EU tvinger Apple til at åbne op for iPadOS

Først gik EU efter iPhone og iOS. Nu er turen kommet til iPad og iPadOS. Apple risikerer kæmpe bøde, hvis selskabet ikke overholder EU's skrappe regler.

EU tvinger Apple til at åbne op for iPadOS

I de sidste par måneder har Apple hurtigt implementeret tekniske og politiske løsninger for at overholde EU’s forordning om digitale markeder. Det har betydet, at Apple har åbnet op for iOS på flere punkter.

De nye regler betyder, at iPhone-brugere nu kan bruge andre appbutikker end Apples egen App Store, downloade apps fra hjemmesider, angive andre browsere end Safari som standard som en del af iOS 17.4- og iOS 17.5-opdateringerne.

Læs også: Spotify får afvist endnu en appopdatering i App Store

Nye EU-regler skal også gælde for iPad

Hidtil har disse regler kun været gældende for iPhone og iOS. Men nu har Europa-Kommissionen udvidet forordningen om digitale markeder til også at omfatte iPad og iPadOS.

“Loven om digitale markeder er et dynamisk værktøj, som giver os mulighed for at tackle virkeligheden på de digitale markeder. I dag har vi bragt Apples iPadOS inden for rammerne af DMA-forpligtelserne. Vores markedsundersøgelse viste, at selv om iPadOS ikke opfylder tærsklerne, udgør den en vigtig gateway, som mange virksomheder er afhængige af for at nå ud til deres kunder,” siger Margrethe Vestager, der er ledende næstformand for Kommissionen med ansvar for et Europa klar til den digitale tidsalder og konkurrence.

Herfra har Apple nu seks måneder til at bringe iPadOS og iPad i overensstemmelse med EU-reglerne.

I praksis vil det sandsynligvis betyde, at alle de samme ændringer, som vi har set Apple anvende på iPhone i EU, nu også vil gælde for iPad. For eksempel vil iPad-brugere kunne downloade apps fra alternative appbutikker såsom AltStore og have mulighed for at bruge en alternativ browser med andre browsermotorer (den bagvedliggende teknologi, der driver browseren).

Se også: Tjek priser på brugte iPhones

Apple risikerer kæmpe bøde

Apples implementering af EU-reglerne for iPhone er stadig ved at blive vurderet af EU. Virksomheder som Spotify og Epic Games har klaget over, at Apple har gjort det umuligt at indføre reglerne på grund af forhindringer som et såkaldt kerneteknologigebyr. Det er et gebyr per installation per år for apps, der distribueres uden for Apples App Store. Om Apple slipper af sted med det gebyr, er noget af det, som EU er i gang med at kigge nærmere på.

Hvis det viser sig, at Apple ikke overholder reglerne i sin nuværende fortolkning af forordningen, kan EU udstede Apple en bøde på op til 10 procent af it-gigantens årlige globale omsætning.

Læs også: EU-regler tvinger Apple til at reparere din iPhone uden for garantien