Nyt batterilager fra CATL forsyner dit hjem med strøm i 5 år uden kapacitetstab
Verdens største batteriproducent CATL har lanceret verdens første masseproducerede 9 MWh energilagringssystem kaldet Tener Stack. Det kan forsyne et gennemsnitligt hjem med strøm i op til seks år – helt uden tab af batterikapacitet i de første fem år.
Batterisystemet kan oplade intet mindre end 150 elbiler og er kompakt nok til at passe i en 20-fods container, hvilket reducerer fragtomkostningerne med 35 procent.
Tener Stack består af LFP-batterier med 50 procent højere energitæthed og 45 procent bedre udnyttelse af pladsen end sidste års batterilagringssystem med en kapacitet på 6,24 MWh.
Systemet er udviklet til at være brandsikkert og jordskælvssikret.
Se også: Sammenlign alle elbiler i Danmark
Stort potentiale i batterilagringssystemer
Lagring af strøm i store batterilagre har enorme perspektiver. Først og fremmest hjælper systemerne med at stabilisere elbilnettet ved at lagre overskydende energi fra sol og vind, når produktionen er høj og forbruget lavt. Det mindsker behovet for at bruge fossile kraftværker i spidsbelastningen.
Ved at lagre billig strøm og frigive den i spidsbelastningsperioder kan strømmen blive billigere, og der kan komme færre svingninger i prisen.
Elbiler er også interessante i den sammenhæng, idet de snart kan sende strøm tilbage til elnettet. Når der ikke er behov for strømmen, kan den lagres i disse batterier og sendes tilbage til elnettet, når det er mest belastet – eller sågar bruges under strømafbrydelser. Elbiler vil også kunne levere strøm direkte til elnettet uden om batterilagre.
Et system som Tener Stack fra CATL er så kompakt og støjsvagt, at det sågar kan installeres i byområder uden at være til gene.
Batterilagringssystemer anvender enorme mængder materialer som litium, kobolt, nikkel og andre sjældne materialer, som ofte udvindes under problematiske forhold. Dog er der intet kobolt i LFP-batterierne, som CATL anvender, og batteriteknologier bliver hele tiden bedre og mindre problematiske for klodens ressourcer.
Batterilagring er fortsat en dyr løsning for mange – især private. Der går formentlig derfor noget tid endnu, før gevinsterne er store nok til at kunne retfærdiggøre investeringen.
Se også: Test og anmeldelser af elbiler
Perspektivering
LFP-batteriteknologien, som CATL anvender i det nye batterilagringssystem, er samme batteriteknologi, som anvendes i efterhånden mange elbiler.
Læs meget mere om forskellige batterityper og se fordele og ulemper ved LFP-batteri, NMC-batterier, solid state-batterier og mange andre typer elbilbatterier.
Vi anbefaler:
Hvilke elbiler er Bedst i Test?
Guide til opladning af elbil hjemme
De billigste elbiler i Danmark
Hvilke elbiler kommer i 2025, 2026 og 2027?