HTC Desire HD – fremragende uden overraskelser (mobiltest)
Det er altid ualmindeligt svært at lave en to’er. Mit indtryk er, at efterfølger-problematikken også har ramt HTC.
På en række områder er Desire HD mere funktionsspækket end den originale Desire. Nyhederne vil tiltale tech-freaks, men for mere ‘almindelige mobilkøbere’ kan de nye ting risikere at gøre produktet mere rodet og knap så overskuelig.
Styresystemet er stadig Google Android (version 2.2 Froyo). Det betyder, at alt omkring synkronisering af mails, kontakter, kalender m.v. er fuldkommen det samme, som på HTC’s tidligere produkter.
Hvis ikke du kender detaljerne omkring disse tre funktioner så fortvivl ikke! Forhold dig blot til, at det kører enestående godt – også når det drejer sig om fx Windows Live Mail (tidligere Hotmail) eller Microsoft Exchange.
Stor mobil, men lækkert design
Jeg er vild med designet på Desire HD. Forsiden har ingen fysiske knapper, kun touch-taster. Det er bare SÅ stilrent og flot lavet.
Bagsiden i aluminium, som er let buet, får mobilen til at ligge godt i hånden, trods størrelsen. Men der er ingen tvivl om, at denne mobil er meget stor – og knap så lommevenlig som HTC Desire.
Inden du køber Desire HD bør du overveje, om du har et behov for den store skærm. Hvis ikke du surfer meget på nettet, spiller, benytter navigation eller for den sags skyld ikke har dårligt syn, vil en mindre mobil være at anbefale.
Den eneste anke jeg har i forhold til designet er, at volumentasterne på siden og knappen på toppen til tænd/sluk, er for bløde. Ofte er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet har trykket på dem.
Hvad sker der for skærmen?
Skærmen er af LCD(TFT)-typen, med 800 x 480 pixels fordelt på 4,3 tommer. Det er altså ikke en AMOLED-skærm, ligesom den originale Desire var født med.
Resultatet er en bleg-fesen farvegengivelse, uden særlig god dybde. Fx er sort ikke sort, men grå. Ses skærmen fra siden tones tydelighed og farver ud.
Jeg synes, det er skidt, at HTC bruger HD-betegnelsen. Ud fra skærmstørrelsen kunne man tro, at der er tale om en HD-skærm, eller i hvert fald en meget god skærm. Men dette er langt fra tilfældet.
Det eneste sted i Desire HD, hvor man kan bruge betegnelsen, er i videooptageren, som kan optage i HD-kvaliteten 720p.
Det nye HTC Sense
Et af argumenterne for at købe HTC Desire HD fremfor HTC Desire er integrationen med HTCSense.com.
På ens personlige brugerkonto laves der backup af blandt andet kontakter og SMS-beskeder – ganske automatisk. Det er også muligt at finde applikationer og installere dem på mobilen.
Det virkelige smarte er dog muligheden for at se, hvor ens mobil befinder sig. Man kan også fjernlåse, fjernslette, omstille opkald og videresende indgående SMS-beskeder til et andet nummer.
HTCSense.com er lækkert designet og en god udvidelse af mobiltelefonen.
Jeg tror ikke, man kommer til at anvende tjenesten ret meget i dagligdagen. Det er bare en tjeneste, som kører usynlig i baggrunden, og som der kun logges ind på i særlige tilfælde. Fx, hvis der pludselig er brug for at finde eller låse mobilen.
Internet-oplevelse med Adobe Flash
Moderne smartphones kræver adgang til det rigtige internet – som på computeren.
Uanset hvad man må mene om Adobe Flash, er det bare et faktum, at det er en meget vigtig og integreret del af ualmindeligt mange hjemmesider. Uden adgang til Flash mister man altså en del af oplevelsen.
I modsætning til iPhone, så har HTC Desire HD Flash – og tak for det!
Jeg har lavet en række hastigheds-målinger på HTC Desire HD op mod iPhone 4. Resultatet er, at Desire HD i de fleste tilfælde er enten hurtigere, end på niveau med iPhone. Når Desire HD måles op imod Desire, vinder HD’eren med nogle få sekunder.
På Desire HD er der mulighed for at markere en tekst, som enten kan oversættes eller slås op på blandt andet Wikipedia. Denne funktion er aldeles brugbar.
Der kan være flere browser-sessions (vinduer) åbne på én gang, men i stedet for at vælge ‘vinduer’ i menulinien, for at skifte mellem dem, kan man blot zoome helt ud på en side – hvorefter man kommer ned til vindue-valg. Det er godt nok smart tænkt.
Mange nye funktioner i HTC Sense
HTC har endnu engang forbedret brugerfladen HTC Sense, der er lagt oven på Android-systemet. Hist og her er der kommet nye funktioner, og flere detaljer er forbedret i forhold til tidligere versioner.
Det er skønt at se, hvordan en producent hele tiden formår at optimere på sit produkt. Nu er der så bare lidt det, at iveren efter innovation kan risikere at spænde ben for de gode intentioner.
Et tryk på højre skærmknap åbner “Personaliser”, og her skal man som bruger holde tungen lige i munden, for ikke at fare vild. Du kan ændre baggrunde, temaer, indsætte widgets på forsiden, lave genveje, mapper, ændre lyde, ringetoner osv.
Det er endda muligt at hente hele nye lydsæts og temaer online, via det, som kaldes HTC Hub.
Egentlig genialt nok og forholdsvist logisk opbygget. Men HTC skal passe alvorligt på, at de ikke ender med et uoverskueligt kaos for ‘ikke tekniske’-brugere. Det gode råd herfra skal være at være opmærksom på, at det mistede overblik lurer forude.
Jeg synes i øvrigt det er megasmart, at genveje til de senest åbne programmer, nu findes i det øverst rullegardin.
Galleri, kamera, video og musk
I mine tidligere anmeldelser af HTC’s Android-telefoner har jeg flere gange kritiseret galleri-funktionen. Og her er meget lidt nyt under solen.
Den er stadig langsom om at vise “thumbnails”, når man bladrer – og det er irriterede at se på, når man godt ved, at andre producenter kan få netop dette punkt til at fungere.
Galleriet skal dog stadig have ros for sin lette mulighed for at dele på internettet eller sende som mail. En nyhed er også, at billeder kan tilføjes effekter.
Kameraet på otte megapixels er bedre på papiret end i virkeligheden. Det vil sige, det er fuldt anvendeligt, men der er langt op til, hvad vi har set fx Nokia N8 præstere. Der kan optages video i HD-kvaliteten 720p, men desværre er lydkvaliteten metallisk og dårlig.
Musikafspilleren opfylder præcis ens behov, lyden er fin med gode justeringsmuligheder, men headsettet i pakken er af ringe kvalitet. Når mobilen lægges ned skiftes til coverflow. Det ser lækkert ud, men igen kan albumgrafikken ikke følge med, når der flippes hurtigt igennem dem.
Har du en medieserver stående i hjemmet, er det nu muligt at afspille musik direkte fra denne.
Billeder taget med HTC Desire HD
HTC Locations – WHAT?
Det nye program Locations, er et HTC-bud på et mobilt navigationsprogram. Grafikken er flot – men derudover forstår jeg ikke meningen.
Hvis du vil finde vej, kræver det en navigationslicens. Vesteuropa koster 59 kroner for 30 dage, 225 kroner for et par eller 299 kroner for en licens, der gælder produktets levetid.
Skulle der være en positiv nyhed i Locations er det, at kortene kan downloades, så de ligger lokalt på enheden, og man derved ikke skal betale for datatrafik hver gang.
Men hvorfor skal HTC nu have deres eget navigationsprogram, når der er så mange udmærkede firmaer, som er eksperter i dette. Desuden er Google Maps Navigation stadig på mobilen – og det er gratis at anvende.
Konklusion: Overrasker ikke nok
Jeg ville så gerne kunne holde af HTC Desire HD. Men jeg er nødt til at være realistisk.
Lyden i videooptageren er for ringe, skærmen burde have været af en bedre type og batteritiden er i underkanten af, hvad man bør forvente. Jeg har i testperioden ikke kunne tvinge mere end 14-15 timers drift ud af den.
Men derudover, er Desire HD en fremragende internet-mobil pga. skærmstørrelsen. Musik og film kan den også glimrende egne sig til.
Det samlede oplevelse af Desire HD er i øvrigt, at produktet fungerer både godt og hurtigt. Der er ikke ventetid, programmer der går ned, eller behov for at genstarte. Mobilen formår også at overraske på opstartstid; Cirka 10 sekunder fra powerknappen er trykket ned, til mobilen er klar.
Står valget mellem en HTC Desire og en HTC Desire HD, så køb Desire, her får du “value for money”.
Fire ud af seks stjerner.
Se også:
– Web-TV: Hvad får du mere i Desire HD
Se videoen: Så hurtigt starter HTC Desire HD op
Se videoen: Sammenligning af skærmene på Desire HD og iPhone 4
Sidste opdatering af historien
Temaet fortsætter med at være relevant. mobilsiden fulgte op på sagen. 1/11/2010 postede redaktionen en ny vinkel med en artikel omkring Samsung Omnia 7 – Windows Phone godt på vej (mobiltest) – Klik her for den påfølgende artikel.. Det sidste ord er ikke sagt. Tjek seneste nyt her.