USA anklager batterigiganten CATL for at arbejde med Kinas militær

CATL, der er verdens største producent af batterier til elbiler, anklages af USA, for at have bånd til det kinesiske militær.

USA anklager batterigiganten CATL for at arbejde med Kinas militær

Batteriproducenten af andre kinesiske virksomheder anklages af USA for, at have bånd til de kinesiske militær, erfarer Reuters.

Se også: Sammenligning af elbiler i Danmark

Pentagon: CATL og Tencent har kinesiske militærbånd

Det amerikanske forsvarsministerium har føjet de kinesiske teknologivirksomheder Tencent, en gigant inden for sociale medier og spil, og CATL, verdens største batteriproducent, til en liste over firmaer, som hævdes at have samarbejde med Kinas militær.

CATL, der sælger batterier til elbiler til en flere af de store bilproducenter, og Tencent, der står bag tjenesten WeChat, er derfor kommet på Pentagons sorte liste. Optagelse på Pentagons liste resulterer ikke i nogen umiddelbare sanktioner, men det kan påvirke de nævnte virksomheders omdømme og hindre deres kommercielle fremskridt, især hvis de ønsker at gøre forretninger i USA.

Aktierne i Tencent faldt efterfølgende med 6,5 procent i Hongkong , mens CATL’s aktier, som er noteret i Shenzhen, tabte mere end 3 procent.

De to virksomheder slutter sig til en lang række af andre påståede kinesiske militærvirksomheder på listen, som forsvarsministeriet hævder opererer direkte eller indirekte i USA.

Handelsrestriktioner kan ramme hårdt

Et eksempel på dette er techgiganten Huawei, som USA i 2019 ramte hårdt med handelssanktioner. Huawei var verdens største producent af smartphones og blandt de mest populære i Danmark. I dag har Huawei en global markedsandel på 2,6 procent og klarer sig kun godt på det kinesiske marked.

Pentagon har sagt, at den såkaldte 1260H-liste, som opdateres hvert år, er “en vigtig fortsat indsats” for at fremhæve og modvirke Kinas strategi for “militær-civil fusion”, et mål om at udvikle det mest teknologisk avancerede militær i verden ved at fjerne barrierer mellem landets civile forskning og kommercielle sektorer og dets væbnede styrker.

CATL sagde efterfølgende i en erklæring, at de “aldrig har været involveret i militærrelaterede forretninger eller aktiviteter, så denne udpegning fra forsvarsministeriet er en fejltagelse. Vi vil proaktivt gå i dialog med forsvarsministeriet for at løse problemet med den falske betegnelse, og om nødvendigt tage retslige skridt.”

Sidste år sagsøgte droneproducenten DJI og Lidar-producenten Hesai Technologies Pentagon på grund af deres udpegninger, men er stadig at finde på listen.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler

Perspektivering

CATL er en global markedandel på 36,8 procent verdens største producent af elbilbatterier. Den nærmeste konkurrent er BYD med 17,1 procent – BYD er også kinesisk.

CATL leverer batterier til både kinesiske, europæiske og amerikanske producenter af elbiler, herunder Tesla, Ford, BMW, Volkswagen, Volvo og mange flere.

Der er endnu ikke tale om, at USA indfører handelsrestriktioner mod CATL. Hvis USA indfører restriktioner, vil amerikanske bilproducenter som Tesla og Ford stå over for alvorlige problemer med at få adgang til de avancerede batterier, de har brug for til deres elbiler. Det kan samtidig forstyrre den globale forsyning af batterier.

Handelsrestriktioner kan også tvinge bilproducenter til at finde alternative batterileverandører, hvilket er svært på kort sigt, fordi CATL dominerer markedet og har en teknologiske fordel. Der er alternativer til CATL, men ingen har samme samme kapacitet eller teknologiske niveau som CATL.

Se også: Kommende elbiler i 2025, 2026 og 2027

Vi anbefaler:
Få en elbil med hurtigste opladning fra Hyundai
Se hvilke elbiler der er Bedst i Test
Hvad koster den billigste elbil i Danmark?