Kriminaltekniker: iPhones er lettere at hacke end Android-mobiler

En amerikanske kriminaltekniker har udtalt at det er blevet lettere at bryde ind i iPhones end Android-mobiler - Dog er der en vej ind i begge.

Kriminaltekniker: iPhones er lettere at hacke end Android-mobiler

Mobiltelefonen indeholder mange informationer om os, hvorfor sikkerheden selvfølgelig skal være i top. De fleste smartphoneproducenter har fået et større fokus på netop sikkerheden, hvilket forbrugerne sikkert sætter pris på, men det gør samtidigt politiets arbejde sværere. Ligesom vi ting på vores mobiltelefoner, som ingen andre skal have adgang til, så kan informationer på mobilen også afsløre en masse om terrorister og andre typer kriminelle, der kan bruges  i retten som beviser.

Den seneste tid har den amerikanske regering forsøgt at overbevise virksomheder som Apple om, at de skal have adgang via en såkaldt bagdør til mobiltelefoner, der skal kunne bruges i disse sammenhænge. Det tyder dog ikke på at dette overhovedet er nødvendigt – specielt ikke når det drejer sig om iPhones.

Med politiets cracking tool-software er det nemlig relativt hurtigt at bryde ind i iPhonen, men når det kommer til Android, så bliver jobbet efter sigende stadig sværere.

Læs også: Samsung Galaxy S9 og S9+

Det er sværere at bryde Android-krypteringen

Den amerikanske kriminaltekniker Rex Kiser, der udfører digitale retsmedicinske undersøgelser for Fort Worth Police Department, fortæller:

For et år siden kunne vi ikke komme ind i iPhones, men vi kunne komme ind i alle Androids. Nu kan vi ikke komme ind i mange Androids.”

Virksomheden Cellebrite laver et af de mest brugte værktøjer til formålet, der kan bryde ind i hvilken som helst iPhone, til og med iPhone X. Værktøjet kan udtrække data som GPS-lokationer , beskeder, opkaldslog, kontakter og endda data fra specifikke apps som Instagram, Twitter, LinkedIn osv., som alle kan være utroligt nyttige i at retsforfølge kriminelle. Det samme værktøj har dog sværere ved at bryde ind i førende Android-mobiler.

Læs også: 87-årig i bilulykke hjælpes af faldregistrering i Apple Watch

Fik ikke brudt Huawei-mobilen op

Det samme værktøj har langt sværere ved at skaffe sig adgang til informationer i nogle af de mest solgte Android-mobiler. På mobiler som Samsung Galaxy S9 og Google Pixel 2 kunne der ikke skaffes adgang til hverken sociale medier, internet browsing eller GPS-data.

“Nogle af de nyere operativsystemer er sværere at få data fra end andre,”

Han fortsætter: 

“Jeg tror, ​​at mange af disse virksomheder bevidst prøver at gøre det sværere for politiet at hente data fra disse telefoner … under dække af forbrugernes privatliv.”

Afslutter kriminalteknikeren.

I forsøget på at bryde ind i Huaweis P20 Pro måtte cracking-softwaren give fortabt.

Ingen mobiler er helt ubrydelige

Selvom det er sværere at komme ind i nævnte Android-mobiler, så er de bestemt ikke ubrydelige. Bare fordi Cellebrites værktøj ikke kan, betyder det ikke at efterforskere ikke kan udtrække de data, de har brug for. Processen bliver bare mere arbejdskrævende og tager mere tid og ressourcer. Selv Apples nyeste flagskib, iPhone 11 Pro Max, kan blive knækket, men det kræver mere end at bruge det simple og hurtige stykke software.

Så angiveligt er det sværere at komme ind i Android-mobilen end iPhonen, i hvert fald ifølge denne artikel fra Vice. Herhjemme bruger det danske politi mobiltelefoner fra Samsung, hvor der udvikles på en række af apps, der er standardudstyr hos landets betjente.

Læs også: iOS 14 rygtes at virke med alle nuværende iPhones

Emnet følges op

Siden vi bragte denne artikel er der kommet mere til sagen. Daniel Søgaard Hald fastholdt sit fokus på emnet. d. 30/1/2020 fulgte vi historien op med en artikel omkring Mobil-markedet vokser i 4. kvartal 2019 – Apple tager førstepladsen – Læs den her. Se også seneste nyt om tematikken her..