Neuralink-patient bruger hjerneimplantat til at spille skak

Virksomhedens første menneskelige patient sagde, at teknologien har ændret hans liv, men at "der stadig er meget arbejde, der skal gøres".

Neuralink-patient bruger hjerneimplantat til at spille skak

Elon Musks neuroteknologivirksomhed Neuralink har udgivet en video, der angiveligt viser den første menneskelige patient, der bruger Neuralinks hjerneimplantat til at styre en musemarkør og spille et spil skak.

Læs også: Elon Musk: Neuralinks hjernechip implanteret i et menneske

Spillede skak og Civilization VI i otte timer i træk

Patienten, den 29-årige Noland Arbaugh, siger, at han kom til skade i en dykkerulykke for otte år siden. Her blev han lammet fra skuldrene og ned. Noland Arbaugh beskriver brugen af Neuralink-implantatet som at bruge Kraften fra Star Wars-serien, der giver ham mulighed for “bare at stirre et sted hen på skærmen” og flytte markøren, hvorhen han vil.

Elon Musk, som grundlagde Neuralink i 2016, retweetede videoen af Noland Arbaugh og sagde, at den demonstrerede “telepati”. Telepati er et begreb, der dækker over overføring af tanker og følelser mellem mennesker uden brug af kendte sanser.

Ud over at spille skak sagde Noland Arbaugh, at Neuralink-implantatet også har gjort det muligt for ham at spille videospillet Civilization VI i otte timer i træk. Dermed han var faktisk begrænset af at skulle vente på, at implantatet blev genopladet.

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), der administrerer lovgivningen om fødevarer og lægemidler i USA, gav sidste år Neuralink tilladelse til at udføre kliniske forsøg på mennesker. Kort tid efter meddelte virksomheden, at den søgte testpersoner til et indledende seksårigt forsøg.

Den offentliggjorte video er første gang, at Neuralink har delt optagelser af en patient, der bruger selskabets hjerneimplantat.

Læs også: Elon Musk sagsøger OpenAI – opgiver oprindelig mission for profit

Gammel teknologi med enorme forbedringer

Denne form for kontrol via et såkaldt hjerne-computer-interface (BCI) er ikke helt ny. The Wall Street Journal bemærker, at en lammet person i 2004 også var i stand til at flytte en markør takket være hjælp fra et hjerne-computer-interface.

Den tidligere udgave af teknologien var ikke i stand til at overføre data trådløst som Neuralink og var afhængig af ledninger, der stak ud gennem huden. Ifølge avisen er det også bemærkelsesværdigt, at Noland Arbaugh var i stand til at føre en samtale, mens han flyttede markøren.

“Det er bestemt et godt udgangspunkt,” siger Kip Ludwig, der er meddirektør i Wisconsin Institute for Translational Neuroengineering, til Reuters.

Han afviser dog, at Neuralinks video repræsenterer et “gennembrud”. Andre virksomheder som BlackRock og Synchron har også demonstreret, hvordan lammede patienter kan bruge hjerne-computer-interfaces til at styre elektroniske apparater.

Neuralink er blevet kritiseret for den måde, som selskabet har udført deres forsøg på. Kritikere har peget på manglende gennemsigtighed om elementer som antallet af forsøgspersoner, eller hvilke resultater de vurderer, skriver WIRED.

Selvom Neuralink i første omgang er tænkt som en hjælpeteknologi, har Elon Musk sagt, at han i sidste ende ønsker, at den skal implanteres i helt raske mennesker for at forbedre deres evner. Men der er stadig lang vej igen.

Det bliver spændende at se, hvor Neuralink kan føre menneskeheden hen – hvis overhovedet nogle steder.

Den manglende gennemsigtighed om forsøgene kan få en til at tænke, om der alene er tale om et PR-stunt. Neuralink har også tidligere udført forsøg på aber, men også her har Neuraloink været udsat for kritik, da det i nogle tilfælde endte med, at aben måtte aflives.

Læs også: Tesla retter funktion, som ejerne klager mest over