Apple insisterer på at have fem App Stores – ikke én
I november indgav Apple en indsigelse til EU over, at unionen vurderer en række af Apples tjenester og styresystemer til at have status som gatekeeper.
En gatekeeper er ifølge EU en onlineplatform tilknyttet en stor techgigant såsom Apple, der ”udgør en vigtig gateway mellem erhvervsbrugere og forbrugere i forbindelse med centrale platformstjenester”. Med forordningen om digitale markeder (eller Digital Markets Act) ønsker EU at øge reguleringen af de techgiganter, der opererer i EU.
Læs også: Snart kan du installere iPhone-apps uden om App Store
Apple: Vi har fem App Stores – ikke kun én
Apple hævder derimod, at EU-Kommissionen helt har misforstået noget, når EU vurderer Apple til at drive én App Store, som dermed falder ind under kriterierne for at være en gatekeeper. I virkeligheden driver Apple fem forskellige App Stores, mener Apple.
Det har hidtil ikke været kendt, hvad Apples indsigelse i november gik på, men nu er nogle af detaljerne altså kommet frem. Ifølge Reuters hævder Apple i sin indsigelse til EU Domstolen, at EU-Kommissionen har foretaget ”faktuelle fejl”. Disse fejl gælder blandt andet en konklusion om, at Apples ”fem App Store er en enkelt hovedplatform”.
Apples fem appbutikker hører til henholdsvis iPhones, iPads, Macs, Apple TV og Apple Watch, mener Apple, hvor hver af butikkerne betjener en særlig platform og enhed.
Ifølge DMA skal Apple tillade tredjeparter at åbne egne appbutikker på Apples hardware – noget der kan ramme Apple økonomisk. Ved at insistere på, at hver enkelt App Store er en separat appbutik, er der større sandsynlighed for, at Apple kan reducere antallet af brugere af hver butik og dermed lettere undgå at skulle rette sig efter reglerne i den nye forordning, der træder i kraft 17. februar 2024.
Har også tre browsere med samme Safari-navn
Det er ikke første gang, Apple har forsøgt at slippe for reguleringer dikteret af DMA. I november forsøgte selskabet at overbevise EU om, at de har tre forskellige browsere med samme Safari-navn. Den forklaring købte EU ikke.
Det gik derimod bedre med at overbevise EU om, at Apple har fem separate styresystemer til sine forskellige hardwareprodukter (iOS, iPadOS, macOS, watchOS og tvOS). Kun et – iOS – blandt disse møder EU’s kriterier, som blandt andet omhandler antallet af brugere.
Apple har også klaget over, at EU-Kommissionen ser iMessage som en såkaldt nummeruafhængig interpersonel kommunikationstjeneste (NIICS). Det førte til en undersøgelse af, om reglerne i EU’s forordning om digitale markeder også skulle gælde for iMessage.
Apple mener, at NIICS-mærkaten ikke gælder iMessage, da de ikke kræver afgifter for tjenesten, og at Apple ikke tjener penge på den via hardwaresalg, markedsføring eller behandling af personlige data.
Apple fik en midlertidig udsættelse i september, så iMessage i første omgang ikke behøver at leve op til forordningen. Argumentet var, at platformen ikke er tilstrækkelig stor til at ses som en gatekeepertjeneste. EU’s embedsmænd har siden forsøgt at komme frem til, om reglerne rent faktisk skal gælde for beskedtjenesten.
Læs også: Meta og TikTok til EU: Vores platforme har ikke status som gatekeepere