Rapport: Amazon, Tesla og Meta underminerer demokratiet

Gennem løndumping, skatteunddragelse, lobbyvirksomhed og bekæmpelse af fagforeninger underminerer virksomheder som Tesla, Meta og Amazon demokratiet, hævder ny rapport.

Rapport: Amazon, Tesla og Meta underminerer demokratiet

En ny rapport fra International Trade Union Confederation (ITUC) beskylder nogle af verdens største virksomheder for at underminere demokratiet i hele verden.

Det kan være ved økonomisk at støtte politiske bevægelser på den yderste højrefløj, finansiere og forværre klimakrisen og krænke fagforeningsrettigheder og menneskerettigheder.

Amazon, Tesla og Meta er blandt de virksomheder, der er med i rapporten.

Se også: Kommer det amerikanske præsidentvalg til at påvirke teknologien?

Amazon: Løndumping, CO2-udledning og skatteunddragelse

Hos Amazon bemærker rapporten, at virksomhedens størrelse og rolle som den femtestørste arbejdsgiver i verden og den største onlineforhandler og cloud computing-tjeneste har haft en enorm indvirkning på de brancher og samfund, som Amazon opererer inden for.

Amazon er blevet berygtet for sin nedbrydning af fagforeninger og lave lønninger på flere kontinenter, sit monopol inden for e-handel, sin enorme CO2-udledning fra AWS-datacentrene, sin skatteunddragelse og sin lobbyvirksomhed både nationalt og internationalt.

Se også: Amazon forbyder medarbejdere at arbejde hjemmefra

Masser af kontroverser hos Tesla

Hos Tesla nævner rapporten elbilproducenten modstand mod fagforeninger i USA, Tyskland og Sverige, menneskerettighedskrænkelser i virksomhedens forsyningskæder.

Den nævner også Elon Musks personlige modstand mod fagforeninger og demokrati, kamp mod det amerikanske uafhængige agentur National Labor Relations Board og hans støtte til Donald Trump, Javier Milei i Argentina og Narendra Modi i Indien.

Se også: Elon Musk får Tesla-ejere til at flygte fra bilmærket

Meta tillader højreekstremistisk propaganda

Rapporten nævner Meta, der driver Facebook, Instagram, WhatsApp og Thread, for firmaets store rolle i at tillade og gøre det muligt for højreekstremistisk propaganda og bevægelser at bruge dens platforme til at få flere medlemmer og støtte i USA og i udlandet.

Den nævner også repressalier fra virksomheden i forbindelse med reguleringstiltag i Canada og dyre lobbyaktiviteter mod love til regulering af databeskyttelse.

Se også: Meta bruger dine data tilbage fra 2007 til AI-træning

Techgiganter kæmper med moralen

Rapporten understreger, at etik og moral og vækst og profit sjældent går hånd i hånd. Mange forbrugere bliver mere bevidste om virksomhedernes etiske praksisser, hvilket kan påvirke deres købsbeslutninger.

For eksempel ses Tesla og Elon Musks mange kontroverser påvirke kunderne helt lavpraktisk ved, at mange Tesla-ejere sætter et klistermærke med teksten ”I bought this before Elon went crazy” på deres elbil. Om deres næste elbil bliver en Tesla, er tvivlsomt.

Foto: Amazon

Når virksomheder fokuserer intensivt på profit, kan det føre til, at forbrugere boykotter deres produkter, ligesom deres omdømme kan tage skade. Begge dele kan underminere virksomhedernes langsigtede økonomiske succes.

I takt med at forbrugere vægter ansvarlighed højere, må virksomheder derfor balancere vækst med etiske overvejelser for at bevare kundernes gunst.