EU-regler tvinger Apple til at reparere din iPhone uden for garantien

Et nyt EU-direktiv skal gøre det valgfrit, om man vil have forbrugerelektronik repareret eller bytte til nyt. Hvis man vælger reparation, får man 12 måneders ekstra garanti.

EU-regler tvinger Apple til at reparere din iPhone uden for garantien

EU har vedtaget det et direktiv om retten til reparation, som skal gøre det lettere for forbrugerne at få repareret deres elektroniske apparater og hårde hvidevarer.

De nye regler kan give en bedre og mere dækkende garanti for produkter, der går i stykker i garantiperioden. Her skal forbrugerne fremover kunne vælge mellem at få et nyt produkt eller at få deres defekte enhed repareret.

Loven er endnu ikke vedtaget, men afventer godkendelse af medlemslandene. Det kan betyde store omvæltninger for producenter som Apple, der tjener godt på reparationer.

Se også: Brugte iPhones med garanti, reklamations- & returret

Længere garanti ved reparationer

Det vil selvfølgelig være oplagt at vælge en ny mobil frem for en reparation, men her har EU været smarte. Hvis man vælger at få repareret sin enhed, skal forhandlere nemlig forlænge garantiperioden med 12 måneder. Du får altså et helt års garanti oven i hatten, når standardperioden på to år er udløbet.

Tre år vil for langt de fleste brugere være længere end den periode, hvor de rent faktisk bruger telefonen, så her vil de måske endda kunne sælge telefonen videre med garanti i stedet for bare at lægge den i glemmeskuffen, når de køber en ny. Det nye direktiv vil derfor give rigtig god mening og værdi for forbrugerne, ligesom det skal styrke en cirkulær økonomi.

Læs også: EU vil undersøge Big Tech for ikke at overholde nye EU-regler

Billige reparationer

Nogle producenter kan måske fristes til at lægge lidt til prisen på reparationer, men her forlanger EU, at producenterne skal fremlægge gennemsigtige prislister over reservedele. Reparationer skal nemlig tilbydes til en rimelig pris, så forbrugerne ikke afskrækkes.

Producenterne er forpligtet til at levere både reservedele og værktøj, så uafhængige værksteder har mulighed for at tilbyde forbrugere billige reparationer.

Det skal heller ikke være muligt for producenterne at undgå deres forpligtelser ved hjælp af særlige klausuler i kontrakter eller med undskyldninger baseret på hardware eller software.

Se også: Justitsministeren og EU skruer bissen på over for Tiktok og Snapchat

Det bliver dyrt for Apple

Apple er kendt for at holde strengt på, at iPhones skal repareres hos dem, hvis garantien fortsat skal dække, ligesom Apple har bundet hardwarekomponenter op på telefonernes serienumre for at undgå videresalg af originale Apple-reservedele på det sorte marked.

Det har betydet, at man har været tvunget til at gå til Apple-certificerede værksteder for at få repareret sine produkter, men den går altså ikke, hvis medlemslandende vedtager det nye direktiv.

Faktisk må Apple ikke lægge nogen form for hindringer i vejen for, at andre kan reparere iPhones eller andre Apple-enheder. Dermed kan Apple ud over indtjeningen ved reparationer også miste en indtægt, når det gælder reservedele, for hvis andre kan levere reservedele i samme kvalitet til en lavere pris, skal det være tilladt at gøre det.

Det nye direktiv skal først godkendes af EU’s medlemslande, inden det træder i kraft. Når det er godkendt, har medlemslandende 24 måneder til at implementere lovgivningen i deres respektive lande.

Læs også: Nu skal din smartphone være miljøvenlig