Forskellige emoji-designs resulterer i fejlkommunikation

Der er stor forskel på, hvordan emojis ser ud på iOS, Android, Facebook og Twitter, og det fører til fejlkommunikation, viser ny forskning.

Forskellige emoji-designs resulterer i fejlkommunikation

Har du før undret dig over, hvorfor en ven eller bekendt har sendt en emoji til dig, der ser ud til at være helt ude af kontekst? Så skal årsagen med al sandsynlighed findes i, at I ofre for smartphoneproducenter og sociale mediers forskellige designs af emojis.

En række ph.d.-studerende fra University of Minnesota har nemlig studeret mulighederne for fejlkommunikation ved brug af emojis på tværs af forskellige platforme.

Ikke overraskende er konklusionen, at der sker misforståelser og fejlkommunikation som følge af de forskellige designs af emojis, der ofte symboliserer helt forskellige ting på trods af, at alle emoji-designs tager udgangspunkt i den såkaldte Unicode-standard, der fungerer som retningslinjer for, hvad de enkelte emojis skal udtrykke.

Læs også: De nye emojis fra iOS finder vej til Android

Det er særligt Apple, der med flere emojis skiller sig ud fra mængden. For at se i hvor høj grad de forskellige emoji-designs fører til fejlkommunikation, har de ph.d.-studerende ladet en række deltagere vurdere 22 forskellige emojis designet af henholdsvis Apple, Google, Microsoft, Samsung og LG. Hver enkelt emoji er vurderet på en skala fra -5 til 5, hvor -5 repræsenterer negativ (f.eks. trist/sur), 0 neutral og 5 positiv (f.eks. glad/spændt).

Denne emoji opfattes markant anderledes på iOS end de øvrige platforme.

Særligt én emoji fra Apple fører til fejlkommunikation. Det er den emoji, der i Unicode-standarden beskrives som ”grinende ansigt med smilende øjne”. Apples udgave af denne emoji får -1 på skalaen (altså negativ), mens Google, LG og Microsofts design i den anden ende ligger på hele 4. Den samme emoji hos forskellige smartphoneproducenter symbolierer altså helt modsatrettende følelser.

I en opsummering af afhandlingen fremgår et eksempel, der viser meget godt hvilken fejlkommunikation der kan finde sted som følge af forskellige designs af samme emoji. Se blot herunder, hvor person 2 forstår udfaldet af person 1s date helt forskelligt udelukkende ud fra brugen af emojien.

Set fra Afsender (Android/Nexus) Set fra Modtager (iOS)
Person 1: ”Har lige været på den der date!
Person 2: ”Urgh! Ked af, at det gik dårligt. Kan ikke vente på at høre historier!”
Person 1: ”???”
Person 1: ”Har lige været på den der date!
Person 2: ”Urgh! Ked af, at det gik dårligt. Kan ikke vente på at høre historier!”
Person 1: ”???”

Afsender og modtager, der sender emojis mellem Googles Nexus-smartphones og Apples iPhones vil opleve en gennemsnitlig forskel på 2,04 på den ovenstående skala, men også selv hvor emojis bruges på samme platform, ses der forskellige tolkninger af dem – dog ikke i lige så høj grad med en forskel på 1,88 point.

Efterfølgende nyt i sagen

Sagen slutter ikke her. Redaktionen har bragt den videre. mobilsiden har bragt sagen videre. 11/4/2016 bragte vi et indlæg med tematikken Penge tilbage i skat? Få de bedste mobiltilbud her – Forstættelsen i sagen kan læses her. Aktuelt nyhedsstof om emnet kan du læse her..