Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Mobilsiden.dks læsere har talt. Her er mobilen du skal købe hvis video og fotos er væsentlige for dig.

Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Smartphonen har revolutioneret den måde vi tager og deler billeder på. Nogle kan måske nostalgisk erindre dias-aftener og kasser proppede med gulnede printede billeder, men faktum er at der i dag tages langt flere billeder end nogensinde, og at de mange billeder hovedsagligt stammer fra vores digitale følgesvend: mobilen.

Læs også: Næste iPhone kan få 2 linser

Når mobilkameraet er så central, til at skabe og dele alt fra mindesværdige øjeblikke og indkøbslister, skaber det samtidigt større forventninger til de små kameramodulers evne til at tage gode fotos og film.

Derfor vil mobilsiden.dk, i samråd med mobilsidens læsere, undersøge hvilken smartphone tager de bedste billeder.

En kameramobils kvaler

For de små lommekrigere er det ikke trivielt at tage gode billeder. Dels skal de underlægge sig fysikkens love, hvor stor optik og store sensorer gavner billedkvaliteten, samtidig skal de helst kunne smyge sig ned i mobiltelefoners millimetertynde kabinet. En kæmpemæssig udfordring for mobilproducenternes ingeniørhold.

Større er bedst, men det skal også være enkelt at få pletskuddene i hus. Fokusering og farvebalance skal ramme plet hver gang – hvilket ikke altid er nemt. Samtidig skal brugergrænsefladen veksle mellem det intuitive og enkle på den ene side, og med det funktionsrige og avancerede på den anden side.

Læs også: Android 4.4.4 og Eye Experience klar til HTC One (M8)

Til sidst er smag og behov væsentlige at afdække. Du foretrækker måske naturlige og sarte farver, mens andre hellere ser at kontrast og farver dopes. Nogle printer billeder ud i plakatformat, mens andres billeder aldrig gengives større end Facebooks standard-opløsning på ydmyge 0,7 megapixel (960 x 720 pixel) eller Instagrams 0,4 megapixels ( 640 x 640 pixels)

Ofte vil det faktisk være dine film og videoer, som vil have den højeste opløsning på de sociale medier med omtrent 1,0 megapixel (1280 x 720).

Det er megen finmekanik og elektronik der gemmer sig bag de små kameraer.

Regnekraft til undsætning

Heldigvis for udviklerne bag mobilkameraerne, byder smartphones i dag på en kraftig processor der ved matematiske krumspring kan kompensere for de fysiske begrænsninger. Listen over digitale tricks og algoritmer er lang, men herunder er de vigtigste:

  • Støj-reduktion, motivet analyseres og støj fjernes digitalt. Det kan dog udviske de allerfineste detaljer
  • HDR – eller ‘High Dynamic Range’. To eller flere billeder tages i rap. Et eksponeres så kraftigt lys ikke brænder ud, et andet eksponeres så elementer i mørke områder træder frem. Billederne sammenstykkes til et med høj dynamik
  • Panorama. Flere billeder tages ved siden af hinanden og sammenstykkes til et aflangt panoramabillede i høj opløsning
  • Digital billedstabilisation, koffeinrystende hænder skader billeder og det ved smartphonens billedchip godt og kompenserer ved at sammenstykke flere billeder taget i lynhurtig rækkefølge til et enkelt, og mindre flaksende, billede. Optisk billedstabilisation arbejder efter et andet princip hvor kameraets optik fysisk kompenserer for din rysten.

Med det tekniske af vejen, er det tid til at se på de nominerede kameramobiler.

Duellanterne

Til kåringen er de største topmobiler i 2014 samlet. Visse dedikerede kameramobiler er ikke inkluderet. Nokias Lumia 1020 og Samsung Glaxy K zoom er begge fuldblods-kameramobiler, men deres ambitiøse optik gør, at de begge er betragteligt mere kluntede at bruge i hverdagen.

Læs også: 6 fantastiske ting din smartphone kan

Dagens testdeltagere er derfor følgende:

*Begge mobiler deler kameramodul og indgår i testen som en enkel mobil.

Tabellen nedenunder opsummerer de væsentligste styrker og svagheder i feltet.

Autofokus og hastighed

  1. Apple iPhone 6 og 6 Plus
  2. Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), Sony Xperia Z3 (Compact) og LG G3
  3. Nokia Lumia 930 

Apples seneste iPhones formår at skille sig markant ud når motivet ikke lader vente på sig. Den særskilte processor til fokusering sikrer sikker og hurtig fokus under alle forhold. Midterfeltet består af Samsung S5, HTC One, Sonys Z3’ere og LG G3 som alle fokuserer sikkert og tjept, men som kan tøve under visse forhold.

Læs også: Moment Lens giver nye fotomuligheder til iPhone 6

I bunden af står Nokia Lumia 930 enligt tilbage. En svagere fokusering, især ved mørkt lys gør at der opstår ventetider, når billedlagring samtidigt kræver en rum tid opleves den som sløvest i feltet.

Bedste kamera-app

  1. Apple iPhone 6 og 6 Plus, Nokia Lumia 930, HTC One M8,
  2. Samsung S5, LG G3, Sony Xperia Z3 (Compact) 

Apple, Samsung, Sony og de andre mobil-ingeniører skal balancere mellem en enkel fuld-automatik og avancerede funktioner og features til de garvede fotoentusiaster. Her er Apples interface et studie i minimalisme, der dog stadigt tillader kvik adgang til avancerede features.

Læs også: Sådan frigør du Nexus 5’s fotopotentiale [TIP]

Nokia og HTC er ikke nær så enkle i brug, men byder tilgengæld på mange, nemt tilgængelige, indstillingsmuligheder som kreative fotografer kan udforske.

Samsung og Sonys kamera-applikationer skorter heller ikke på funktionerne, men her kræver det mange tastetryk, evindelige menuer og navigation at finde frem til den ønskede funktion. LG’s foto-app står i modsætning til entusiast-kameraerne, med en enkel, men skrabet, interface der ikke overlader megen kontrol til fotografen.

Den blinde fototest

Til de fotografiske tests er afgørelsen truffet af mobilsiden.dks læsere selv. Testen foregik som en blindtest, hvor læserne kunne afgive en stemme på deres favoritbilleder – uden skelnen til hvilket mærke de foretrækker.

Tusindvis har stemt ved hver afstemning, hvor testens mobiler stillede op i tre kategorier: det bedste i dagslys, det bedste til video og det bedste i mørke.

Du kan se eller gense billederne fra hver afstemning og se hvordan stemmerne fordelte sig i hver test herunder:

Kåring af mobilkameraet 2014 – Første test [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 – Bedste video [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 – Mørkets herskere [AFSTEMNING]

De enkelte podiepladser ser derfor ud som følger:

Bedste billedkvalitet i dagslys

  1. Sony Xperia Z3 (33,1%)
  2. LG G3 (24,18%), iPhone 6 og 6 Plus (20,4%)
  3. Nokia Lumia 930 (9,5%), Samsung Galaxy S5 (8,6%) og HTC One (M8) (4,26%)

Sonys Z3-serie byder på et kontrast og farverigt foto som en tredjedel af læsernes valgte som favorit. Derefter blev andenpladsen delt mellem LG’s ligeledes kontrastrige fotos, mens en femtedel foretrak iPhone 6 og 6 Plus og dens varmere gengivelse af motivet.

Læs også: HTC Desire Eye – Mobilen til über-selfies [FØRSTE KIG]

Mindst populært blev Nokias, Samsungs og HTCs bud, hvor de enkelte kameraers billeder overbeviste færre end hver tiende.

Bedst i mørke

  1. iPhone 6 Plus (62,1%)
  2. Xperia Z3 (11,4%), Nokia 930 (8,2%), iPhone 6 (7,7%)
  3. G3 (4,4%), Galaxy S5 (3,4%), HTC One (M8) (2,8%)

I nattetimerne er dommen entydig: iPhone 6 Plus blev favorit hos næsten to ud af 3. Apples støjreduktion og billedbehandling er nænsom og sikrer detaljerige billeder.

Læs også: Sony advarer mod at unlocke deres nye mobiler

iPhone 6 Plus er samtidig hjulpet godt på vej af en lang eksponeringstid på et kvart sekund, som gør at den suger fire gange mere lys ind end iPhone 6 (1/15 sekund)
Selvom lukkertiden er kortest, formår iPhone 6 at placere sig i midterfeltet sammen med Sony Xperia Z3 (1/8 sekund) og Nokia 930 (et kvart sekund).

Til sidst må den selvudnævnte mørkespecialist HTC One M8 placere sig i bunden sammen med Samsung Galaxy S5 og LG G3.

  1. Nokia Lumia 930 (24,4%), LG G3 (22,3%)
  2. Samsung Galaxy S5 (16,3%)
  3. HTC One (13,7%), Xperia Z3 (11,7%), Apple iPhone 6 (Plus) (11,5)% 

På videofronten er meningerne noget mere delte, men både Nokia Lumia 930 og LG G3 stikkker dog ud, og løber hver med knap en fjerdedel af stemmerne.

Læs også: Googles byg-selv-telefon lader dig opgradere på farten

Samsungs farverige videogengivelse foretrækkes af en sjettedel, mens en ud af 8 foretrækker videoresultaterne fra henholdsvis iPhone 6 og 6 Plus, HTC One og Sony Xperia Z3.

Summa summarum

For at kåre testens mest alsidige mobil, er det nærliggende at se på hvilken mobil der placerer sig bedst på podierne. Tildeler man et point per førsteplads, to point per andenplads og tre point for tredjepladsen ser tabellen således ud:

8 point     Apple iPhone 6 Plus
9 point     Apple iPhone 6
10 point   LG G3
                  Nokia Lumia 930
                  Sony Xperia Z3 og Z3 Compact
12 point   HTC One (M8)
                  Samsung Galaxy S5

Apples iPhones 6 og 6 Plus indtager her både første- og andenpladsen, dog skarpt efterfulgt af stærke bud fra LG, Nokia og Sony. Fælles for de fleste testdeltagere er dog at de både har styrker og svagheder.

Læs også: iPhone 6: Fejl i kamera

Hvilken mobil du skal gribe efter når der skal knipses billeder, kommer derfor i høj grad an på hvad du vægter højest.Er lynhurtig fokus og nattebilleder vigtigst for dig, er iPhone 6 Plus eksempelvis det oplagte valg. Er det videokvaliteten og en funktionsrig interface der derimod er øverst på ønskeseddelen, bør du se nærmere på Nokias Lumia 930.

Til sidst skal det igen pointeres at hvad flertallet synes, ikke altid er hvad der er bedst for dig. Du kan derfor med fordel sammenligne de enkelte kameraer under de enkelte afstemninger herunder og vælge din egen favorit.

Kåring af mobilkameraet 2014 – første test [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 – Mørkets herskere [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 – Bedste video [AFSTEMNING]

Opfølgning på sagen

Siden vi bragte denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kørte videre med bolden. 18/11/2014 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med en artikel omkring emnet Derfor må Nokia lave en tablet – Forstættelsen om temaet kan læses her. Få også seneste nyt om emnet ved at trykke her..