Mobilsiden kårer: Værste trend 2017

Hvad er den værste smartphone-trend i 2017?

Mobilsiden kårer: Værste trend 2017

Der opstår hele tiden nye trends på smartphonemarkedet. Nogle gange er det fordi producenterne følger forbrugernes ønsker, men andre gange er det den anden vej, hvor producenterne skaber nye trends, som ikke er lige værdsatte af alle forbrugere.

Det store spørgsmål er naturligvis, hvilken trend der har været den værste i 2017. Den trend, som der har irriteret eller ærgret dig mest i løbet af året. Det har vi i dag brug for din hjælp til at finde ud af, og du kan afgive din hjemme nederst i artiklen.

Afskaffelsen af jackporten
En trend, som ikke startede i år, men som er fortsat ufortrødent, er afskaffelsen af jackporten – den gamle 3,5 mm analoge standard, som producenterne er så ivrige efter at afskaffe til fordel for digital lyd over USB-C og Lightning – men ikke alle er klar til det skift endnu.

Farvel til microSD-kort

Samme skæbne har mødt microSD-kortet, som også er på vej væk. Det er kun i relativt få topmodeller, hvor det er muligt indsætte et eksternt microSD-kort og dermed udvide lagerpladsen. I stedet har producenterne valgt at forøge den indbyggede lagerplads, så mange mobiler kommer med enten 32 eller 64 GB som minimum.

Skyhøje priser på topmodeller
Der er også næsten gået mode i at lave de dyreste smartphones producenterne imellem. Apple lagde ud med iPhone X, som kan købes i en konfiguration til over 10.000 kroner. Det har motiveret andre producenter til at følge trop med dyre topmodeller, der er i et prisleje ikke langt fra iPhone X.

Apples throttling af gamle iPhones
Apple er kommet i søgelyset for at skrue ned for ydeevnen i ældre iPhones. Apple siger selv, at det er for at give en bedre brugeroplevelse, da batterierne over tid mister kapacitet og derfor kan betyde, at telefonerne pludselig slukker. Ikke alle køber dog Apples forklaring og mistænker i stedet producenten for at throttle de ældre iPhones med henblik på at få forbrugerne til at opgradere til den seneste og hurtigste iPhone.

Skærme der bliver større og større
Mange smartphoneproducenter har taget de større skærme til sig, som fylder langt mere af skærmen, men skærmene kan ikke blive ved med at vokse, eller kan de? Det tror nogle smartphoneproducenter, skulle man næsten tro. I hvert fald har mange topmodeller så store skærme, at det kan være svært, hvis ikke umuligt, at nå hele skærmen med en hånd. Samtidig må andre dele såsom hardwareknapper og fingeraftrykslæser vige pladsen for de fortsat større skærme.

Ekstra aflangt skærmformat
En trend, der er relateret til de større skærmstørrelser, er den stigende anvendelse af et ekstra aflangt skærmformat – typisk formatet 18:9 eller 18,5:9. Det er velegnet til spillefilm, men hvor mange film ser man på sin 6″ mobil? Til gengæld er alt andet webindhold, eksempelvis YouTube-videoer og flere apps, slet ikke optimeret til afspilning i det ekstra aflange format. Det giver unødvendige sorte bjælker på mobilskærmen.

Udskæring i toppen af skærmen
I år begyndte vi også at se smartphones med lidt alternative designs. Det er nemlig trængt med plads på grund af de store skærme på fronten, så i stedet må sensorer og kameraer på fronten af telefonerne blive placeret, ja … direkte oven på skærmen, for der er ikke plads andre steder. Denne løsning så man først i Essential PH-1, hvor der er et hul øverst på skærmen, så der er plads til frontkameraet. Sidenhen kom Apple med iPhone X og dens meget større udskæring, som giver plads til TrueDepth-sensorerne. Derudover rygtes det, at blandt andet Huawei er på vej med et lignende design.

Nye mobiler kommer stadig med microUSB
Det vendbare USB C-stik har efterhånden været på markedet i nogle år, men det gamle microUSB, som man altid får sat i den forkerte vej, vil bare ikke dø. Der lanceres stadig mange, mange smartphones og forbrugerelektronik med den gamle port – primært billige mobiler, men også Oppo lancerede for nyligt en topmodel med den gamle port.

Langsomme softwareopdateringer
En trend, som også er udbredt, er langsomme softwareopdateringer – eller skulle man måske sige manglen på softwareopdateringer. Problemet gør sig mere eller mindre kun gældende i Android-verdenen, hvor de mange mobilproducenter har store udfordringer med at understøtte de mange forskellige smartphones med hver deres software.

Dyrere abonnementer på grund af EU-roaming
I sommer blev afgifterne på at roame i andre EU-lande afskaffet, og det burde jo betyde samme abonnement til samme pris – bare med mulighed for at roame løs inden for den mængde tale og data, som man kan bruge i Danmark – men nej. Alle teleselskaberne var klar fra dag 1 til at begrænse danskernes roaming i EU-landene inden for de såkaldte fair use-regler, og hos de fleste teleselskaber blev der foretaget omfattende ændringer af langt de fleste abonnementer – oftest med prisstigninger til følge. ’Gratis’ roaming i EU var altså ikke helt så gratis alligevel.

Glasbagsider alle vegne
For ikke så mange år siden var metalmobiler det nye sorte. Nu er det i stedet glasbagsider, der trender. Langt de fleste producenter, blandt andet Apple, er gået tilbage til bagsider af glas. Det kan ganske vist være nydeligt at kigge på, men de har det med at gå i stykker, og så samler de også fingeraftryk som bare pokker – for ikke at snakke om, at de lettere glider i hænderne, og når telefonerne ligger på skrå overflader.

Hvilken af ovenstående trends synes du har været den værste i 2017? Afgiv din stemme nedenfor.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Flere nyheder i sagen

Få efterfølgende nyt i kronologien og tjek seneste nyt om temaet. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 28/12/2017 fulgte redaktionen op med en artikel der drejer sig om Huawei Mate 10 Lite – Mere eller mindre Mate [TEST] – Historien bringes videre her. Sidste ord er ikke sagt. Tjek seneste nyt her.