Telia gør klar til fremtidens 5G-netværk

Telia har for nyligt givet en demonstration af dets kommende 5G-netværk. Bliv klogere på, hvad Telias planer med det lynhurtige netværk er.

Telia gør klar til fremtidens 5G-netværk

Når vi snakker om mobilnetværk, er det typisk datahastighederne, som mange er interesserede i, men hos Telia handler deres kommende 5G-netværk nærmest om alt andet end de absurd høje datahastigheder, som netværket tillader.

I sidste uge afholdt teleselskabet et arrangement på dets hovedkvarter i København, hvor myndigheder og erhvervskunder fik mulighed for at se 5G i praksis og de muligheder, som det kommende netværk giver.

Sammen med Nokia, som er leverandør af netværket, opstillede Telia flere stande, som giver et indblik i 5G-teknologien. Fælles for de fleste stande er, at de demonstrerer den enorme reduktion i responstiden, der er på 5G i forhold til 4G. Det vil sige den tid, som det tager netværket at reagere på datasignaler.

Telia 5G
Denne maskine, som består af tre robotter, et kamera i toppen og en computer demonstrerer den lave responstid, som 5G giver. Foto: Mobilsiden.dk

Lav responstid er det, der gør forskellen

En af Telias stande viser forskellen på reponstiden på et 4G- og 5G-netværk. Maskinen består af tre små robotter (svarende til såkaldte IoT-enheder), som er forbundet til netværket. Disse er forbundet til et kamera, som kigger efter en grøn bold, der ligger på en plade. Når man giver bolden et skub, er det robotternes opgave at få vippet pladen, så bolden hurtigst muligt vender tilbage til sin plads i midten af bordet.

5G-netværket er i spil, idet kameraet trådløst sender oplysningerne videre til en computer, som behandler oplysningerne og sender et signal videre til robotterne, som korrigerer boldens bevægelse.

5G Telia
Øverst ses det, hvor stor en bid af responstiden (de lyseblå firkanter), som 5G skærer fra 4G. Foto: Mobilsiden.dk

Dette er udfordrende for et 4G-netværk, da responstiden er på omkring 60 millisekunder, hvilket gør, at bolden når at flytte sig yderligere, før robotterne reagerer. Resultatet er, at det tager utroligt lang tid for 4G-netværketet at få bolden placeret i midten, men derimod tager det blot få sekunder med 5G-netværket. Med 5G er der nemlig en reponstid på kun 2 millisekund. Se blot forskellen i videoen nedenfor, hvor reponstiden på 4G virkelig giver problemer, hvorefter opgaven løses straks med 5G-netværket.

Med 5G går vi dermed fra at kunne sende info til robotter til også at kunne styre dem, lød det under demonstrationen.

5G Telia
4G har en responstid på cirka 60 millisekunder og løser opgaven på 34 sekunder. Det tog kun 13 sekunder over 5G-netværket. Foto: Mobilsiden.dk

I en anden test skulle robotterne placere bolden fire forskellige steder. Over 4G-netværket blev opgaven løst på 34 sekunder. 5G-netværket gjorde, at samme opgave blev løst på kun 13 sekunder.

Denne simulerede demo er en af mange eksempler på, hvordan den hurtigere responstid er vigtigere end en høj downloadhastighed, for hjemme i stuen og med mobilen på farten får man sjældent glæde af at kunne downloade med 1 gigabit i sekundet.

5G Telia
Her kørte en video, som demonstrerede det såkaldte Network Slicing – en ny egenskab i 5G. Her demonstreret af Klaus Stahl Rasmussen, som er Customer Experience Management Lead i Nokia Networks. Foto: Mobilsiden.dk

Network Slicing: Netværket skæres ud i en masse stykker

Derimod giver den korte responstid helt nye muligheder. Et andet eksempel er selvkørende biler, som i allerhøjeste grad vil drage nytte af 5G-netværket. 5G består grundlæggende af tre ben: båndbredde, responstid og det, der hedder Network Slicing. Nokia havde, sammen med Telia, opstillet en stand, hvor mulighederne med dette Network Slicing blev vist frem og forklaret.

Network Slicing er en egenskab i 5G, som gør det muligt at skære netværket ud i skiver, så at sige. Man kan altså allokere netværkets ressourcer ud i en masse små enheder, som alle fremstår som deres egne, isolerede og virtualiserede netværk. Nokia har indgået et samarbejde med BMW for at udnytte denne egenskab i den virkelige verden – nemlig i form af selvkørende biler.

I denne case er der tre slices: en til at køre bilen automatisk, en til HD Maps (navigation i bilen) og en til infotainment (underholdning i bilen). I 5G-netværket kan der stilles krav til hver slice – eksempelvis hvor høj en båndbredde, der allokeres til de enkelte slices. Der kan eksempelvis tildeles 3 megabit i sekundet til automatiseret kørsel, mens infotainment kun behøver 500 Kbit/s. Dermed kan man få det bedste ud af 5G-netværks enorme båndbredde.

Skulle der opstå et biluheld, kan man tænke sig, at 5G-netværket ud fra bilernes data automatisk kan forberede sig på situationen, således at der laves et slice til nødberedskabet, der har høj prioritet. Der kommer eksempelvis droner i luften, og brandbiler får tildelt en slice. Samtidig skrues der ned for båndbredden på mindre nødvendige slices såsom underholdning i bilen, mens der holdes en høj båndbredde på de selvkørende biler for at opprioritere trafikken.

Telia 5G
Her ses et VR-fodboldspil, hvor et kamera scanner spilleren og sender data via 5G. Foto: Mobilsiden.dk

Virtual reality over 5G

Telia havde også opstillet to virtual reality-stande, som igen demonstrerer fordelene af den enormt lave reponstid, der er på 5G. Den ene stand er et fodboldspil, hvor man står foran et fodboldmål og sparker straffespark. Modsat flere VR-løsninger, hvor der er opsat små satellitter i ens rum til at registrere kropsbevægelser, fungerer denne VR-løsning udelukkende med et kamera, som tracker spilleren, som sparkeer ud i den blå luft til en virtuel bold.

Hvor præcisionen kan blive bedre, gør den korte responstid i kommunikationen mellem kameraet og computeren, at det sagtens kan lade sig gøre at ramme bolden uden de store problemer.

5G Telia
Her ses en 5G-antenne, som i dagens anledning ‘kun’ leverede en forbindelse på 350-400 megabit i sekundet. Foto: Mobilsiden.dk

Det store spørgsmål: Hvornår kommer 5G?

Det store spørgsmål, som rejser sig, er naturligvis hvornår 5G så kommer. Det er ikke så nemt at svare på, som man skulle tro – i hvert fald når det kommer til Telias planer med det nye netværk. Udrulningen af 5G kommer nemlig til at foregå anderledes, end det var tilfældet med tidligere netværksteknologier.

”Generelt kan man sige, at 5G er use case-drevet. 2G, 3G og 4G byggede operatørerne og gav så til kunderne, og så måtte de finde ud af, hvad det kunne bruges til. Her kan man så mange ting på 5G, at man er nødt til at vælge, at det er den og den, og at man vælger det her fra. Du kommer ikke til at kunne det hele fra starten af,” siger Klaus Stahl Rasmussen, som er Customer Experience Management Lead i Nokia Networks, til Mobilsiden.

Det er netop af den årsag, at branchen og myndighederne blev inviteret til Telias arrangement, da det er de kommende use cases, som erhvervslivet må finde på, der bliver hele grundstenen i udrulningen af 5G.

Læs også: TDC Groups lynhurtige 5G-net er klar til test næste år

Som det ser ud nu, melder Telia ikke en specifik dato ud, hvor der på næsten magisk vis bliver aktiveret et landsdækkende 5G-netværk. Der vil derimod være tale om en meget trinvis og pletvis udrulning, som altså udbygges i takt med, at flere erhvervspartnere finder gode anledninger til at tage Telias 5G-netværk i brug. Men først og fremmest skal teknologien være helt klar.

”Hvornår kommer 5G? Det hænger meget sammen med, hvornår udstyret er helt klar. Det, som vi ser som en indikation på udrulning af 5G, er, at vi starter med øer. Vi finder en eller anden use case, som en virksomhed kan have interesse i, og så bygger man dækning i et område. Det kan også være i bycentrum,” siger Klaus Stahl Rasmussen og tilføjer:

”Det ligger nogle år ude i fremtiden, men at sætte et specifikt år på … der er så mange parametre. Der er standardisering, udstyret skal være der, investeringen fra Telia til at bygge. Der er meget, der skal gå hånd i hånd”.

Det er altså et større pulsespil, der skal gå op, og store investeringer, der er på spil, før du kan hive din smartphone op af lommen og browse 8K-videoer som var det ingenting.

”Og frekvensspektrum er jo en stor parameter i 5G-sammenhæng. Nogle af de use cases, vi har, kræver meget båndbredde. Nu har vi lånt 100 MHz herovre på 3,5 GHz., men vi har ikke lov til at bruge den her frekvens generelt set i Danmark endnu, før man kommer fra myndighederne og tilbyder den til operatørerne, og så kan vi købe et stykke af den. Men spektrum bliver en væsentlig parameter. Der er rigtig mange parametre, der skal til, før det bliver ’full blown’ 5G. Teknologien er der, og vi ønsker at komme i gang med det fra vores side, men der er lovgivning og spektrummet,” siger Klaus Stahl Rasmussen.

Under besøget hos Telia forsøgte Mobilsiden adskillige gange at få et klart svar på, hvornår 5G er klar, men det er altså svært at give et simpelt svar på, da de kommende års planer med 5G afhænger af mange faktorer og derfor er noget uklare.

Læs også: Nordiske statsministre vil samarbejde om 5G-netværket

Daniel Askeroth, som er Head of Networks i Telia Danmark, kan dog gøre os lidt klogere på, hvordan udsigterne til 5G ser ud for mobilforbrugerne.

Han påpeger ligesom Klaus Stahl Rasmussen, at udrulningen i høj grad er betinget af, at der er 5G-terminaler (enheder, red.) på markedet. Det vil altså sige, at der ingen grund er til at rulle et landsdækkende 5G-netværk ud, før vi begynder at se 5G-smartphones. I løbet af næste år bør vi få de første smartphones at se med Qualcomms X50 5G-modem.

Der findes en teknologi, påpeger Daniel Askeroth, som muligvis vil blive anvendt i de tidlige år af 5G-udrulningen: FWA (Fixed Wireless Access). Konceptet er, at man dækker eksempelvis ydersiden af huse, bygninger eller områder med 5G-netværk, og dette signal omdannes så til Wi-Fi. Da 5G-teknologien anvender højere frekvensbånd end 4G, er gennemtræningsevnen af strålerne også tilsvarende dårligere. 5G kan derfor have problemer med at trænge gennem vægge, og derfor kan det ydre 5G-signal omdannes til et indendørs Wi-Fi-signal, som man så får gavn af indenfor.

”Man er nok nødt til at løse problemet med dårlig gennemtræning på de høje frekvenser ligesom Verizon (amerikansk teleselskab, red.). Frekvenserne kommer ikke igennem husmure, og de har også kortere rækkevidde, selv om der ikke er nogen ting i vejen. Man kan sige, at 900 MHz signalet går dobbelt så langt som 1800 MHz-signalet og tilsvarende op til 3500 MHz-signalet, så der er man lidt udfordret,” siger Daniel Askeroth til Mobilsiden. Han tilføjer:

”Hvis vi følger FWA-casen, sætter man en på ydersiden af et hus, men hvor man har Wi-Fi på indersiden. Det findes i dag allerede på 4G, men med 5G begynder du at komme op i højere hastigheder og større spektrum.”

Står det til ham, kan vi forvente at se, at der både gøres brug af 5G via FWA, men også ved at forbinde til netværket ligesom vi i dag gør med 2G, 3G og 4G, men det ligger altså endnu nogle år ude i fremtiden, før 5G hos Telia bliver udbredt. Først og fremmest skal 5G-standarden defineres færdig i 2020.

”Jeg tror, det vil blive begge dele på sigt. I starten vil det nok være over Wi-Fi, at du skal bruge 5G. Men på sigt kommer det også ud, som det har gjort med 4G. Så det kommer, men det er mere et spørgsmål om, hvornår udstyret er til rådighed. Hvis jeg skal gætte, vil jeg tro, at det begynder i 2021 og 2022 i større skala. Måske kan vi gøre nogle ting i Midtbyen i København før, men det bliver pletvis,” siger han.

Flere artikler om Smartphone

Siden redaktionen kørte denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte historien. 15/8/2018 gik redaktionen videre og fulgte op med sagen om Ny Motorola kopierer designet fra Apple og navnet fra Huawei – Artiklen finder du her. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.