Fordele og ulemper ved LFP-elbilbatterier
Flere og flere elbilproducenter er begyndt at bruge de såkaldte LFP-batterier i bilerne. Men hvad er et LFP-batteri, hvilke elbiler har dem typisk, og skal du vælge en elbil med det? Vi kigger her nærmere på fordele og ulemper ved LFP-batterier og kigger lidt ind i fremtiden.
Se også: Sammenlign bedømmelse, specifikationer og priser på elbiler
Hvad er et LFP-batteri?
Producenter af elbiler har fået øjnene op for LFP-batterierne, som i dag kan findes i flere elbilmodeller. LFP-batteriet er hverken et solid state- eller semi solid state-batteri, men minder mere om det “almindelige” lithium-ion batteri, som stadig er det mest udbredte elbilbatteri.
Forskellen er dog, at LFP-batteriet anvender LiFePO4 (Lithium-jern-fosfat) som katodemateriale. Det giver denne type batteri nogle fordele, men det er ikke uden ulemper. Det kigger vi nærmere på nedenfor, hvor du kan se både fordele og ulemper ved LFP-batterier.
LFP-batteriet bliver mere og mere populært blandt elbil- og batteriproducenter. LFP-batterier har forlængst vundet indpas i Kina, hvor batteriproducenter som BYD og CATL er førende.
Tesla, BYD, MG og andre nye kinesiske producenter er de elbilmærker, der oftest bruger LFP-batterier. Europæiske og amerikanske bilmærker, som for eksempel Volkswagen Group, har længe satset på lithium-ion batterier, men har nu endelig fået øjnene op for LFP-batterierne – og det er der flere gode grunde til, som vi kommer tilbage til.
Men hvad er der specielt ved netop denne batteritype? Det kan du læse mere om nedenfor.
Se også: Disse elbiler kommer i 2025, 2026 og 2027
Fordele ved LFP-batterier
Det er billigere
Først og fremmest er LFP-batteriet billigere at producere. Det skyldes at der bruges færre sjældne jordarter og derfor er materialerne billigere. Et billigere batteri skulle gerne give en billigere elbil, da batteriet oftest er den dyreste komponent i en elbil. Efterhånden er ofte de billigste varianter af elbilmodeller med LFP-batterier, men der er dog også undtagelser. En bilproducent som BYD, der selv producerer LFP-batterier, bruger altid denne type batteri.
Et sikrere batteri
LFP-batterier er blandt de sikreste typer litium-ion-batterier, og de har en lav risiko for overophedning og brand. De frigiver heller ikke ilt, hvis de bryder i brand, hvilket gør dem sikrere end andre litium-ion batterier.
Længere holdbarhed
LFP-batterier har en længere levetid end andre typer litium-ion batterier på grund af deres lavere nedbrydningshastighed. Det betyder, at de kan modstå et større antal opladnings- og afladningscyklusser, hvilket betyder, at de holder længere, før de skal udskiftes.
De kan også bedre holde til at blive opladt til 100 procent, men det skal stadig kun gøres, når der er behov for det.
Som med alle andre batterier i elbiler har det stor betydning for holdbarheden, at man også passer godt på elbilbatteriet.
Mere bæredygtigt
LFP-batterier er ikke grønne batterier, men de er mere bæredygtige end almindelige litium-ion-batterier. LFP-batterier indeholder nemlig ikke skadelige tungmetaller som kobolt, nikkel og magnesium.
De materialer, der anvendes i disse batterier, er også lettere at købe på en etisk forsvarlig måde.
Se også: Test og anmeldelser af elbiler
Ulemper ved LFP-batterier
Påvirkes lettere af ekstreme temperaturer
LFP-batterier kan have det sværere ved meget kolde eller varme temperaturer. Dette kan have en betydning for både rækkevidde og opladningshastighed. Dog skulle næste generation af LFP-batterier, som er kommende, være mere modstandsdygtige over for kulde.
Lavere energitæthed
LFP-batterier har lavere energitæthed. Det betyder, at der skal et fysisk større batteri til, for at opnå samme rækkevidde. Derfor anvendes denne type batteri typisk til billigere basismodeller af elbiler, der tit døbes Standard Range.
Man er også begyndt at bruge dem i elbiler med lang rækkevidde – det kræver dog et fysisk større og tungere LFP-batteri sammenlignet med almindelige lithium-batterier, hvilket kan gå ud over effektiviteten.
Fremtiden for LFP-batterier
Der sker en enorm udvikling i batteriteknologier til elbiler, herunder LFP-batterier. Batteriproducenter som CATL og BYD er på vej med deres næste generation af LFP-batterier, som har fået store forbedringer og opgraderinger.
Blandt ulemperne ved LFP-batterier finder man energitæthed, langsommere opladning og ringere modstandsdygtighed over for kulde. Det er netop på disse områder, at de kommende LFP-batterier er voldsomt forbedret.
Producenterne påstår, at de nye LFP-batterier får helt op til 1.000 km rækkevidde, kan lynlades på 10-15 minutter fra 10-80 % og ikke påvirkes af minustemperaturer.
Forventningerne til LFP-teknologien er nu så stor, at man i branchen forventer, at selv solid-state batterier vil have begrænsede fordele over LFP-batterier.
Se også: De billigste elbiler på vejene
Perspektivering
Den hastige udvikling af elbilbatterier gør lynhurtigt dagens batteriteknologi forældet. Ønsker du at gardere dig mod pludselige værditab, fordi din elbil med 250 kW opladning, som for kort tid siden var hurtig, ikke længere er førende?
Så bør du overveje privatleasing, hvor du betaler en fast pris hver måned for din elbil og kan komme ud af aftalen allerede efter et år, hvis der kommer nye og bedre elbiler på markedet.
Er du i tvivl om de mange forskellige batterityper, der findes, kan du læse mere om dem i vores guide til elbilbatterier.
Se også: Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den
Vi anbefaler:
Hyundai-elbiler med lang garanti og hurtig opladning
Kommende elbiler i 2025, 2026 og 2027
Derfor skal du lease en elbil i stedet for at købe den
Bedste ladeboks uden abonnement: Test og priser