Sound of Light: Huawei oversætter nordlys til lyd

Huawei sætter nye standarder for, hvad der er muligt med kunstig intelligens i en telefon.

Sound of Light: Huawei oversætter nordlys til lyd

Onsdag den 28. november inviterede Huawei til koncert, hvor de løftede sløret for resultatet af et større projekt. Huawei har formået at komponere verdens første symfoni, skabt ved hjælp af kunstig intelligens.

Læs også: Huawei teaser for smartphone med hul i skærmen

Hvordan Huawei har formået det? Det har efter sigende heller ikke været en simpel opgave. Symfonien er resultatet af et samarbejde mellem den kunstige intelligens i Huawei Mate 20 Pro, en såkaldt nordlysjæger og en komponist.

Sound of Light orkester
Det var et særdeles velspillende orkester, der fremførte Huaweis Sound of Light. Foto: Huawei

Sådan omdannede Huawei lys til lyd

Hele spørgsmålet om, hvordan dette projekt er lykkedes, er en længere teknisk forklaring. Først og fremmest har Huawei udviklet en kustig intelligens specifikt til dette projekt. Den kunstige intelligens, som jeg herefter vil nævne som AI, havde til opgave at forstå de forskellige karakteristika ved nordlyset, for herefter at generere musikstykker på en måde som var inspireret af det visuelle. Det betyder også, at der har været mennesker inde over for at lære AI, hvordan musik kan korrelere til en video af nordlyset. Efter at have lært korrelationen mellem lys og lyd, var AI i stand til at se hvilken som helst optagelse af nordlyset og derefter foreslå musiske udtryk, baseret på den viden og og erfaring som den kunstige intilligens havde tilegnet sig så vidt. 

Måden hvorpå Huawei fik lært deres kunstige intelligens, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer, er i teorien ganske enkel. Gentagelse. Det er selvølgelig ikke så enkelt i praksis. AI blev præsenteret for mange eksempler på nordlysets mønstre. Formålet var at lære AI, at analysere nordlysets størrelse, form, fart, kontrast og farve. Dernæst blev AI trænet til at forbinde disse faktorer med musikalske faktorer som intensitet, arrangement, tempo og instrumenter. Den korrelation betød, at den kunstige intelligens kunne generere musikalske udtryk baseret på visuelle og musikalske elementer.

Læs også: Huawei lancerer ny hukommelseskort standard

I forhold til musikken, så blev der, ifølge Huawei, komponeret en række “arketypiske melodier” ud fra en række optagelser af nordlyset. AI blev derefter præsenteret for forskellige nordlys-optagelser, og kunne ud fra sin træning sammensætte disse melodier, for at generere et lydbillede der matchede det visuelle.

Alt dette resulterede i verdens første symfoni, komponeret ved hjælp af kunstig intelligens.

Projektet er symbol på fremskridt

”Hele projektet er symbol på, hvor store teknologiske fremskridt vi har gjort inden for kunstig intelligens. At vores smartphone kan analysere nordlyset og skabe musik derfra, vidner om, hvordan teknologien kan være med til at revolutionere måden, vi ser verdenen på. Teknologi som kunstig intelligens kan være med til at åbne for en helt ny verden, som vi endnu ikke har set,” fortæller Marie Dam Feldborg, Head of Marketing and Communication hos Huawei Danmark, og fortsætter:

”Kunstig intelligens er en stor del af fremtiden. Vi ønsker at inspirere andre til at tænke i nye baner og udforske og udfordre mulighederne med kunstig intelligens Derfor er det noget, som vi vil arbejde videre med, så Huawei fortsat kan være med til at rykke grænserne for, hvad teknologi kan.”

The Sound of Light

Nu har jeg gennemgået alt det tekniske, men er resultatet så noget at skrive hjem om? – Det korte svar er ja.

Fra arrangementets start er det tydeligt, at Huawei mener, at deres resultat er blevet godt. Koncerthuset i Wien er fyldt til bristepunktet med journalister, youtubere og influencers fra hele verden. Programmet afslører, at vi, udover Sound of Light-symfonien, får lov til at høre fremførelsen af et par af Mozarts værker. Der må jeg indrømme, at jeg blev lidt nervøs for om koncerten ville blive en kende kedelig. Den indledende koncert tog da også pusten fra det yngre publikum. Bag mig sad et par gæve ungersvende med kasketten bagvendt, som i bedste folkeskole-stil jokede, pjattede og lavede lyde gennem hele koncerten. Nuvel, vi skal vel allesammen være her. Selv fik jeg heller ikke pulsen op af Wolfgang Amadeus Mozarts Symphony No. 4. Heldigvis formåede Huaweis Sound of Light at puste liv i koncerten. 

Mens en storskærm viste en veltilrettelagt film, fremførte et veloplagt og velspillende orkester Huaweis symfoni. Oplevelsen som helhed gjorde min frygt for at kede mig til skamme. Selv er jeg mere til hård rock end til klassisk musik, men Sound of Light havde den fornødne dynamik og pondus til at holde fast i mit fokus. Det er meget svært at sætte ord på en koncert med klassisk musik, og det er da heller ikke de helt store superlativer, der ligger først for, når jeg skal beskrive symfonien. Men det var en god oplevelse og jeg kunne, til min egen overraskelse, godt have ønsket mig fem minutter mere. Hvorom alting er, så er det voldsomt imponerende, at en kunstig intelligens har formået at sammensætte et så flot stykke musik. Og så vil nogle måske mene at jeg har en forkærlighed for Huawei. Dertil kan jeg afsløre, at mine billeder af koncerten blev taget med en Samsung som jeg nærer relativt stærke følelser for. Faktum er bare, at hvis Huaweis kunstige intelligens er den nye standard, så har konkurrenterne lige fået lektier for.

Skulle man selv have lyst til at opleve koncerten, kan livestream fra Sound of Light i Wien ses herover.

Emnet er ikke færdigdebatteret

Som i alle gode eventyr fortsatte historien. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. Allerede d. 25/10/2018 bragte vi nyt i sagen med en artikel der belyste emnet Test: Sony WH-1000XM3 – Det findes bare ikke bedreKlik her og læs videre.. Læs også seneste nyt om temaet her.