Klip i kørekortet: Loven om håndholdt mobil
Man risikerer man ikke bare en bøde, men også et klip i kørekortet, hvis man kører bil med den ene hånd og har telefonen i den anden. Det er, hvad et politisk flertal besluttede tilbage i 2019. Er du i tvivl om reglerne, så giver vi her et hurtigt overblik.
Reglerne gælder for alle former for elektronisk udstyr, herunder mobiltelefoner, GPS’er, computere, smartwatches, tablets m.m.. Hvis man kører på en lille knallert, cykel eller el-løbehjul nøjes man med bøden, men de nye, strammere regler gælder for alle andre køretøjer.
Læs også: Android Auto og Android Automotive – Hvad er forskellen?
Plads til untagelser
Der er selvfølgelig nogle undtagelser fra reglen, for det kunne jo være, man skulle ændre ruten på GPS’en eller foretage et opkald.
Og det er egentligt ret enkelt, for der er grundlæggende kun to ting, man skal huske: Man må under ingen omstændigheder røre ved sin enhed under køreturen, MEN man må gerne benytte sig af enheden, hvis det sidder fast i en holder.
Det betyder, at man hverken må holde eller betjene enheden – heller ikke selv om den er slukket – og heller ikke mens man venter på grønt lys eller sidder i en kø. Man må dog gerne bruge den ved hjælp af stemmestyring eller via headset. Her er det, at den anden regel kommer ind i billedet, for det er nemlig tilladt at røre ved enheden, hvis den er fikseret i en holder.
Skulle man overtræde færdselslovens ord om håndholdt mobiltelefon, så får man som udgangspunkt et klip i kørekortet og en bøde på 1500 kroner.