Google forhindrer myndighederne adgang til din lokationshistorik
Siden 2016 har myndighederne især i USA flittigt udnyttet muligheden for at få udleveret data om borgeres færden i bestemte områder på bestemte tidspunkter gennem en såkaldt geofence-kendelse eller en omvendt lokationskendelse. I 2018, 2019 og 2020 modtag Google henholdsvis 982, 8.396 og 11.554 kendelser.
FBI har for eksempel brugt denne form for kendelse til at indsamle data om deltagere i en Black Live Matters-protest i Seattle som en del af efterforskningen af et forsøg på mordbrand.
På grund af risikoen for, at geofence-kendelser kan gøre en hvilken som helst person på det pågældende sted og tidspunkt til mistænkt, har Google i årevis været under pres for at ændre på den måde, som selskabet opbevarer brugernes placeringshistorik.
Læs også: Google klar med nye opdateringer til Google Maps
Google sætter en stopper for udlevering af lokationsdata
For nylig rullede Google en række opdateringer ud til Google Maps. En af nyhederne er en ændring af brugernes lokationshistorik og tidslinje, som man kan tilgå i Google Maps.
Tidligere har Google gemt brugernes lokationshistorik og tidslinje i skyen. Det er på grund af lagringen af dataene i skyen, at FBI og andre myndigheder har kunnet anmode om data gennem geofence-kendelser.
Men efter opdateringen, som ruller ud i løbet af næste år til både iOS og Android, stopper Google med at gemme lokationshistorikken i skyen. Dataene bliver i stedet gemt lokalt på brugernes enhed. Dermed vil Google ikke længere nogen data at kunne udlevere til myndighederne.
”Google valgte at gøre dette for én gang for alle at sætte en stopper for den slags brede lokalitetssøgninger,” skriver Forbes og citerer en anonym Google-medarbejder, ”der ikke havde tilladelse til at udtale sig offentligt.”
”Vi arbejder altid på metoder til at give folk mere kontrol over deres data,” oplyser Marlo McGriff, der er produktchef for Google Maps, til The Verge.
Læs også: Næste generations lokationsteknologi bruger 5G, skyen og IoT-enheder
De fleste geofence-kendelser er rettet mod Google
Google siger, at brugerne af Google Maps får en notifikation, når ændringen af tidslinjen og placeringshistorikken træder i kraft på deres enhed og konto. Ændringen rulles ud gradvist til både Android- og iOS-versionen af Google Maps.
Som en del af opdateringen ændres den automatiske sletning af data også til at ske efter kun tre måneder mod de tidligere 18 måneder. Hvis man vil beholde sine placeringsdata, når man skifter telefon, kan man lave en krypteret sikkerhedskopi i skyen, som kan gendannes på den nye enhed.
Selvom det er er alle techselskaber, der er nødt til at efterleve kravet i en geofence-kendelse, er de fleste af sådanne kendelser ifølge Forbes rettet mod Google. Det Demokratiske Parti sendte sidste år et brev til Googles direktør Sundar Pichai, hvor det bad selskabet om at ”stoppe unødvendig indsamling og opbevaring af kundernes lokationsdata”. På det tidspunkt var partiet urolig for, at kendelserne kunne bruges til at gå efter personer, der besøgte abortklinikker.
Læs også: iOS 14 lader dig maskere din præcise placering over for apps