Apple dropper at forsvare App Store i Europa
Fremover kan app-udviklere selv distribuere deres app til iOS-brugere via hjemmesider og uden om Apples App Store – i hvert fald i EU. Apple har lavet ændringerne for at leve op til EU’s forordning om digitale markeder (DMA), som trådte i kraft 6. marts i år.
Det betyder, at Apple nu ikke længere kan være sikre på, at faste indtægter fra App Store. Her har udviklere hidtil været tvunget til at betale gebyrer på op til 30 procent til Apple, når de solgte apps gennem App Store.
Dermed kan ændringerne blive rigtig dyre for Apple. Mange appudviklere har nemlig længe brokket sig over, at de har været tvunget til at betale Apples høje gebyrer. Men det er faktisk slet ikke sikkert, at det er muligt for appudviklerne at frigøre sig fra App Store.
Apple har nemlig nogle ret strenge krav, der skal opfyldes, hvis appudviklerne vil distribuere apps til iPhone-brugere via hjemmesider og dermed uden om App Store.
Apple skal godkende hver enkelt udbyder, og så har Apple desuden indført et “kerneteknologigebyr” på 0,50 euro per brugerkonto. Det gebyr skal appudviklerne betale for hver bruger. Beløbet skal betales årligt, hvor appudviklerne altså skal betale beløbet for nye brugere det år.
Læs også: EU advarer Apple midt i en strid med Epic Games
Dyrt gebyr
Tidligere havde Apple ellers oplyst, at man først skulle betale de 0,50 euro, når man nåede op over en million brugere. Men det er altså ændret, så man nu betaler for hver bruger. Pengene skal betales, uanset om appudviklerne tager penge for deres app eller ej – også selv om udviklere vælger ikke at bruge Apples App Store eller Apples betalingssystem. Det kan gøre det rigtig dyrt for startups at frigøre sig fra App Store.
Flere europæiske appudviklere har udtalt, at Apple gør det både dyrt og besværligt at gå uden om App Store. De mener, at Apple i virkeligheden gør det for at gøre det så besværligt, at det ganske enkelt ikke kan betale sig for appudviklerne selv at distribuere apps – eksempelvis gennem virksomhedens egen hjemmeside, ligesom når man downloader et program til sin computer.
Læs også: Meta anklages for at bryde EU’s GDPR-regler
EU holder øje
DMA-lovgivningen trådte i kraft for en uges tid siden. Selv om Apple mener, at de overholder reglerne, vil EU også lytte til appudviklerne for at høre, hvad de mener. Deres udtalelser bliver en del af EUs evaluering af, om Apple rent faktisk overholder lovgivningen eller ej. Hvis EU vurderer, at Apple ikke overholder reglerne, kan det blive dyrt for Apple.
EU kan her vælge at pålægge Apple bøder på op til 10 procent af deres årsomsætning. Hvis EU fanger virksomheder i at gentage overtrædelser, som de allerede har betalt bøder for, kan den næste bøde ryge helt op på 20 procent af årsomsætningen.
Og EU er ikke bange for at uddele bøder. For nylig gav EU Apple en bøde på 13 milliarder kroner for at gøre livet besværligt for Spotify.