Facebooks WhatsApp-krav sender brugerne over til Signal

Den krypterede besked-app Signal oplever øget i popularitet efter WhatsApps opdatering, der kræver brugerne deler data med Facebook.

Facebooks WhatsApp-krav sender brugerne over til Signal

Signal, der er en krypteret besked-app, fik en pludselig stigning i popularitet i sidste uge, hvilket gav forsinkelser i bekræftelsen af telefonnumre på nye konti.

Signal Foundation postede senere på sin Twitter-konto, at forsinkelserne ramte nye brugere på flere mobile netværk, men at de arbejdede på at får problemet løst så hurtigt som muligt. Problemet siges nu at være løst. Hvad var så årsagen til dette problem? Jo, det skyldes faktisk noget, der på sigt kan vise sig at bliver den kampplads, de store tech-selskaber kommer til at kæmpe på om kundernes gunst.

Brugerne skal logge ind med Facebook på WhatsApp fremover

Den store interesse for at registrere sig hos Signal kommer efter en opdatering af reglerne for privatliv og integritet på den konkurrerende platform WhatsApp. WhatsApp begyndte fra onsdag i sidste uge at rulle opdateringen ud og efter ændringerne har WhatsApp lov til at dele store mængder data og information om brugerne med Facebook.

Ændringerne træder i kraft fra 8. februar 2021 og fra da af vil det ikke være muligt at benytte WhatsApp uden at acceptere de nye vilkår.

Blandt den data, WhatsApp fra da af vil kunne dele med Facebook, er: Kontoregistrering, telefonnummer, transaktionsdata, information relateret til tjenester, interaktionsinformation, information om mobiltelefonen, IP-adresse med mere.

Se også: Priser på opkoblede produkter

Facebook afviser det er et problem

Facebook har overfor The Verge fortalt, at de opdaterede vilkår relaterer til kontakt med virksomheder, og at der ikke vil være nogen forskel for private brugere. At der ikke er nogen mulighed for at vælge delingen af information fra, eller vælge hvilken information der kan deles efter opdateringen, har dog gjort mange urolige.

I sidste måned protesterede WhatsApp offentligt mod Apples krav om, at udviklere skal angive information om, hvilken brugerinformation de indsamler om brugerne i App Store. Whatsapp gentog det argument, som Facebook også er kommet med, nemlig at det kan skade konkurrenceevnen for deres app.

Se også: Sikkerhedstrusler mod 5G

Stigende kritik af Facebook

Signals stigning i antal registrerede bruger bliver også koblet til tweets fra Tesla-direktør Elon Musk, der for nylig klatrede op på førstepladsen over verdens rigeste personer. I sine tweets fortsatte Musk sin tidligere linje af kritik mod Facebook. Først med et tweet onsdag aften efter angrebet på Capitol i Washington. Musk delte et meme med pointen, at grundlæggelsen af Facebook har ført frem til angrebet i Washington.

Siden kom et tweet, hvor han opfordrede sine 41,5 millioner følgere til at bruge Signal, formentlig som en erstatning af Facebook-ejede muligheder som WhatsApp. Musks opfordring blev senere retweetet af Edward Snowden, der også er stor tilhænger af Signal.

Signal Foundation er grundlagt af blandt andet Brian Acton, der også var med til at grundlægge WhatsApp men siden forlod selskabet, da det i 2014 blev opkøbt af Facebook. Acton har også siden opfordret sine Twitter-følgere til at slette Facebook.

Se også: Find billig telefoni til virksomheder

Monopolvirksomher undersøges – kan blive splittet op

Facebook gjorde det også sidste år til et krav at bruge ens Facebook-konto til at logge ind i Oculus-universet. Facebook opkøbte Oculus for et par år siden med henblik på storstilet satsning på virtual reality. Det har vakt kritik og irritation, at Facebook stiller som krav, at man kun kan logge ind i Oculus med en Facebook-konto.

Facebook og andre af de store tech-selskaber bliver for tiden undersøgt nærmere i forhold til deres monopollignende status. En træk som at kræve datadeling med Facebook af WhatsApp-brugere er næppe noget, der bliver set på med milde øjne, når det gælder privacy og konkurrence på markedet.

Flere og flere taler for, at de store selskaber skal splittes op, så de ikke får for stor magt og monopol. Facebook kan dog ikke gøre de nye betingelser gældende i EU takket være GDPR-reglerne. I hvert fald ikke i samme omfang som i resten af verden.

Se også: Nyheder om privacy