95% af alle remme til ure og fintess trackere er sande bakteriebomber
En ny undersøgelse har fundet frem til, at der på næsten alle remme vokser bakterier, der kan gøre os syge. Der er dog visse materialer, der er tilbøjelige til at være grobund for en større mængde bakterier end andre.
Det er en god påmindelse af det vigtige ved regelmæssigt af desinficere de remme, vi har om armen hele tiden – det gælder både almindelige ure, smartwatch og fitness trackere.
Forskere ved Florida Atlantic University testede 20 remme lavet af enten plastik, gummi, stof, læder, guld eller sølv for at se, om der er en sammenhæng mellem remmens materiale og tilstedeværelsen af bakterier.
Se også: Bedste smartwatch
Stofremme er fyldt med bakterier
Der blev taget prøver fra tilfældige frivillige så som chauffører, brandmænd, kontormedarbejdere og dyrlæger.
Resultatet viste, at næsten alle, 95 procent, var forurenet af bakterier, men at remme i stof var de værste og havde den største mængde bakterier. Derefter fulgte plastik, gummi, læder og metal (guld og sølv). Den laveste mængde bakterier var at finde på remme lavet af guld.
Der var ingen forskel på, om remmen blev båret af mænd eller kvinder.
“Plastik- og gummiarmbånd kan give et mere passende miljø for bakterievækst, da porøse og statiske overflader har tendens til at tiltrække og blive koloniseret af bakterier,” sisger Nwadiuto Esiobu, en af forskerne bag undersøgelsen.
Se også: Bedste Apple Watch 2023
Stafylokokker på 85 procent af remmene
Forskerne fandt bakterien stafylokokker på 85 procent af remmene, mens bakterien pseudomonas var at finde på 30 procent af remmene. De er begge almindelige bakterier på huden, der kan forårsage infektioner, især hos personer med svækket immunforsvar.
Den største mængde stafylokokker fandt man på remme til fitnesstrackere, hvilket viser, at det er vigtigt at rengøre trackeren og remmen efter træningen.
Mavebakterien E-coli, der oftest giver infektioner via fækal-oral overførsel, blev fundet på 60 procent af remmene.
Se også: Bedste fitness tracker
Anbefaler regelmæssig rengøring
“Mængden og taksonomien af bakterier, vi fandt på armbåndene, viser, at der er behov for regelmæssig rengøring af disse overflader,” siger Esiobu.
“Selv i et relativt lavt antal er disse patogener [de mikroorganismer der fremkalder sygdomme, red.]af betydning for folkesundheden. Det er vigtigt, at mange af disse bakteriers evne til at påvirke sundheden hos immunkompromitterede værter indikerer et særligt behov for, at sundhedspersonale og andre i hospitalsmiljøer regelmæssigt desinficerer disse overflader.”
Sådan rengør du remme mest effektivt
Apropos sterilisering, så kiggede forskerne også på, hvilken metode der er den mest effektive til at dræbe disse bakterier. De sammenlignede tre ting: Lysol Disinfectant Spray, 70 procent etanol som bruges til at sterilisere produkter på hospitalet med og det mere naturlige æblecidereddike.
Lysol og etanol var meget effektive midler, hvor 99,99 procent af bakterierne blev dræbt på 30 sekunder. Æblecidereddike klarede ikke jobbet lige så godt, og det tog to minutter for midlet af mindske mængden bakterier.
Forskerne mener, at andre almindelige enheder som earbuds, smartphones og lignende også bør undersøges på baggrund af deres resultater.
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Advances in Infectious Diseases.
Find priser på fitness trackere her.