Kinesisk selskab udvikler atombatteri til smartphones – skal aldrig oplades
Et batteri, der bruger kernekraft som energikilde, lyder lidt som taget ud af en science fiction-film, men det er slet ikke tilfældet. Teknologien har været i brug i mange, mange år, og på blandt andet rummissioner spiller atombatterier en vigtig rolle.
Om det har været inspirationen til at introducere atombatterier i smartphones for den kinesiske virksomhed Betavolt Technology, melder denne historie ikke noget om. I hvert fald er selskabet i fuld gang med at udvikle miniatureudgaver af atombatterier, som potentielt kan finde vej til fremtidens smartphones.
Et kinesisk selskab har introduceret en type af batteri, der efter sigende kan forsyne en lang række af forskellige typer af mindre enheder med strøm i intet mindre end 50 år uden at skulle lades op.
Læs også: 5 tips til at forbedre batteritiden på din iPhone
Atombatterier i miniatureformat
Betavolt Technology hævder at have banebrydende nyt inden for ”miniaturiseringen af atomenergibatterier.” Startupselskabet har stoppet 63 atomisotoper ind i et modul, der er mindre end en mønt. Den første model, BV100, kan angiveligt producere en effekt på 100 mikrowatt.
Atombatteriet kan udsende 3 volt og måler blot 15 x 15 x 5 millimeter. De små batterier kan seriekobles for at forsyne en højere strømstyrke, fortæller selskabet. Betavolt forestiller sig, at batteriet kan finde vej til smartphones, som dermed kan være opladet i hele telefonens levetid. Det kan måske endda være en vej mod helt at droppe porten til ladestikket, om end andre funktioner dermed også forsvinder.
Disse batterier benytter radioaktivt henfald til at generere elektricitet. Det er en metode, der minder om den teknologi, der sidder i ældre pacemakere og rumfartøjer. Almindelige mennesker har sjældent brugt teknologien, fordi de radioaktive elementer som plutonium har været farlige at håndtere.
Sikkert at bruge
For at imødegå potentielle sikkerhedsproblemer har Betavolt skabt en version af sine batterier med et halvlederlag af diamant og en henfaldende nikkelisotop. Selskabet forsikrer, at der ikke siver nogen radioaktive stråler ud fra batterierne, og at der ikke er nogle giftige kemikalier i produktet. Ifølge selskabet forvandler nikkel-63 sig til kobber.
Betavolt tilføjer, at batteriet ikke går i brand eller eksploderer, hvis det får et stød eller bliver punkteret, som man engang oplevede med batteriet i Samsung Galaxy 7. Det skulle der være sikret mod takket være dets opbygning i lag. Samtidig er batteriet utroligt hårdført, da det kan fungere ved ekstreme temperaturer fra -60 til 120 grader Celsius. Til sammenligning har traditionelle lithium-ion-batterier en noget mere begrænset arbejdstemperatur.
Frem til 2025 vil selskabet udvikle små batterier, der kan producere 1 watt. Ifølge Betavolt bliver disse atombatterier den helt rigtige løsning, hvis man vil have uendelig strøm i små produkter som smartphones. Batteriteknologien kan dog lige såvel være gavnlig inden for rumfart, AI-udstyr, medicinsk udstyr, små droner, sensorer og mikrorobotter, lyder det.
Prototypen er gået videre fra pilot-stadiet og er klar til masseproduktion. Der er dog ingen prognose for, hvornår batteriet kommer ud på markedet. Samtidig skal virksomheden formentlig også regne med en vis portion skepsis fra både investorer og slutkunder, som nok har har visse forbehold ved at have et lille atombatteri kørende i sin lomme dag efter dag.
Hvad siger du? Er et atombatteri i vores smartphones vejen frem, så vi kan slippe for de daglige opladninger? Eller er det et pænt nej tak for dig? Giv gerne dit besyv i en kommentar nederst i artiklen.