annonceret, at det vil følge forordningen, som gælder fra marts. Forordningen dikterer, at store platformsudbydere ikke må favorisere sine egne tjenester og tvinge brugerne til at blive i deres økosystem.

Læs også: Nu kan du betale 99 kr./md. for reklamefri Facebook og Instagram

Messenger og Marketplace kan bruges med separate konti

Den del af forordningen kommer til at få store konsekvenser for Meta, som netop forsøger at samle en række tjenester, der er knyttet til én og samme Facebook-konto. Men takket være EU har brugere snart mulighed for selv at vælge, om de vil bruge en Facebook-profil til at tilgå Metas øvrige tjenester.

Inden længe bliver det nemlig muligt at benytte både Messenger og Facebook Marketplace uden at have en Facebook-konto. Meta har tidligere appleret EU’s beslutning og forsøgt at argumentere for, at de to tjenester ikke bør høre ind under forordningen, men altså forgæves.

Når Meta har rettet ind efter EU’s forordning, kan brugere i EU tilgå Messenger og Facebook Marketplace og alle de sædvanlige funktioner via selvstændige konti. Dog vil samtaler mellem sælgere og købere i Marketplace ske via e-mail i stedet for via Messenger.

Udover Facebook Marketplace og Messenger rammer EU’s forordning også Facebook, Instagram, WhatsApp og Meta ads. For eksempel kan man nu separere sine konti på Facebook og Instagram fra hinanden, så data fra de to platforme ikke deles på kryds og tværs.

Techgiganter har kæmpet mod EU’s nye forordning

EU Kommissionen udpegede til at begynde med seks selskaber som såkaldte ”gatekeepere” under forordningen: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta og Microsoft.

Til sammen driver de seks it-giganter 22 platforme, som ifølge EU falder ind under lovgivningen på grund af faktorer som antal brugere, omsætning og værdi. Hvis selskaberne og platformene er tilpas store, mener EU, at de ”udgør en vigtig gateway mellem erhvervsbrugere og forbrugere i forbindelse med centrale platformstjenester.”

ByteDance og Apple er blandt de andre selskaber, der har kæmpet imod forordningen, inden den træder i kraft til marts. Google, der ejes af Alphabet, oplyste for nylig, at man som bruger kan stoppe delingen af data fra deres platforme som YouTube og Chrome.

Læs også: EU tvinger Apple til at åbne op for NFC-mobilbetaling på iPhone