EU tvinger Apple til at åbne op for NFC-mobilbetaling på iPhone
Først skiftede Apple deres Lightning-port ud med USB-C i iPhones, og så gik de med til at implementere RCS-beskedprotokollen. EU har også tvunget Apple til at tillade apps som Spotify at bruge egne betalingsløsninger for at slippe for Apples høje gebyrer.
Noget tyder på, at Apple er blevet mere samarbejdsvillige. Sandheden er dog, at det al sammen er sket under pres fra myndigheder, især EU, som ønsker at sætte en stopper for it-giganters konkurrencebegrænsende adfærd.
Ifølge Reuters har Apple indvilget i at også at åbne op for NFC-teknologien i selskabets enheder. NFC er teknologien, som bruges til at foretage kontaktløse mobilbetalinger med.
Hidtil har Apple kun tilladt, at firmaets egen betalingsløsning, Apple Pay, kan anvende NFC-teknologien til at gennemføre betalinger i butikker. Men hvis EU’s regulering af Apple bliver en realitet, kan betalingsløsninger fra eksempelvis Nets, der står bag Dankortet, og MobilePay kan få adgang til at bruge NFC-betalingsteknologien på iPhone på lige vilkår med Apple Pay.
Læs også: Snart kan du betale med Dankort i Apple Pay og Google Pay
EU truer Apple med retssag og bøde
Hvis man tænker, at Apple har lagt en mere blød linje, når det kommer til interoperabilitet mellem økosystemer nem adgang til universelle teknologier, tager man fejl.
Apple har godt nok lige udskiftet Lightning-porten i iPhones med USB-C og gået med til at implementere RCS-beskedprotokollen. Begge dele er dog sket under pres fra EU-Kommissionen.
Ifølge EU drager Apple fordel af at kun at tillade Apple Pay adgang til NFC-chippen i selskabets telefoner og smartwatches. EU er særligt optaget af, at Apple har høje markedsandele på markedet for smartphones og mobilbetalingsløsninger.
Derfor Apple står over for en mulig retssag og en bøde fra EU, hvis ikke selskabet åbner op for NFC-teknologien. Dermed må Apple formentlig endnu en gang bøje sig over for myndighedernes fortsat større krav til it-giganterne.
Apple slår dog stadig ring om egne teknologier der, hvor det er muligt. Senest har vi set, hvordan Android-appen Beeper Mini, som bragte iMessage til det konkurrerende styresystem, blev lukket ned af Apple efter blot et enkelt døgn. Det lader dog til, at selskabet Beeper ikke giver op og også er villig til at gå rettens vej, hvis det skulle blive aktuelt.
Læs også: Det rene Dankort kommer til Apple Pay og Google Pay
EU-indgreb kan gøre mobilbetaling billigere
Hvis Apple vælger at indgå forlig med EU og åbne op for, at tredjeparter kan tilbyde mobilbetaling på iPhone via NFC, kan det blive billigere for danskerne at betale med mobilen.
Hidtil har det kun været muligt at benytte Apple Pay til at betale med sin iPhone i butikker. I fremtiden kan det blive muligt for andre aktører at byde ind på lige så brugervenlig og sikker betaling med iPhone.
Som tingene er i dag, tilbyder kun Danske Bank som den eneste bank i Danmark betaling med det rene Dankort via Apple Pay. Alle andre banker anvender Visa-delen af et kombineret Visa/Dankort til betaling. Udenlandske betalingskort har markant højere gebyrer end Dankort, og da Apple Pay bliver fortsat mere udbredt i befolkningen, betyder det stigende omkostninger for virksomheder og butiksdrivende, som i sidste ende sender regningen videre til kunderne.
I en undersøgelse, som Nets for nylig har foretaget, svarer 71 procent af dem, der betaler med Visa/Dankort via Apple Pay, at de ikke klar over, at Dankort-delen af deres virtuelle betalingskort typisk ikke er understøttet.
Hvis Apple giver konkurrenter adgang til at bruge samme betalingsteknologi som Apple Pay, bliver det pludselig langt mere attraktivt for Nets eller en aktør som MobilePay at tilbyde mobilbetaling via iPhone med Dankort. Netop på grund af Apples konkurrencebegrænsende adfærd har en app som MobilePay været nødsaget til at nøjes med tilbyde mobilbetaling i butikker fra iPhones via QR-koder og Bluetooth. Det bliver måske snart fortid.
Dankort kommer til Apple Pay i 2025
Uanset om Apples åbning af mobilbetalingsteknologien giver nogen konkurrenter et incitament til i en nær fremtid at tilbyde en mobilbetalingsløsning med mulighed for at bruge Dankort, kan danskere fra 2025 betale med Dankort i netop Apple Pay.
I august oplyste Nets nemlig, at man vil kræve, at samtlige danske banker understøtter Dankort i Apple Pay fra og med 2025. Det er i dag ikke et krav, og derfor ser man også kun Danske Bank tilbyde muligheden for at betale med det rene Dankort i Apple Pay.
Flere banker har siden da bekræftet, at de vil tilbyde Dankort i Apple Pay.
Læs også: Manden bag multi-touchskærmen og Touch ID forlader Apple