Huawei Ascend Y530 anmeldelse: Til stramme budgetter og begyndere [MOBILTEST]

Kinesiske Huawei leverer endnu en gang fuld valuta for pengene i ny begyndermobil.

Huawei Ascend Y530 anmeldelse: Til stramme budgetter og begyndere [MOBILTEST]

Huawei er et mærke som så småt er ved at etablere sig i Danmark, i kraft af deres serie af prisstærke og begyndervenlige produkter.

Y530 er arvtageren fra sidste års succesfulde Y300 – en begyndermobil, som

Huawei Danmark stolt kunne meddele blev månedens mest solgte hos TDC i juli 2013, slet ikke dårligt for en budgetmobil uden samme stærke brand som nogle af konkurrenterne.

Der er dermed en tung arv Y530 skal løfte, men Huawei har gentagne gange bevist at de brillerer i at levere en fornuftig cocktail af ydelse, kvalitet og brugervenlighed til en skarp pris. Mon Huaweis nye Y-klasse kan leve op til forgængeren?

Skærmen har fået vokseværk

Solid arbejdspony

Første tydelige ændring i forhold til forgængeren er skærmens vokseværk. Den spænder nu over hele 4,5 tommer mod forgængerens 4 tommer. Den større skærm giver Android-applikationer ånderum og tastaturet bliver meget nemmere at ramme end på Y300.

Læs også: Huawei Ascend Y300 – en perfekt begyndermobil

Den nye skærm kan dog ikke løbe fra sine budgetrødder, opløsningen er på 854×480, hvilket giver 218 PPI. Skærmen fremstår derfor ikke nær så skarpt som hos forgængeren. Kontrast, farver og betragtningsvinkler fås bedre, men ikke i det her prisleje.

Ikoner og tekst er ikke nær så skarpe som hos forgængeren

Med den større skærm følger også nye mål: 132x67x9.3mm fylder den, og Y530 er hermed ikke længere nogen kompakt telefon. For mange vil Y530s format være lige i skabet, hverken for stort, eller for småt. Den passer stadigvæk i jeanslommen og alt kan stadigt nås med en hånd.

Selve telefonen er udført i solid plastik i to toner: bagsiden med en lettere ru bagside der garanterer et godt greb, samt hårdt metallignende plast for oven og neden som giver det visuelle indtryk et puf opad. Generelt er der dog intet forfinet over det industrielle design, her er mørkegråt og konservativt, men ingen vil føle sig stødt her.

Simpel, snusfornuftig og en smule kedelig at se på

Der skrabes her og der

Der savnes lidt beslutsomhed i knapperne men det overordnede indtryk er af en veludført og pålidelig enhed. Knapperne er alle placeret på venstre side, hvor de kan være lidt svære at nå for højrehåndede, fordelen her er så at den virker som skræddersyet til de venstrehåndede.

Løfter man bagcoveret er der adgang til et SIM-kort i fuld størrelse, en micro-SD kortlæser, samt et udskifteligt batteri. Micro-SD kortlæseren er kærkommen for lagerpladsen på 4GB er knap, hvoraf kun 0,8 GB er ledige. Nok til Facebook og Netflix, men der skal budgetteres med et micro-SD kort hvis de store spil eller mediefiler skal afspilles.

Når musikken spiller vil audiofile givetvis se ned på den enlige højttaler og dens middelmådige skratten, men til budgettet præsterer den udemærket. Samme dom kan fældes over det medfølgende headset, generelt er der bare ikke megen kredsen for tromme- og nethinder ved Y530.

Økonomisk to-takter i motorrummet

Maskinrummet virker uændret i forhold til Y300, man finder stadigt en dobbelt-cylindret Snapdragon 200 processor med Adreno 203 grafik og 512 MB RAM. Eneste forskel synes at være den lidt hurtigere frekvens på processoren som er løftet fra 1 Ghz til 1,2 Ghz.

Specifikationerne snyder lidt for selvom de begge bærer samme navn finder man den hurtigere og mere batterivenlige Cortex A7 arkitektur i Y530 – og det løfter hele brugeroplevelsen fra tålelig til fornuftig.

Al surfen på nettet foregår i et fornuftigt tempo og man venter sjældent på Y530, dog kun så længe man tøjler sit appforbrug. Er mange applikationer i spil, bliver den begrænsede hukommelse en hæmsko, og Y530 fryser til. Det kan dog hurtigt løses ved at holde menuknappen inde, hvor åbne applikationer kan lukkes for at frigive hukommelse.

Den lille to-kernede motor udmærker sig også ved at være mådeholden med strømforbruget. Sammen med det 1750mAh store batteri er driftstiden mere en godkendt. Er man ikke superbruger, kan man sagtens presse mere end en hel dags levetid ud af enheden.

I standby modus udmærker den sig, ved kun at sippe til strømmen – glemmer man at sætte den til opladning med 10% tilbage, er den stadigt i live morgenen efter. Den medfølgende lader er til gengæld en sløv sag, hvor en fuld opladning tager 3 til 4 timer.

Batteriet opfører sig altid pænt, men det gør applikationerne ikke altid hvis der multitaskes.

Smarte software-features

Huawei har taget Googles Android 4.3 platform, gjort den til deres egen, og døbt den Emotion UI. Applikationsbakken er nu væk, og samtlige apps er drysset ud over startskærmens forskellige ark, som man kender det fra Apples iOS-enheder.

For app-misbrugere kan det blive rodet, men man kan sortere applikationer i mapper for at genvinde overblikket. Generelt er brugertilpasningen i højsædet, et langt tryk på startskærmen åbner op for et væld af forskellige temaer, overgange mellem ark, og som noget unikt – en forsimplet brugergrænseflade.

I den forsimplede brugergrænseflase kan man tilføje og fjerne programmer. Den store font driller dog i galleri-ikonerne.

Huaweis simple brugergrænseflade er en god vejviser til begyndere i smartphone-land. Når telefonen er slået over til den forsimplede interface, mødes man, af tre minimalistiske faner med 8 brugerdefinerede tiles.

Skærmarealet synes formindsket i simpel modus, for systemfonten er forstørret for at øge læsevenligheden. Til tider går fontens vokseværk ud over ikoner og knappers foruddefinerede bredde og tekster flyder over. Fonten kan dog skaleres ned til mere kompatibel størrelse i indstillingerne.

Selvom brugergrænsefladen er minimal, kan man altid tildele yndlings-appen eller kontakten deres egen tile. På den måde er det væsentlige altid at finde og det er altid overskueligt – og så kræver det kun to tastetryk at vende hjem til den almindelige startskærm.

Fontkvalerne til trods, må Huaweis ’Simple UI’ siges at være vellykket. Det er simpelt, både børn- og seniorvenligt og man støder sjældent ind i Y530s begrænsninger med hukommelsen her.

‘Simple UI’ er virkeligt simpelt og ligetil.

Fotos til nødbrug

Indtil videre har Y530 udelukkende været et positivt bekendtskab, første svaghed spores dog i kamera og videokvaliteten.

Læs også: HTC Desire 500 anmeldelse: billig og driftssikker, men har sine udfordringer

Fokuseringen foregår i et adstadigt tempo, mens kontrast og farver, i de fem megapixel store billeder, generelt ikke er imponerende. Kamera-applikationens mange kreative funktioner tillader at rette op på de værste unoder, men optikken og billedchippen er bare ikke til mere. Når mørket falder er billedkvaliteten elendig, men fotolyset kan redde øjeblikket hvis fokuseringen kan følge med.

Videofilm optages i HD opløsning og er mere overbevisende end kameradelen, farver og skarphed er tilfredsstillende men mikrofonen døjer en del med vindstøj.

Man skal dog ikke glemme at Huaweis budgetkriger kæmper i ende af mobilprisskalaen hvor frontkamera og fotolys er en luksus, få konkurrenter inkluderer.

Optikken og billedchippen har meget svært ved at indfange detaljer.

Budgetvenlig men aldrig billig

Samler man trådene sammen er denne anmelder overbevist om at Huawei ikke har mistet deres greb i budgetklassen. For at holde prisen i skak er der tydeligvis sparet til højre og venstre, men uden at det går nævneværdigt ud over brugeroplevelsen.

Man står sjældent og føler at det er budgetprodukt man har mellem hænderne
Huaweis ’Simple UI’ er værd at fremhæve som et glimrende tiltag for uøvede smartphone brugere. Y530 får derfor en varm anbefaling til børn og ældre på udkig efter en billig smartphone. Huaweis nye budgetstjerne skal dog give sig i agt, for nye aktører som Asus og Alcatel vil snart mase sig på det danske budgetmarked.

Læs også: Motorola Moto G anmeldelse – Urimeligt meget for pengene

Huawei Y530 kommer i handlen fra næste uge til en vejledende pris på 999,- og takket været den lave pris premieres den med 5 af 6 stjerner.

Huawei Y530 fås i sort eller hvid. Find den bedste pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Stor skærm
  • Robust og godt kvalitetsindtryk
  • Billig
  • Begyndervenlig interface
  • Godt batteri

Ulemper:

  • For lidt hukommelse og lagerplads
  • Uimponerende kamera
 

Emnet er ikke færdigdebatteret

Der er sket en del siden vi bragte artiklen. mobilsiden gik videre med sagen. 20/3/2014 fulgte vi op med en artikel der drejer sig om Styr iPhone-kameraet trådløstKlik her for den påfølgende artikel.. Sidste ord er ikke skrevet. Se de seneste nyheder her.