Sony Ericsson C905 (produkttest)
Hold da op. Det er ikke hver dag, at en man forbliver lamslået efter en telefontest. Men Sony Ericsson C905 Cyber-shot gør altså bare et eller andet ved dig. Sony Ericsson har lukket op for alle haner, og ud – er kommet en mobiltelefon, som enhver ville nyde, at have i hånden.
Kamera og skærm
Men man skal samtidigt ikke lade sig skræmme. Kameraet er rigtig kamera-kvalitet. Vi snakker digitalkamera i den høje ende af prisskalaen, og det betyder også brugervenlighed. Som erfaren bruger kan du finindstille alt mellem himmel og jord, indtil du får det perfekte billede, men er det første gang du hører om autofokus, er det intet problem. Alt i kameraet er forudindstillet automatisk, så allerede fra du trykker må “tag”-knappen første gang, får du et fremragende resultat.
C905 er klart en kandidat til årets kameramobil, og det ville undre redaktionen, hvis en anden mobil skulle skubbe den af tronen inden året er omme. Billedkvaliteten er virkelig af den bedste slags, og de mange små features, giver telefonen lidt ekstra underholdning.
Geo-tagging eksemplarisk, og denne funktion kunne nemt gå hen og spille en stor rolle i brugeroplevelsen, når det bliver mere udbredt. Når billedet er taget, sættes positionen automatisk på, og efterfølgende kan den vises på Google Maps-kortet i telefonen. Benyttes fototjenester, som Flickr og Picasa, udnyttes positionsdata online til, at vise billederne på et landkort.
Skærmen er ligeledes i topkvalitet. Opløsningen er yderst behagelig at kigge på, og farverne er meget klare. Både video og billeder bliver vist rigtig flot.
En klart topkarakter til det bedste mobilkamera på markedet. 6 ud af 6 stjerner.
Design
Lidt mere basalt, spiller designet en stor rolle i valget af den nye mobiltelefon. Der er dog ikke mange alternativer til C905, men det har ikke sløvet Sony Ericsson.
Telefonen er stor, ingen tvivl om det. Men det skal den være. De solide materialler, og den fyldige vægt, giver C905 den kvalitetsfølelse, som den fortjener. Når man har 8,1 megapixels, trådløst netværk, GPS og videoafspiller liggende i sin lomme eller håndflade bliver man nødt til, at kunne mærke, at man holder noget vigtigt. 136 gram er helt perfekt.
Det gennemførte sorte design er virkelig elegant. Linjerne er parallelle, og mobilen virker meget symmetrisk udover knapperne på siderne. Det giver et indtryk af, at der ikke bliver løbet om hjørner, og at C905 er en seriøs mobiltelefon. Materialerne er faste, men alligevel giver den matte sorte farve noget “soft touch” over sig.
Slider-mekanismen er en af de bedste til dato, og igen mærker man den gennemgående kvalitet. De nummeriske taster ligger på lige linje, men til gengæld er der lagt tynde forskydninger mellem hver linje. Det gør C905 nem, at bruge. Udover fem-vejs joysticket er der også seks valgknapper på fronten. De ligger perfekt placeret, og ingen på redaktionen har oplevet problemer med fejltryk.
En anden slider-mekanisme beskytter kameralinsen, og den virker super fed. Den sidder tilpas fast til, at den ikke åbnes nede i lommen, men alligevel er den ikke svær, når man så skal bruge den. Rigtig gennemtænkt af Sony Ericsson.
I kameratilstand, sidder der en tag-knap og genveje til afspilnings-, video- og billedtilstand, samt en zoom-knap. Over skærmen sidder der desuden to ekstra knapper, som gør navigationen hurtigere. Det kræver dog lidt tilvending, da man normalt ikke har så mange genvejsmuligheder.
Designet får 6 ud af 6 stjerner – der er ikke en eneste rettelse at komme efter.
Menu og brugervenlighed
Menuen er Sony Ericssons eget system, og det er efterhånden gennemtestet og virker perfekt.
C905 har masser af kræfter, så der er ikke mange ventetider. Opbygningen giver meget mening, og med den store skærm får man visuel adgang til hele hovedmenuen. Med den smarte Sony Ericsson-patenterede genvejsknap, får man hurtigt adgang til nye hændelser, igangværende programmer, egne genveje, som man selv kan styre, samt internettet. Browseren giver med det samme ekstra genveje til underholdning og RSS-feeds, hvilket giver en intuitiv følelse af telefonen. Man kommer automatisk til, at bruge alle funktionerne.
Der er ellers ikke, så mange nyheder i menuen, og det behøves der heller ikke. Fra start er der forudbestemt et slide-show på hovedskærmen, og fra begyndelsen får man virkelig mulighed for, at udnytte alt.
Brugervenligheden og menuen i C905, er ikke prangende, men der mangler ikke noget. Igen en topkarakter på 6 ud af 6 stjerner.
Musik, radio og internet
Sony Ericsson har lagt deres standard musikafspiller i C905. Den har ikke så mange features, som afspilleren i Walkman-mobilerne, men gør det alligevel rigtig godt. FM-radio med RDS fungerer ligeledes perfekt.
Internetbrowseren har derimod svært ved at vise rigtige hjemmesider perfekt. Heldigvis er Sony Ericsson godt klar over problemet, og via ‘programmer’ kan browseren Opera Mini downloades – det løser problemerne.
6 ud af 6 stjerner.
Tilslutning: Bluetooth, USB, WLAN osv.
C905 er mere end bare en kameratelefon. Med mobilen får du hele pakken, hvilket også er nødvendigt for, at få lov til at udnytte kameraet.
Et krav, som selvfølgelig opfyldes, er muligheden for Turbo 3G, og man kan endda falde tilbage på EDGE og GPRS. Har man mulighed for det, skal man dog huske, at bruge muligheden for trådløst netværk (WLAN), hvor man undgår en stor dataregning fra sit teleselskab. Netværket er nemt, at sætte op, og med den forholdsvis nye teknologi DLNA, er Sony Ericsson C905 klar til, at blive tilsluttet hele hjemmenetværket, så både fjernsyn, computer, anlæg og så videre får adgang til indholdet på telefonen. Og indhold kan der netop være meget af. Sony Ericsson har valgt, at der medfølger et 2 GB M2-hukommelseskort i pakken. Mange tak!
Er man til Bluetooth, understøtter C905 version 2.0 med A2DP, så her er mulighederne også mange. Samtidigt må man ikke glemme GPS-understøttelsen, som blandt andet gør det muligt, at geo-tagge. Oven i kan bruge A-GPS. Der medfølger Wayfinder Navigator, hvilket overraskede mig personligt. Virkelig flot, at man får et helt navigationsprogram med. Samtidig er der Google Maps, hvilket jeg med glæde havde nøjes med, da GPS-delen skulle ses, som en ekstra lille godbid. Men muligheden for, at udnytte GPS’en fuldt ud, er der fra start af.
C905 har desuden TV-out, mulighed for USB-tilslutning (dog via Sony Ericssons eget stik) og 160 MB intern hukommelse. Sony Ericsson har virkelig tænkt på det hele. 6 ud af 6 stjerner endnu en gang.
Basalt: God lyd, telefonbog og kalender
Lydkvaliteten under samtaler ser ud til, at virke glimrende. Størrelsen passer godt til afstanden mellem øre og mund, og netværket fanger telefonen fint.
Batteritiden ser også ud til, at være helt tilfredsstillende. Officielt lyder det på 380 timers standby og 9 timers taletid, og det passer nok meget godt. Standbytiden er i hvert fald i top, mens kameradelen godt kan dræne batteriet lidt for hurtigt.
Telefonbog og kalender er nemt lavet, og man har selv mulighed for, at tilføje ekstra programmer. Sony Ericssons system er dog forholdsvist lukket, og mulighederne er ikke lige så mange som f.eks. Symbian eller Windows Mobile. Man skal også bare huske, at C905 ikke er ment, som en smartphone, og man får endda måske heller ikke behov for flere applikationer. Der medfølger tre spil, og man kunne godt fristes til, at få sig et par ekstra. Det sker nemt over PlayNow-tjenesten.
Ingen problemer giver 6 ud af 6 stjerner.
Konklusion
Som det måske pegede hen af fra starten, så er Sony Ericsson C905 er imponerende telefon.
C905 er perfekt på alle dens områder, og det er meget svært, hvis ikke umuligt, at finde steder, der trænger til forbedrelse eller rettelser.
Man får den bedste kameratelefon på markedet, kombineret med kvalitet, design og masser af funktioner. Ikke funktioner, som man ser fra smartphones, men funktioner der passer til en almindelig mobiltelefon. Og vigtigst af alt, det hele virker!
Et enkelt lille ankepunkt er internetbrowseren, som godt kunne optimeres, men heldigvis kan Opera Mini downloades direkte fra Sony Ericssons programportal, direkte fra mobilen.
Sony Ericsson C905 ser ud til, at kunne tage tronen som bedste mobiltelefon 2008, hvis ikke bedste mobiltelefon nogensinde. Den skal have topkarakter, hvilket ikke engang retfærdiggør den. Den er bedre end alle tidligere mobiler, der har fået topkarakter, og havde vi stadig 13-tallet, ville den få det.
Imponerende arbejde fra Sony Ericsson.