Samsung Gear IconX (2018) – så meget bedre [TEST]
Samsungs svar på Apples Airpod var lidt af en joke sidste år. Teknisk set kunne den mere, men i praksis viste den sig at skuffe fælt på kritiske punkter som driftstid og forbindelsen.
Nu skriver Samsung i midlertidigt 2018 på sin nyeste IconXm, selvom den blev lanceret i 2017 – det handler givetvis om at distancere sig mest muligt fra 2016-varianten.
Nu må vi se, om det er lykkedes for Samsung.
Specifikationer Gear IconX
Mål: 18,9 x 21,8 mm , æske 73,4 x 44,5 mm
Ydelse: 5,8mm full-range driver, 10-22.000 Hz frekvensrespons
Batteri: 2×5 timer, USB-C opladning
Bluetooth: 4.2
Øvrigt: IPx5 vandafvisende
Tilbehør: 3xøretipper, USB-C kabel
Farver: lysegrå, sort eller pink
Pris: omkring 1.500 kroner
IconX er det man kalder en true-wireless headset. Her får du ingen ledninger, men i stedet en øreknop til hvert øre og en lille æske til at opbevare og oplade dem.
Selvom IconX (2018) er nyere, er den vokset en smule i forhold til forgængeren. Så længe det betyder, at de faktisk holder strøm, er det stadigt et godt trade-off.
Den medfølgende boks er tilgengæld skrumpet lidt i år. Den er stadig væsentligt større end Apples mikroskopiske Airpod-kasse, men det går da den rigtige vej.
De sidder stadigt ganske komfortabelt og giver en vis grad af brugerjustering med ørepropper i varierende størrelser. De her falder ikke lige af og kan bæres i en nogle timer uden at genere.
De er igen skabt med træning i baghovedet, hvorfor de er vand- og støvafvisende. Helt vandtætte er de dog ikke, hvorfor du fortsat skal passe ekstra på dem nær poolen eller havet.
Opsætning
Gear IconX (2018) kræver som de fleste Samsung-enheder en lidt omstændig opsætning før alle funktioner bliver tilgængelig. Det er ikke bare et spørgsmål om en enkel bluetooth-parring.
Først skal du hente Samsung Gear-app, som derefter henter en ekstra dedikeret app til IconX. Skal du udnytte de fulde sportsmuligheder, skal du også lige en tur forbi Samsungs S Health app.
Når alle delene er opsat, får du dog godt med funktioner: her er blandt andet en indbygget MP3-afspiller, en ’find mit gear’ feature som får headsettet til at hyle fra sit skjul, oplæsning af notifikationer (godt nok ikke på dansk) og diverse træningsfeatures.
Touch- og stemmestyring
Så snart de sættes på, registrerer headsettet, at de skal være tændt, hvilket andre headsets kunne lære af.
Betjeningen foregår for det meste igennem touchfølsomme flader på hver øreknop. Et prik sætter musikken i gang, et dobbeltprik spoler frem, mens et trippelprik spoler tilbage.
Volumen styres ved at swype op eller ned. Et langt tryk sætter gang i mobilens stemmestyrede assistent. Alt sammen ganske ligetil – men det virker desværre ikke med handsker på.
Andre funktioner kan også tilgås, men det kræver en lidt mere indviklet kombination af et dobbelttap og et langt tryk. Så bliver der spolet frem til næste playliste. Det virker dog ikke altid, og jeg er ofte endt med at aktivere stemmestyringen i stedet her.
Træningsmakker
IconX er blevet en funktion fattigere i forhold til sin forgænger: den har nu ikke længere nogen pulsmåler ombord. Samsung synes dog at være opsat på at gøre bod på det, ved at integrere en masse motionsfeatures ind i headsettet.
I samspil med S Health app’en og IconX’s bevægelsessensorer kan dine træningspas’ skridt registreres automatisk, så længe de varer mindst 10 minutter. Så vil headsettet komme med små peptalks hen af vejen, mens du træner.
Overbevisende lyd
Her diskes der op med varm, fyldig lyd som vil klæde de fleste genrer. Er du dog til mere kliniske eller analytiske gengivelser, vil Samsungen nok skuffe lidt på den front.
Basen er allestedsværende, hvilket sætter en dyb bund til din musik – det bliver endda lidt overvældende i de mest basrige genrer. Selvom det buldrer i bunden er diskanter og mellemtoner er stadigt velrepræsenterede og både stemmer og highhats træder frem som de skal.
IconX’s halvlukkede design gør samtidigt, at omverdenen sjældent forstyrrer de musikalske løjer. De eneste reelle afbrydelser kommer fra den trådløse forbindelse, som af uforklarlige årsager glippede i enkelte tilfælde. Det er til trods for, at der bare var maksimalt en meter fra mobilen i lommen op til venstre headsettet.
Batteriet i IconX er i årets model blevet 75 procent større mens elektronikken samtidig synes at være mere strømeffektiv end før. Det giver en tiltrængt overhaling til driftstiden, som nu lige akkurat kan holde i de lovede fem timer. Den medfølgende ladeboks giver dog kun strøm til en ekstra opladning. Her giver Apples pendant to ekstra skud i bøssen.
Så meget bedre
Samsung skuffede fælt sidste år, der skulle derfor ikke så meget til, for at Samsung kunne overgå sin mislykkede forgænger fra sidste år.
Det er skam også kolossale forbedringer Gear IconX 2018 byder på, men udgangspunktet var da også elendigt.
Resultatet er nu endelig modent nok til at konkurrere i det hastigt ekploderende felt – men det er ikke nok til, at hæve sig over rivallerne.
Vi lander derfor på 4½ ud af 6 stjerner.
Fordele:
- God, varm lyd
- Konfortabelt design
- Bedre driftstid
Ulemper:
- Enkelt udfald i forbindelse
- Pulsmåler er borte
- Relativ høj pris