Test: ROCCAT Vulcan 120 AIMO – Det bedste vi har prøvet

Vi har haft ROCCAT Vulca 120 AIMO til test. Tastaturet gør sig godt til både gaming og hverdagsbrug. Her er vores dom:

Test: ROCCAT Vulcan 120 AIMO – Det bedste vi har prøvet

Som I måske har bemærket, så er vi begyndt at anmelde mere gaming-hardware hos Mobilsiden. Daniel har eksempelvis lige modtaget en ny controller fra Thrustmaster, og vi har efterhånden testet et par såkaldte gamingheadsets.

Læs også: Test: Roccat Noz

Jeg har fået muligheden for at teste et af ROCCATS flagskibstastaturer, der tilbyder en masse fede funktioner til gaming, men også fungerer ualmindeligt godt som dagligdagstastatur.

Fordele:

  • Smukt design
  • Behageligt at bruge
  • God feedback fra tasterne
  • Let at skrive på
  • Let at rengøre

Ulemper:

  • En kende dyrt
  • ROCCAT Swarm
 

Designet på ROCCAT Vulcan 20 AIMO

I mine øjne er ROCCAT Vulcan 120 AIMO det flotteste tastatur på markedet lige nu. Tastaturet fremstår forholdsvist slankt i sit design, uden egentligt at være mindre end normalt eller tyndere for den sags skyld. Alligevel ser det ikke så bastant ud på mit skrivebord.

Det skyldes muligvis aluminiumsoverfladen, hvor tasterne er hævet over. Holderne til tasterne er gennemsigtige, hvilket giver en slags illusion af, at tasterne svæver over selve tastaturet. Vulcan 120 AIMO kommer selvfølgelig med alt, hvad der bimler og bamler af RGB-lys, men igen fungerer det faktisk på en måde, hvor det sagtens kan bruges på et kontor, og ikke kun til spil på teenageværelset.

Håndledsstøtten tilkobles ved hjælp af magnet, hvilket er med til at bevare det slanke design. Har tidligere benyttet tastaturer, hvor støtten var “hæftet” fast med små kroge, som så skulle placeres i indhak på undersiden af tastaturet. Det er upraktisk, hvis man har det med at rykke på sit tastatur. Løsning med magneten føles langt mere brugervenlig.

Makrotasterne er samlet under de første fire F-taster, og tastaturet har ikke en masse “gaming-lir”, der skiller sig ud fra resten af tastaturet. Igen et design, der også virker til daglig brug og på kontoret.

Alt i alt, er ROCCAT Vulcan 120 AIMO et rigtig lækkert tastatur at se på.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
Tastaturet har mulighed for at blive hævet via de små ben på undersiden. Foto: Mobilsiden.dk

ROCCAT Vulcan 120 AIMO i brug

Jeg har brugt tastaturet over et stykke tid, både når jeg spiller og når jeg arbejder. Mit arbejde inkluderer i sagens natur en masse skriveri, og her mærkes det lynhurtigt, hvis et tastatur ikke er responsivt og rart at taste på i længere tid ad gangen.

Jeg må bare sige, at Vucan 120 AIMO har sat nye standarder for mig, når det kommer til at skrive. Tastaturet er så godt, og jeg skriver med en lethed, der gør, at jeg efterhånden har svært ved at arbejde fra min bærbare computer. Jeg har også sværere ved at skrive på tastaturer, der hører under kategorien, kontorartikler, altså et standard, fladt kontorkeyboard, der ikke tilbyder den samme feedback som et mekanisk keyboard.

Også til gaming foretrækker jeg Vulcan 120 AIMO fremfor mit Logitech G413. Logitech G413 ligger selvfølgelig også i en lavere prisklasse, og selvom jeg før i tiden arbejdede ud fra tesen, at “et tastatur er et tastatur”, så må jeg sande, at der er en mærkbar forskel.

Også det faktum, at tasterne let kan tages af og sættes på, er et kæmpe plus i min bog. Det gør tastaturet uendeligt meget lettere at rengøre, hvilket man skal, da skidt er meget synligt på aluminiumsoverfladen. (Hvilket I sikkert hurtigt kan spotte på nogle af billederne)

Det er svært at forklare, hvorfor et tastatur er bedre end et andet, når de umiddelbart tilbyder det samme. For mig er det nok lidt som størrelsen på en mobiltelefon, hvor en kvart tomme kan udgøre forskellen på, om telefonen er let eller besværlig at betjene. Kombinationen af et design, der ligger godt til mine fingre, og den taktile feedback fra tasterne, gør at jeg arbejder meget mere flydende med ROCCAT Vulcan 120 AIMO end andre tastaturer.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
Ekstratasterne er placeret her, sammen med lydstyrkeknappen. Foto: Mobilsiden.dk

RGB-lys, software og ekstra taster

ROCCAT Vulcan 120 AIMO tilbyder, som nævnt, ikke en masse forstyrrende ekstra taster. De fleste ekstrafunktioner er kombineret med eksisterende taster, altså den velkendte “FN”-tast plus eksempelvis “SCROLL”, sætter tastaturet i “GAME MODE”, hvor Windows-tasten sættes ud af funktion, så man ikke rammer den ved et uheld og ryger ud på skrivebordet.

Det samme gælder, som nævnt, også for makrotasterne, der skifter mellem forskellige brugerdefinerede indstillinger. Det er ikke noget jeg selv benytter mig af, men mere seriøse PC-spillere plejer at have tastaturet indstillet forskelligt alt efter, hvilket spil, de spiller. Derfor er makrotaster et “must” for et hvert gamintastatur.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO har dog fået nogle enkelte ekstrataster. Fordi man har flettet makroerne sammen med F1 til F4, så har man ikke længere lydstyrketaster eller sluk/tænd for lyden dér, hvor mange andre tastaturer har dem. De er flyttet henover det numeriske tastatur sammen med en FX-tast. Lydstyrkeregulering foregår nu via en drejeknap, hvilket i min verden er tusinde gange mere brugervenligt end F-tasterne.

FX-tasten fungerer sammen med de bundkort, der understøtter den slags. Et eksempel er Alienware, der har RGB-belysning overalt på maskinerne. Det styres via Alienware FX, hvilket samarbejder med FX-tasten på ROCCAT Vulcan 120 AIMO.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
RGB-lyset styres i ROCCAT Swarm. Foto: Mobilsiden.dk

RGB-lyset i tastaturet, er en del af ROCCATs AIMO-system. Det er en form for RGB-økosystem, hvor ROCCATs tastaturer, mus og headsets tilpasser sig samme RGB-profil. For at styre lyset skal man installere ROCCATs software, ROCCAT Swarm. Softwaren bruges desuden til en række andre ting, såsom firmwareopdatering og indstilling af makroprofiler.

Jeg er ikke umiddelbart tilhænger af ROCCAT Swarm, generelt er jeg fortaler for plug and play, men jeg vil gerne kunne regulere lyset i tastaturet. Den første time lavede jeg ikke andet end at lege med instillingerne, og lyset i Vulcan 120 AIMO går fra “technofest” til slukket, hvilket jeg selvfølgelig var nødt til at afprøve. I sidste ende besluttede jeg mig for at bruge ROCCATs AIMO Intelligent Lyssystem, som det kaldes. Det sender en behagelig bølge af lys igennem tastaturet, mens der også kommer RGB-feedback fra de taster jeg rammer.

Jeg er sikker på, at der er indstillinger nok til en hver smag. Så uanset om man er tilhænger eller modstander af RGB-lys, så bør det ikke afskrække fra at vælge Vulcan 120 AIMO.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
Tilpasning af blandt andet lydfeedback via Swarm. Foto: Mobilsiden.dk

ROCCAT Swarm tilbyder en række andre funktioner, til at tilpasse sit tastatur. Den første er lydfeedback, hvor man kan få feedback over højtaler eller headset, hver gang man taster på tastaturet. Et par eksempler herpå er: skrivemaskine og sci-fi-lyd. Jeg har valgt funtionen fra, da jeg for det første har nok feedback fra selve tastaturet, og for det andet fandt lydfeedback voldsomt forstyrrende.

Den næste tilpasningsmulighed er tegngentagelse, hvor man kan indstille, hvor lang tid der går fra man holder en tast inde, og indtil den bare gentager tasten. Altså hvor lang tid, der går fra man eksempelvis holder A-tasten nede, til man ser en masse A’er på sin skærm. Derudover kan man indstille hvor hurtigt den gentager tasten, samt hvor hurtigt markøren blinker.

Til sidst er der tilpasning af taster, hvor man med en simpel “træk og slip” funktion kan tilpasse sine fire profiler, og man kan ændre ALT. Vil du for eksempel have “Enter” på din mellemrumstast, så er det bare at finde den i menuen, og trække den hen på mellemrumstasten. Dejlligt impelt, hvis man bruger den slags.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
Indstillinger af taster med ROCCAt Swarm. Foto: Mobilsiden.dk

Jeg er som sagt ikke ubetinget tilhænger af ROCCAT Swarm. Der er en masse fine funktioner, og det fungerer fint, hvis man har et konplet ROCCAT-setup med tastatur, mus og headset. Men på en eller anden måde virker den sjusket. Der kommer mange opdateringer, som popper op og forstyrrer i tide og utide. Og så synes jeg, at det er voldsomt irriterende at skulle kravle under mit skrivebord, for at fra- og tilkoble mit tastatur, hver gang en firmwareopdatering har været forbi – hvilket er forholdsvist ofte i dette tilfælde.

Swarm er dog en nødvendighed for at få det fulde ud af tastaturet.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
Indikatorer for blandt andet Caps Lock er placeret i nederste, højre hjørne. Foto: Mobilsiden.dk

Den endelige dom

ROCCAT Vulcan 120 AIMO er det bedste tastatur jeg nogensinde har brugt, og jeg har været igennem en del. Til cirka 1.200 kroner er det selvfølgelig heller ikke billigt. Der findes dog langt dyrere alternativer.

Tastaturet er perfekt til både arbejde og spil, og hvis man bruger mange timer foran computeren, så vil jeg klart anbefale ROCCAT Vulcan 120 AIMO. Det er smukt designet og passer til spillecomputeren såvel som arbejdscomputeren, og så er det bare så utroligt lækkert i brug.

Ulemperne er prisen og ROCCAT Swarm. Jeg skal ikke gøre mig alt for klog på, hvad der er dyrt og billigt, men 1.200 kroner kan godt lyde af meget for et tastatur. Når det så er sagt, så synes jeg, at ROCCAT Vulcan 120 AIMO er hver en krone værd, og jeg kan godt leve med den lettere irriterende software.

Derfor får ROCCAT Vulcan 120 AIMO topkarakter, og scorer 6 stjerner.

ROCCAT Vulcan 120 AIMO
Foto: Mobilsiden.dk

Mere nyt om temaet

Sagen har udviklet sig. Siden vi kørte artiklen er der sket mere. mobilsiden fulgte op på historien. 20/8/2019 samlede vi op på historien og publicerede fortællingen om Test: Sennheiser GSP 670 – High-end trådløs gaminglyd – Læs videre her. Sidste ord er ikke skrevet. Se de seneste nyheder her.