Android M er officielt – de 6 største nyheder
Ganske som forventet udgiver Google nu den næste version af Android-styresystemet i form af et tidligt preview eller en forsmag.
Den nye version, som endnu ikke har fået et officielt navn andet end M, bringer 6 store nyheder med sig, som Google lagde særlig vægt på til præsentationen ved Google I/O foruden de flere tusinder af fejlrettelser, der også har fundet vej i et forsøg på at finpudse styresystemet fra top til tå.
Bestem hvad apps må få tilladelse til
En af de helt store nyheder er, at du får fuld kontrol over, hvad installerede apps må få adgang til af tilladelser. Google har længe fået kritik for, at brugerne ikke har nogen mulighed for at sige nej til de mange tilladelser, som apps kan anmode om – men det er der nu mulighed for med Android M.
Konceptet er meget lig det, der benyttes af Apple i iOS. Du installerer en app fra Play-butikken, og først når den får brug for de enkelte tilladelser vil du blive spurgt en enkelt gang, om den må få adgang eller ej.
I indstillinger kan du få et overblik over, hvilke tilladelser, du har givet dine installerede apps adgang til, lige som du også den anden vej kan se, hvilke apps der er tilladt eller nægtet hver enkelt tilladelse.
Samtidig rydder Google op i de mange forskellige tilladelser, der nu findes, så det bliver lidt nemmere at overskue i Android M.
Android Pay: Officiel understøttelse for betaling
Med Android Pay er Google klar til at tage kampen op med Apple og Apple Pay-løsningen. Android Pay er en åben platform, hvor du kan benytte Googles egen app eller andre bankers apps, som vælger at understøtte platformen.
Det giver mulighed for at betale med NFC i over 700.000 butikker i USA, og lige som med Googles hidtigige betalingsløsning, Google Wallet, får du et virtuelt kreditkort, så der ikke deles nogle oplysninger om dit rigtige kort ved betalinger. Alle Android-enheder, der har en indbygget NFC-chip og har Android 4.4 eller højere installeret, understøtter den nye platform.
Foruden fysiske butikker kan Android Pay også bruges til at købe varer direkte i apps, som udviklere igen skal vælge at implementere.
Understøtter officielt fingeraftryk
Femte store nyhed i Android M er officiel understøttelse for fingeraftryk, som så småt begynder at blive en del af flere smartphones.
Sammen med Android Pay kan du bekræfte køb med dit fingeraftryk på få sekunder. Fra slukket skærm skal du blot hvile din finger på aflæseren, hvor telefonen i et snuptag både låses op, men også automatisk forbinder til terminalen i butikken og gennemfører købet.
Dobbelt så lang standbytid
Google gør et nyt forsøg på at forbedre batteritiden i Android. Sidste år hed initiativet Project Volta – i år hedder det Doze. Android M aflæser bevægelsessensorerne under standby, og hvis der ingen bevægelse er over en længere periode, vil styresystemet gå i en dybere standbytilstand, der sparer endnu mere på strømmen.
Notifikationer og vigtige meddelelser fra apps angivet i høj prioritet vil stadig slippe igennem den dybe standbytilstand, så det ikke går ud over brugeroplevelsen.
Google-teamet foretog en test med to identiske Nexus 9-tablets logget ind med den samme Google-konto. Den ene kørte med Lollipop – den anden med det nye Android M. Her viser den nye software at levere en standbytid, der er op til 2 gange bedre.
I forbindelse med det nye USB Type C-stik, som i den kommende tid vil ankomme til flere Android-enheder, er Google også klar med officiel understøttelse for denne type stik. Med et USB Type C-stik kan du nemlig oplade en anden enhed fra din Android-enhed – strøm kan strømme begge veje gennem kablet.
Åbn links direkte i apps
Android har et omfattende system, så apps kan deles med andre apps, men en mangel har længe været, at der ikke er nogen officiel måde for apps at håndtere weblinks på.
Det er der nu, og løsningen hedder, ganske sigende, Web Links. Udviklere skal med få linjers kode i sine apps og hjemmesider angive, at de skal kædes sammen i Android.
Et Twitter-link modtaget i din mail vil åbne Twitter-appen frem for at du bliver sendt videre til Twitters hjemmeside i din browser. Det giver altså en dybere integration og bedre brugeroplevelse på tværs af hjemmesider og apps, som hidtil har manglet.
Chrome-browseren integreres i dine apps
Den sidste nyhed kalder Google for ”Chrome custom tabs” – altså specielle faner fra Chrome-browseren. Det giver udviklere mulighed for at integrere hele Chrome-browseren i apps til Android, men i forklædning, så den passer til brugerfladen i de forskellige apps.
Visse apps indlæser hjemmesideelementer såsom logins, men den opgave kan nu klares med et Chrome-lag, der ligger oven på en app. Her bliver kodeord gemt og felter kan automatisk blive udfyldt som du kender det fra Chrome.
Klar i 3. kvartal – 2 nye previews på vej
Android M-softwaren er som bekendt fortsat under udvikling – deraf det udgivede preview. Det betyder, at den endelige udgave først er klar i løbet af 3. kvartal. Google oplyser også på sin hjemmeside, at der i alt vil blive udgivet 2 yderligere previews: Et i juni og juli.
Indtil da kan du selv eksperimentere med den nye software, hvis du har en Nexus 5, 6, 9 eller Nexus Player, men det kræver en vis viden på området, da du selv skal installere softwaren manuelt.
Det sidste nye om emnet
Her følger vi op med den seneste udvikling i sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. Allerede d. 28/5/2015 kørte vi en opfølgning med en ny vinkel på Særlig tekstbesked får din iPhone til at genstarte – Følg den videre udvikling her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt om sagen..