Sådan tager du de bedste billeder af fyrværkeri med mobilen

Med en håndfuld tips kan du blive nabolagets bedste fotograf nytårsaften. Få 8 gode råd til, hvordan du med din smartphone tager flotte billeder af nytårsfyrværkeriet.

Sådan tager du de bedste billeder af fyrværkeri med mobilen

Fyrværkeri kan være støjende og generende, særligt for vores kære kæledyr. Men de store raketter og batterier er ikke desto mindre flot at kigge på.

Du har måske af egen erfaring oplevet, at mobilbilleder af fyrværkeri ofte kan se noget skuffende ud. Hvis du bare vælger auto-tilstand og håber på det bedste, bliver billeder af fyrværkeri ofte farveløse, og det ser overhovedet ikke så prangende ud som i virkeligheden.

Det findes der heldigvis råd for – og du behøver ikke meget mere end din smartphone og en meget rolig hånd eller en lille mobilholder.

Bliv klogere på, hvordan du får flotte fotos af årets nytårsfyrværkeri i kassen.

Læs også: Sådan læser du specifikationer på mobil-kameraet

1. Drop auto-tilstand og vælg manuelle indstillinger

Automatisk tilstand er som regel ikke velegnet til fotografering af fyrværkeri. Sørg derfor at finde de avancerede indstillinger i din telefons kameraapp. Det kan være en fototilstand, som hedder ”Manuel”, ”Avanceret”, ”Pro”, ”Professionel” eller lignende. Disse avancerede kameratilstande finder du typisk ved at swipe op, ned, til den ene side eller ved at gå til nogle yderligere indstillinger.

Hvis din telefon er af ældre dato eller er en billigere model, som ikke giver mulighed for at anvende manuelle fotoindstillinger, så er der heldigvis hjælp at hente via tredjepartsapps.

Til Android kan du downloade apps såsom Manual Camera : DSLR – Camera Professional (32 kr.) Camera FV-5 (22 kr.), Camera FV-5 Lite og ProCam X.

Til iOS kan du prøve apps såsom Camera+ 2 (69 kr.), Warmlight (45 kr.), Manual (35 kr.) og ProCam 8 (59 kr.).

Mobilholdere fås i mange former og størrelser. Her ses en såkaldt gorillapod.

2. Brug helst et stativ eller en mobilholder

Det er ikke et absolut must, men du opnår de klart flotteste billeder, hvis du har mulighed for at have din telefon stående på et stativ eller en lille tripod med en kameraholder eller lignende.

Til fotografering af fyrværkeri kan man nemlig få markant flottere billeder, hvis man udnytter de manuelle kameraindstillinger til at vælge en lang lukkertid (shutter speed). Mere om det i næste afsnit.

Hvis du er en af de (formentlig) mange danskere, som ikke lige har en mobilholder eller en såkaldt gorillapod som vist på billedet, kan du ofte også slippe af sted med at finde noget, du kan læne din telefon op ad, så den ikke flytter sig det mindste. Overvej eventuelt også, om mobilholderen i bilen kan bruges til formålet.

Jo mere stabil telefonen holdes ved brug af en lukkertid på op til flere sekunder, jo bedre bliver resultatet.

3. Lang lukkertid giver flotte billeder

Som nævnt kan du i de manuelle indstillinger justere den såkaldte lukkertid eller på engelsk kaldet shutter speed.

Lukkertiden dækker over, hvor lang tid lukkeren i sensoren holdes åben. Jo længere tid den er åben, jo mere lys lukkes ind. Ulempen er, at selv de mindste rystelser resultater i et sløret billede. Derfor er det vigtigt, at telefonen holdes helt stille.

I automatisk fototilstand, hvor lukkertiden ofte vil være kort (ofte 1/100 af et sekund i dagslys) kan det også være svært at ramme udløserknappen på lige præcis det splitsekund, hvor fyrværkeriet eksploderer og fylder hele himlen. En lang lukkertid har den fordel, at du har langt større chance for at få affotograferet fyrværkeriet. En lang lukkertid resulterer også i et billede, hvor hele fyrværkeriets bevægelse bliver fotograferet frem for kun et øjebliksbillede.

Hvor lang lukkertiden præcist skal være, er en smagssag. En lukkertid under 1/15 af et sekund anbefales ikke til fotografering af fyrværkeri. Du kan prøve dig frem med en lukkertid på eksempelvis et halvt sekund, et eller flere sekunder – ja, helt op til 15 sekunder, alt efter hvilke muligheder du har med din mobil, og hvor lange ’spor’ af fyrværkeriet du vil have på billedet.

Se også: De bedste priser på mobiler med gode kameraer

4. Skru helt ned for ISO-værdien

Nu hvor du har bevæget dig ind i kameraappens manuelle indstillinger, bør du også forholde dig til den såkaldte ISO-værdi – altså billedsensorens lysfølsomhed.

Skru ISO-værdien helt ned til 50 eller 100 – gerne så lavt som muligt. Hvis ISO-værdien er for høj, bliver billedet overeksponeret, og de ellers flotte farver fra fyrværkeriet risikerer at blive kridhvide.

Fremstår fyrværkeriet hvidt og overbelyst på trods af, at du har valgt den laveste ISO-værdi, så brug en kortere lukkertid. Derved lukkes der mindre lys ind i sensoren.

5. Vælg det rigtige fokuspunkt

Telefoner kæmper ofte med at fokusere, når det kommer til fyrværkeri – særligt under videooptagelse. Heldigvis er det som regel også muligt at justere dette i de manuelle indstillinger.

Som udgangspunkt bør du vælge manuel fokusering. Vælg derefter det det fjerneste fokuspunkt – ofte illustreret med uendelighedssymbolet ∞ eller et ikon af et bjerg.

Hvis der i forvejen er gang i fyrværkeriet, kan du formentlig slippe af sted med at klikke på fyrværkeriet på skærmen og eventuelt holde fingeren nede for at låse fokuspunktet.

6. Indstil hvidbalancen

Når du manuelt justerer fotoindstillingerne, står du også selv for at tilpasse hvidbalancen.

Det kan virke ulogisk under natte- eller aftenhimlen, men til fotografering af fyrværkeri er den bedste hvidbalanceindstilling den, som hedder ’Dagslys’ eller ‘Daylight’.

Kan du vælge farvetemperaturen manuelt, bør du angive en farvetemperatur på mellem 5.000 og 6.500 kelvin. Så er du sikker på, at farverne bliver korrekte.

7. Tag eventuelt billeder i RAW-format

Hvis du vil helgardere dig, kan du tage billederne i formatet RAW. Det er et filformat til ubehandlede fotografier, og som indeholder al data fra telefonens kamerasensor. Du bør kun bruge RAW-formatet, hvis du har mod på efterfølgende at bruge tid på at efterbehandle billederne, enten på en computer eller via apps direkte til mobilen.

Med RAW-filer kan du justere et utal af parametre i billederne og frembringe detaljer, som ellers ikke er synlige. Du kan blandt andet justere kontrast, lysstyrke, skygger, farver, skarphed og meget andet. Det giver altså noget mere fleksibilitet, så du kan få præcis de billeder, du ønsker – hvis du altså tog billedet på det helt rigtige øjeblik.

8. Vælg det rette format

Tænk gerne over, hvordan fyrværkeriet ser ud, og hvilket format der vil egne sig bedst. Hvis det er fontæner og andet fyrværkeri, der fylder meget i højden, kan det være en god idé at fotografere på højkant.

I andre tilfælde kan det være et viftebatteri, der affyrer en masse bomber ved siden af hinanden. Her vil det måske være bedre at tage billeder i bredformat.

Hvis du går med planer om at tage nabolagets bedste mobilfoto af fyrværkeriet til Instagram, vil det dog formentlig være en god idé at tage i højformat uanset fyrværkeriets dimensioner.

Generelt for alle punkter gælder, at du opnår de bedste resultater ved at prøve dig frem. Alle motiver, situationer og ikke mindst mobiler og kameraapps er forskellige, så resultaterne vil være derefter. Forsøg dig frem med primært forskellige lukkertider og se, hvilke billeder der falder i din smag.

Se også: Find de bedste kameramobiler