Taiwan forbyder eksport af chips hurtigere end 25 MHz til Rusland
Med et nyt forbud mod eksport af højteknologiske råvarer har myndighederne i Taiwan øget presset på Rusland. Forbuddet betyder nemlig, at der udelukkende må sælges ubrugelige processorer til Rusland.
Læs også: Brugen af VPN-apps eksploderer i Rusland
Ubrugelige ældgamle processorer
Eksportforbuddet omfatter nemlig processorer, der er hurtigere end 25 MHz, hvor nogle af de nyeste på markedet i dag nærmer sig 4.000 MHz. Det betyder, at Rusland og Belarus ikke vil kunne købe chips fra Taiwan, der er hurtigere end Intels i386 fra 1980’erne. Selv processorer lanceret i starten af 1990’erne er udelukkede såsom Intels første Pentium CPU’er. I realiteten er der tale om et eksportforbud.
Rusland har i forvejen haft problemer med at erstatte x86-processorer fra Intel og AMD, som landet ikke længere kan få adgang til på grund af eksportforbud fra USA og andre lande. Det har fået Rusland til at købe x86-kompatible processorer fra Kina, som vil være betydeligt langsommere end de fleste moderne systemer.
Rusland er grundet dette ved at gå over til servere, der anvender landets egne Elbrus-processorer. Et produkt som flere forretningsområder i Rusland finder utilstrækkeligt.
Forbuddet gælder også chips med:
- 5 gigaflops eller højere ydeevne
- En aritmetisk logisk enhed på 32 bit eller mere
- Eksterne forbindelseshastigheder på 2,5 MB/s eller derover
- Mere end 144 pins
- En grundlæggende gate-transmissionsforsinkelse på mindre end 0,4 nanosekunder
Taiwans økonomiministerium har også forbudt eksport af udstyr til Rusland og Belarus, der er afgørende for fremstillingen af chips.
Verdens største klynge af chipproducenter
Forbuddet mod eksport af processorer fra Taiwan er ikke sådan at kimse af. Taiwan er et mekka for chipproducenter, hvor man finder nogle af de største aktører på markedet.
I blandt disse virksomheder finder man blandt andet TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), der er den største producent af mikrochips, og som laver processorer til blandt andet AMD, Apple, ARM, Broadcom, Marvell og Nvidia.
I Kina blev der ikke taget godt imod nyheden. Kinas regering udsendte mandag en erklæring, der beskyldte Taiwan for at jagte indflydelse og storladenhed med det nye eksportforbud.
Læs også: Elon Musk: Svært for Rusland og Kina at sabotere Starlink