Elbil fra Volvo accelererede pludseligt og kostede mand livet
I Norge mistænkes to af Volvos elbiler for at være ramt af en fejl, der tilsyneladende får dem til at accelerere pludseligt ud af ingenting.
Den 23. september skete en dødsulykke i Oslo-forstaden Bærum i et parkeringshus ved Sandvika Storsenter. En mand i 60’erne sad bag rattet, da en elektrisk Volvo XC40 pludselig kørte gennem parkeringshusets ydermur og faldt fire etager ned. Manden blev erklæret død på stedet.
Politiet vil ikke udelukke, at bilen kan have accelereret af sig selv. Indtil videre betegner politiet betegner hændelsen som en ulykke.
Se også: Se Volvos udvalg af elbiler i Danmark
Lignende oplevelse tidligere på måneden
Det norske par Hanne Hatleberg Nielsen og Rune Nielsen havde en lignende oplevelse tidligere på måneden, som har fået dem til at mistænke, at der er noget galt med flere af Volvos biler. Det skriver Dagbladet.
Hanne Hatleberg Nielsen bremser parrets Volvo C40 Recharge ind i et sving, men mister pludselig kontrollen over bilen, der er teknisk identisk med den førnævnte Volvo XC40. Parrets Volvo accelererer og rammer en kantsten, inden den falder ud over kanten og ender i en jordbunke i naboens have nogle meter længere nede.
Det er endnu ikke bekræftet, om nogle af de to hændelser skyldtes en teknisk fejl i bilerne, men parret er sikre på, at der må være noget galt med bilen, og at Hanne ikke rørte ved gaspedalen, da bilen pludselig accelererede.
19.000 biler af netop Volvo XC40 Recharge blev over hele verden tilbagekaldt i 2022 på grund af risiko for, at der kan trænge vand ind til et ledningsnet i bilen, som i værste fald kan føre til korrosion i kredsløbet, der er forbundet til speederpedalen.
Se også: Sammenlign elbiler på pris, kvalitet og sikkerhed
Volvo har selv kontaktet politiet
Volvo oplyser til avisen, at producenten tager dødsulykken i Sandvika mandag aften meget alvorligt.
Erik Trosby, der er Volvos kommunikationschef i Norge, understreger, at sikkerheden har højeste prioritet. Volvo har derfor også selv kontaktet politiet efter hændelsen i Sandvika.
Politiet arbejder indtil videre med fire hypoteser parallelt: ulykke eller brugerfejl, sygdom hos den afdøde, teknisk svigt i køretøjet eller bevidst handling.
Intet tyder endnu på, at ulykken var en bevidst handling, og der skulle ifølge vidneafhøringer heller ikke være nogen kendte problemer med afdødes elbil.
Tillid til smarte biler med store konsekvenser
I takt med at biler bliver mere avancerede og afhængige af elektroniske systemer og algoritmer, stoler vi i stigende grad på teknologien til at tage beslutninger for os. Dette skaber både muligheder for øget sikkerhed og effektivitet, men også risici, især når systemerne fejler.
Selvom moderne biler, der er fyldt med teknologi, kan reagere hurtigere og mere præcist end mennesker i mange situationer, er de stadig ikke ufejlbarlige. Når elektronik svigter, kan konsekvenserne være fatale, da teknologien måske ikke kan håndtere komplekse eller uforudsete situationer som de pludselige accelerationer.
Denne afhængighed af teknologi rejser spørgsmål om ansvar og pålidelighed og ikke mindst om, hvor meget kontrol vi bør overlade til elektronikken i fremtidens transport i en tid, hvor selvkørende biler vinder frem.
Vi anbefaler:
Test og anmeldelser af elbilers sikkerhed
Se hvilke elbiler der er Bedst i Test
Disse elbiler kommer i 2024, 2025 og 2026
Her er de billigste elbiler i Danmark