HTC U11 – stor, fin og dyr [TEST]

HTC’s U11 er en superb telefon som trænger til en slankekur og en prisreduktion.

HTC U11 – stor, fin og dyr [TEST]

Der var engang hvor taiwanesiske HTC definerede dagsordenen i Android-verdenen. Skulle du have det bedste af det bedste inden for Android-smartphones, var en HTC sandsynligvis det selskab der havde mobilen til dig.

De seneste år har i midlertidig været drøje for selskabet. HTC’s smartphones blev ofte rost af både anmelder og entusiaster, men et uheldigt miks af omstændigheder såsom øget konkurrence og lavere priser har puffet selskabet ud af den globale top 10 over producenter.

I år synes selskabet nu at sadle om. Nyt designsprog, innovative funktioner samt et fokus omkring ’U’ – altså sig, som slutbruger – skal gøre bringe selskabet tilbage i det gode selskab.

Fungerer den nye opskrift mon?

Se også:  HTC U 11: Første indtryk og hands-on

HTC U11
HTC U11 fås i fem forskellige farver

HTC U 11 specifikationer

Mål: 154 x 76 x 9,1 mm – 168 gram
Display: 5,5” Gorilla Glass 5 med S-LCD 5 med 2.560 x 1440 pixels (534 PPI)
Lyd: HTC BoomSound, HTC USonic aktiv støjreduktion
Ydelse: Qualcomm 835 octa-core, 4GB RAM
Lager: 64GB + micro-SD op til 256GB
Kamera: 12MP f/1,7 optik med OIS og Ultrapixel 3 samt 4K-videooptagelse
Frontkamera: 16MP f/2,0 optik
Batteri: 3.000 mAh, USB-C 3.1 med Quick Charge 3.0
Netværk: 2G/3G/4G LTE cat. 16. Bluetooth 5.0, WiFi a/b/g/n/ac
Øvrigt: IP67 vandtæt, NFC, Edge Sense
PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

HTC U11 test
HTC U11 byder på den særligt skinnende ‘Liquid Surface’ finish. Foto: Mobilsiden.dk

HTC og nydeligt børstet metal har længe været to næsten uadskillelige størrelser. Den forelskelse er ovre nu – for i stedet at blive afløst af en såkaldt ’Liquid Surface’ som i U Ultra.

Her har HTC taget glas og formstøbt det, hvilket giver et ualmindeligt blankt og skinnende ydre uanset hvilken farve du vælger. Den eneste matte overflade du finder her, er de fine aluminiumskanter der i bløde kurver løber rundt om telefonen. Her er altså ingen skarpe kanter at finde.

Mobilen er over 9mm tyk, men formgivningen er så snedigt indrettet at både for- og bagside nænsomt dykker ned mod siderne, hvilket får telefonen til at virke slankere end den er.

Hvad der til gengæld virker mindre elegant, er selve telefonens størrelse. Med dimensioner på 154 x 76 x 9 mm er den væsentligt større end nogen anden HTC-topmobil til dato.

Danskernes hænder er i mellemtiden ikke blevet større, hvorfor de fleste skal regne med at bruge begge hænder, for at betjene denne telefon.

De nye materialer i konstruktionen ser unægtelig nydelige ud, men giver grund til bekymring, for de første torturtests af mobilen lader ane, at den let kan vrides ud af form med glassplinter til følge. Det hjælper dog på holdbarheden, at telefonen er IP67-godkendt, hvilket gør, at den kan overleve en dukkert eller to.

Enkelte småissues ved designet giver og grund til betænkning. Det spejlblanke ydre nærmest suger fedtfingre til sig – og det i en sådan grad at HTC har valgt at inkludere en pudseklud i salgsæsken. Samtidig skæmmer det nu lidt, at den frontvendte fingeraftrykslæser ikke er centreret under displayet.

Se også:  HTC U 11 dumper i populær torturtest

HTC U11 test
HTC U11 er meget modtagelig over for fedt fingre. Foto: Mobilsiden.dk

Knapper og kanter der kan noget

På HTC U 11 er volumen og power-knapper velplacerede, men styrkes af en ny type betjening HTC kalder Edge Sense.

Det nederste af mobilens sider mærker nu hvor hårdt du klemmer om mobilen og fungerer dermed som en usynlig knap som let kan tilgås – selv med handsker på. Idéen er ikke tosset, da Edge Sense kan konfigureres til at tilgå et væld af funktioner.

I grundindstillingen er den konfigureret til at åbne kameraet ved et enkelt klem, mens et langt klem åbner Googles Assistant. Du kan dog let indstille Sense til en masse andre funktioner, såsom at tage et screenshot, åbne en app eller tænde for lommelygte.

Når det er sagt, så er det ofte blevet til nogle uhensigtsmæssige episoder, hvor kamera-app’en uforvarende er blevet åbnet. Den bedste måde at omgå det på, er ved at justere Edge Sense i indstillingerne til først at reagere ved et meget fast tryk.

En naturlig svaghed ved Edge Sense er, at det ikke vil fungere med klassiske covers. Derfor er det også meget fint, at selskabet inkluderer et minimal-cover med i salgsæsken.

Ud over Edge-funktionerne råder HTC U 11 over et par andre snedige muligheder for at betjene telefonen i hverdagen. Et dobbeltklik på power-knappen får eksempelvis kameraet frem, mens nogle ’Motion Launch’ giver direkte adgang til låseskærm, startskærm og nyhedslæseren blinkfeed.

Læs også:  Kan HTC U 11 redde HTC? [AFSTEMNING]

HTC U11
Styr HTC U11 med kanterne

Dejligt display

Grunden til at HTC U 11 er så stor en telefon åbenbares, så snart det 5,5 tommer store display tændes. Her er et flot og farverigt lærred, som takket været den bagvedliggende Super LCD 5-teknologi giver både en god dyb kontrast og en kapabel lysstyrke.

Opløsningen på 2.560 x 1.440 pixels giver en tårnhøj pixeltæthed på 534 PPI som effektivt sikrer at alt står pivskarpt på displayet.

Det er overvejende flot display, men den bagvedliggende teknologi har nu et år på bagen, og må derfor se sig overhalet af dagens førende displays i eksempelvis iPhone 7 og Samsung Galaxy S8 som begge leverer højere max-lysstyrke samt dybere kontrast.

Samtidig synes selve farverne at være tunet en tand mod det blålige, noget som du heldigvis kan fintune mod det mere rødlige under indstillingerne.

Læs også:  Sammenligning: HTC U 11 vs Samsung Galaxy S8 vs LG G6

HTC U11 test
Lyden i HTC U11 er glimrende. Foto: Mobilsiden.dk

BoomSound lever videre

På lydfronten synes HTC at bygge videre på deres ry for mobil lydkvalitet, hvor HTC igennem tiderne har været garant for noget af den bedste lyd der kunne presses ud af de små højtalere som smartphones kan levere.

I HTC U11 er de frontvendte BoomSound højtalere dog kun delvist til stede, med en enkel frontvendt højtaler akkompagneret af en ekstra højtaler i bunden.

Tilsammen spiller de højt – rigtig højt endda – om end kvaliteten synes at have lidt ved de højeste lydniveauer. Skruer du et trin eller to ned, matcher U 11 feltets bedste højtalere som Apple og Huawei leverer i deres respektive toptelefoner.

Som noget nyt, kan du samtidig fintune outputtet til enten musik eller filmafspilning, hvor især filmafspilning-moden fremstår som velafbalanceret.

Det medfølgende headset er også ambitiøst, ved at integrere HTC’s USonic efterbehandling samt en aktiv støjreduktion. Sidstnævnte aktiveres desværre kun, så snart musikken spiller og er langt fra at være særlig effektiv til at frasortere omgivelsernes støj.

Se også: Det lysner for HTC: U11 sælger bedre end One M9 og 10  

Selve lydkvaliteten fra det inkluderede headset redder dagen ved at give et rigt, detaljeret og fyldigt lydbillede som du skal op i relativt dyre headsets for at matche. Eneste anke for mit vedkommende er den bastunge respons som er så overvældende, at det næsten bliver for meget af det gode. En trio af ørepropper i forskellige størrelser gør samtidigt, at headsettet slutter sig optimalt til øregangen.

Det er et glimrende headset, det er dog brandærgerligt at det er USB-C baseret, da HTC’en ikke har noget jack-stik. Dobbelt ærgerligt bliver det, når man finder ud af, at det ikke fungerer i sammenspil med andet end HTC’s egne smartphones.

Har du et andet headset du foretrækker at bruge, kan det fortsat lade sig gøre, via en inkluderet adapter.

HTC U11 test
Displayet på HTC U11 er farve og kontrastrigt. Foto: Mobilsiden.dk

Fuld fart frem

HTC’s stærke multimedieegenskaber drives frem af en af dagens kraftigste mekanik til smartphones: den muskelsvulmende Snapdragon 835 octa-core processor.

Denne snurrer med 2,4 GHz og har regnekræfter nok til at klare enhver opgave på noget nær rekordtid. Og det er vel at mærke uden at bruge for meget strøm, da den er fremstillet med den strømeffektive 10nm-procesteknologi.

U11 topper derfor også samtlige benchmarks som den er kommet i nærheden af, dog uden at overhale de konkurrenter der i dag benytter sig af en lignende chip. HTC skal dog have fratrukket et enkelt point for mængden af RAM – 4GB er rigeligt i dag, men det er ikke sikkert, at det vil række et år eller to i fremtiden.

HTC er heldigvis dygtige til at sikre, at systemet altid kører optimalt, ved at inkludere ’Boost+’ app’en til at rense systemet for unødvendige processorer der snurrer i baggrunden.

Til den kraftige mekanik følger en et relativt beskedent batteri på 3.000 mAh – klassens mindste. HTC klarer sig dog bedre end gennemsnittet på strømfronten og kunne igennem testperioden holde sig i live i et til halvandet døgn. Ikke dumt, når nu batteriet er beskedent.

For den medfølgende Quick-charger bliver det da også en formssag kvikt at lade batteriet op. Måleren viser over 50 procent efter en halv time, mens den fulde optankning er klaret på i alt halvanden time.

HTC’en synes umiddelbart at være klædt på til at glimre u de fleste situationer, men gemmer på en enkel svaghed: antennen.

På papiret er den overbevisende med sit Gigabit-modem der skulle gøre den i stand til at præstere vilde overførselshastigheder. I praksis synes U11 dog ofte at have det svært med at holde sig sluttet til de hurtige 4G-bølger, noget der af og til har betydet lavere overførselshastigheder. Taleopkald er heldigvis gået klart og tydeligt igennem under hele testperioden.

Se også:  Avis: Qualcomm og Samsung arbejder allerede på Snapdragon 845

HTC U11 test
Softwaren på HTC U11 trænger til finpudsning. Foto: Mobilsiden.dk

Sense-software uden mening

HTC har længe været stolte af at have et af de mest finpolerede interfaces til deres smartphones. Sense, som HTC kalder deres software har altid været både minimalistisk, pænt at se på og fleksibelt i brug.

Med nyeste version og Android 7.1.1 er det dog til at overse, hvad HTC reelt vil med deres software.

Overordnet set, læner Sense sig tæt op af originalen fra Google, men anvendeligheden af de tilføjelser som Sense byder på kan diskuteres.

Blinkfeed, som længe har eksisteret som en kombineret social og nyhedslæser er nu besudlet med reklamer, hvilket slet ikke er i orden.

Samtidig er HTC’s svar på en AI-baseret assistent, Sense Companion, både kluntet i brug og stærkt begrænset i sin anvendelighed. Den kan give opdateringer på vejr- og trafikudsigter, hvilket er brugbart, men langt fra unikt, mens nogle af de andre features som restaurant-anbefalinger eller ’Point of Interest’-vejviser slet ikke er tilgængelige herhjemme. Og så ryger idéen jo lidt.

Efter en vis tid med mobilen, er jeg faktisk endt med at slå majoriteten af HTC’s Sense-features fra.

Se også:  Qualcomm Snapdragon 835 slår Apple A10 i hastighedstest

HTC U11 test
Kameraet på HTC U11 er blandt de allerbedste. Foto: Mobilsiden.dk

Fantastisk kamera

På kamerafronten er HTC U11 kun udstyret med et enkelt kamera – men det er til gengæld noget af det mest kapable kameramodul i en mobil til dato.

På papiret matcher det der i dag regerer i dag findes i Samsung Galaxy S8, men HTC har, modsat tidligere, været dygtige til at presse det bedst mulige resultat ud af de 12 megapixels der følger med ombord.

Optikken i HTC U11 er en ualmindelig lysstærk, stabiliseret f/1,7 optik som sammen med digitale tricks som live-HDR optagelser og elektronisk stabilisering får det bedste af de fotoner der rammer sensoren.

Resultatet er et kamera som kan kalde sig verdens bedste ifølge specialisterne fra DXOMark – en påstand som også viser sig at holde i praksis.

U11 leverer igen og igen gode resultater, med veleksponerede fotos med masser af detaljer, dynamik og velafmålt kontrast.

Når der bliver mørkt, er HTC U11’er også en ener, ved at levere naturlige farver under selv meget svære lysforhold. I forhold til konkurrenter som Huawei, Apple og Samsung er der godt nok lidt billedstøj, men der til gengæld langt flere detaljer at se.

Se også:  DXOMark: HTC U 11 har det bedste mobilkamera nogensinde

HTC U11
Fotosample HTC U11

På videosiden er HTC U11 i stand til at optage filmsekvenser i op til 4K, hvor både den gode eksponering, dynamik og detaljerigdom er velbevarede. Samtidig giver et sæt HDR-mikrofoner en imponerende lydside til dine optagelser.

Eneste lille men her er, at den optiske og digitale stabilisering først fungerer ordentligt ved de lavere opløsninger. Samtidig sætter HTC af en mystisk grund en kunstig begrænsning på 4K-filmenes længde så de max må vare i 6 minutter.

Vender du mobilen om, mødes du af et pixel-rigt selfiekamera med 16 megapixels ombord. De enkelte pixels er dog lidt mindre her, hvilket giver mere støj og færre detaljer.

Kamerainterfacet er desuden en fornøjelse at benytte. Kameraet er meget ligetil at bruge, men ønsker du at dykke ned i funktionerne råder HTC’en over mange avancerede features i deres ’Pro’-mode.

HTC U11 test
Fotosample HTC U11 er en glimrende, men dyr smartphone. Foto: Mobilsiden.dk

HTC er ikke langt fra et hit

HTC U11 er på mange måder HTC’s bedste mobil nogensinde. Ydelsen er i top, kameraet kan levere fantastiske resultater mens designet er helt unikt. U11 er kort sagt en glimrende telefon.

Alligevel når HTC’s nye stjernetelefon at irritere i ny og næ, for brugeren synes at være blevet glemt i tilblivelsen af telefonen. Størrelsesmæssigt kunne den godt trænge til en slankekur, og softwaren kunne ved samme lejlighed trænge til en finpudsning.

Når HTC U11 prismæssigt nærmer sig faretruende de seks tusinde kroner, bliver det svært at forsvare en ren topkarakter til trods for de mange kvaliteter. Det bliver derfor til 5 ud af 6 mulige stjerner til den taiwanesiske topmobil.

Få den bedste pris på HTC U11 på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Fantastisk kamera
  • Topydelse
  • Unikt look
  • Glimrende lyd
  • Vandtæt

Ulemper:

  • Høj pris
  • Intet jack-stik
  • Upraktisk størrelse og software
 

Opdateringer på sagen

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på historien. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 18/4/2017 puplicerede vi en ny vinkel om temaet med et indlæg omkring Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+: Næsten perfekt [TEST] – Historien finder du her. Der er stadig liv i emnet. Læs seneste nyt om Headset..