Huawei P9 : Kameraet gør forskellen [TEST]

Anmeldelse: Huaweis P9-flagskib imponerer både med det indre og det ydre - men den har en svaghed.

Huawei P9 : Kameraet gør forskellen  [TEST]

Huawei er igennem de seneste krøbet lige så stille op af kvalitetsrangstigen igennem de seneste år. Mærket var tidligere associeret med billige telefon og 3G-dongler, men begynder nu så småt at etablere sig som vaskeægte high-end producent.

Huaweis P-serie, har været en væsentlig brik i den forskydning. Først gik producent på at markere sig på design, for siden at satse på fortsat mere konkurrencedygtige og avancerede komponenter.

P9, er nu sjette generation af P-flagskibe fra producenten og kulminerer nu ved ikke bare at levere samme toppræstationer som mobilmarkedets allerbedste – men den er også unik med sit særlige dobbeltkamera signeret af den tyske luksusproducent Leica. Og så er prisen skarp.

Huawei P9 er altså yderst lovende. Kan den mon blive årets mobilhit?

Se også: Huawei P9 og P9 Plus: Kinesisk teknik og tysk luksus

Huawei P9

Specifikationer Huawei P9

Mål: 145 x 70.9 x 7,0 mm, 144 gram
Skærm: 5.2” Full HD IPS-NEO-skærm, 423 PPI,
Ydelse: Kirin 955 octa-core (4×2,5 + 4×1,8 GHz), 3/4 GB RAM
Batteri: 3.000 mAh
Kamera: 27mm f/2,2 optik 12 MP + 12MP S/H kamera, fasefokus, 8 MP frontkamera, Full HD video
Lager: 32GB + micro-SD
Software: Android 6.0 Marshmallow, EMUI 4.1
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat. 9 LTE
Øvrigt: Fingeraftrykslæser, USB Type-C (Quick charge),
Pris: Starter ved 3.990,- kroner. Kan findes billigst på Mobilpriser.dk

Huawei P9
Huawei P9 – en slank og raffineret metalmobil. Foto: Mobilsiden.dk

Så snart P9 rammer håndfladen vil du ikke være i tvivl, Huawei har været rundhåndet med de ædle metalsorter da P9 skulle blive til. Sidste års P8 var sådan set også svøbt ind i aluminium – men i år virker samlinger, tyngde og styrke bare det mere eksklusivt.

Det vækker faktisk associationer til HTC’s seneste stribe af One-mobiler – og det er en glimrende ting, for det betyder at Huawei P9 befinder sig i den absolutte superliga når det kommer til metalmobiler.

Se også: Huawei P8 – En mobil perle [TEST]

Selve designet vil også vække visse associationer, nogle mente at den minder om en iPhone, andre mente at Sony måtte have inspireret og til sidst pegede andre på HTC’s lignende design.

Ret beset synes jeg nu mest, at den ligner Huawei egen topscorer af en mobil fra efteråret, Nexus 6P. Altså i en mindre, afrundet og mere solid udgave som fremstår mere raffineret. Lidt af et kunststykke.

Det nydelige indtryk styrkes af, at P9’s profil på 6,95 mm i dag er den slankeste blandt 2016-topmobilerne. To fine blanke diamantskårne striber omkranser slutteligt mobilen, og fjerner al tvivl: Huawei P9 er en vaskeægte luksusmobil.

Huawei P9
Huawei P9 har en særlig anordning omkring kameraet. Foto: Mobilsiden.dk

Fine detaljer

Når du tager P9 i brug, vil du også bemærke, at Huawei også kredser om detaljerne i P9. Kameraerne bagpå rager ikke ud, knapper er velplaceret og en fin tekstur på powerknappen, gør det nemt at skelne den fra de øvrige knapper.

Fingeraftrykslæseren bagpå er, i mine øjne, et af de bedste steder, sådan en kan placeres. Pegefingeren falder lige i rette højde og den virker, som i Huaweis øvrige smartphones, upåklageligt.

Læs også: Huawei P8 Lite – En vellykket spareøvelse [TEST]

I bunden finder du det vendbare USB-C stik, som fremtidssikrer telefonen og gør det nemt at slutte strøm eller ekstraudstyr til telefonen. Du kan desuden udvide de indbyggede 32GB lager med et micro-SD kort.

En anden ergonomisk detalje er tiltænkt enhåndsbetjening. Ved at føre fingeren tværs over navigationsknapperne, reduceres hele skærmbilledet, så alt indhold ryger indenfor tommeltottens aktionsradius. Det er smart.

Huawei P9
Skærmen på Huawei P9 er yderst farverig. Foto: Mobilsiden.dk

Flotte, vilde farver

I forhold til sidste års model skulle man ikke tro at meget har ændret sig. Der bydes fortsat på et 5,2 tommer stort iPS-display med en opløsning på 1920 x 1080 pixels.

De enkelte pixels er i år med IPS-NEO teknologi, hvilket gør dem ekstra farverige. Her loves der nu at 96 procent af den Adobes RGB farvespektrum rammes – hvilket gør farverne lige så mættede som i AMOLED-skærme som i eksempelvis Samsungs S7-serie.

Det ser flatterende ud, men er til tider også lidt overvældende. Fyrer du op for farverige spil som Candy Crush får nethinderne sig et decideret sukkerchok. Her savner jeg en indstilling som kan give mulighed for at vælge et mere naturtro look.

Se også: Huawei P9 får interessant lillebror til skarp pris

De stærke farver ledsages af en dyb kontrast og god lysstyrke der alt sammen bidrager til en spillevende oplevelse – både indendørs og udendørs. De vilde vover behøver du heller ikke at frygte, for skærmarealet er beskyttet med bomstærk Gorilla Glass 4.

Hvor P9 imponerer på billedet synes højtalerne derimod at halte lidt – den spiller nogenlunde højt, men detaljerne drukner hurtigt, når max-volumen nærmes.

Højtalerens placering i bunden af smartphonen er heller ikke optimal, da man let kommer til at dække den med håndfladen.

Huawei P9
Skal du betjene skærmen med en hånd kan du skalere interfacet ned. Foto: Mobilsiden.dk

Masser af power

Huawei er sammen med Samsung og Apple medlem af den lille, eksklusive klub af mobilproducenter, der producerer deres egne processorer til smartphones.

Indtil nu, har det dog betydet at Huawei ikke helt har kunnet matche tidens topmobiler på ydelsen – men med deres seneste chip, kaldet Kirin 955, er kineserne på omgangshøjde med markedets mest potente telefoner.

Læs også: Forudbestil Huawei P9 og få en gratis TalkBand B2-wearable

I P9 får du en heftig octa-core processor der snurrer lystigt op til 2,5 GHz. Sammen med Android 6.0.1 Marshmallow og 3GB RAM er det selskabets hurtigste mobil nogensinde. Det gør, at den fuldt ud tåler sammenligning med det nyeste og hurtigste fra både Samsung, Apple og Qualcomm.

I praksis opleves P9 som en telefon der aldrig tøver – uanset om vi taler surfen, apps eller spil. Til sidstnævnte disciplin har P9 dog en lille svaghed qua en svagere grafikchip, men den er mere akademisk end reel.

Hvad der er mere håndgribeligt er batteriets størrelse. Med 3.000 mAh til disposition råder den over rigeligt med strøm, og det omsættes til en god typisk driftstid på ca. halvanden dag.

Mere entusiastiske brugere skal regne med kortere oppetid, men selv hvis du giver den gas med streaming eller spil, vil P9 holde sig i gang inden dagen er omme. Er den hel gal, og er du nede under 10 procent strøm kan P9 fordoble levetiden med sin ultrasparemodus.

P9 har sin egen kvikopladnings-teknologi der effektivt hælder strøm på telefonen. Strømbeholdningen lyder på 35% efter en halv time, 66% efter en time og efter en time og tre kvarter er tanken fuld. I den gode ende, men altså omkring 20 minutter sløvere end markedets hurtigste.

På netværksfronten gør Huawei igen en god figur. Selskabet er netværksspecialister og det afspejler sig i P9’s evne til at overføre data trådløst. Mobilen slutter sig kompetent til de hurtigste 4G-frekvenser, generelt set, men overfører typisk lidt langsommere end andre af selskabets telefoner.

Huawei P9
Huawei læner sig tæt op af Apple på softwarefronten. Foto: Mobilsiden.dk

Software med Apple-look

Huawei P9 kører med nyeste version af Googles Android 6.0 Marshmallow ombord, men adskiller sig fra størstedelen af Android-smartphones ved at læne sig tæt op ad Apples iOS interface, i det Huawei kalder Emotion UI 4.1.

Det er brugbart, for visse features som en ’spotlight’ lignende søgefunktion og transparens-effekter er fine tilføjelser. Det betyder også, at app-bakken helt er vraget til fordel for en stribe hjemmeskærme – ligesom i iOS.

Læs også: Billede bekræfter: Huawei P9 får luksuskamera

I modsætning til iOS lægger Huawei dog op til en høj grad af brugertilpasning af både apps og udseende. Du kan frit vælge blandt et rigt udvalg af forskellige temaer – og som med andre Android-telefoner, kan interfacet helt skiftes ud med øvrige Launcher apps, som Googles egen eller Nova Launcher.

Hvad der ikke kan ændres på, er Huaweis menuer og interface, hvilket er en skam – for der sniger sig ofte spøjse oversættelser og kryptiske formuleringer ind i interfacet. Noget som bliver stadigt sværere at overse efterhånden som P-serien rykker op i pris og ambitioner.

En anden fadæse er tastaturet, som man let kommer til at taste forkert på, på grund af mystiske taste-placeringer. Heldigvis kan denne nemt skiftes ud i Android-verdenen.

Huawei P9
Det er Leica der på papiret står bag kameraet i Huawei P9. Foto: Mobilsiden.dk

Dobbeltkamera giver pote – nogle gange

Da Huawei i forrige uge introducerede P9 ved et stort globalt event, gjorde selskabet sig store bestræbelser for at hylde kameraet i P9.

Store forhåbninger blev vakt, for Huawei har allieret sig med tyske Leica, et legendarisk navn indenfor kamerabranchen. Ikke nok med det, Huawei introducerede samtidigt en innovativ kameraløsning med to kameramoduler, et til farve og et til sort/hvid fotos.
De to skulle så i tandem sikre eminente fotos. Spændende.

Efter at have brugt telefonen i halvanden uge, indfrier Huawei P9 kun forventningerne delvist. Løfter om vilde nattefotos som slår både Samsung Galaxy S7 og iPhone 6S Plus af banen er sådan set reelle nok – men med nogle forbehold.

Læs også: Samsung Galaxy S7 edge får 1. plads i DxOMarks kameratest

Huawei P9 skal nemlig have de to kameramoduler til at arbejde sammen for at sikre de bedste resultater – og det sker kun i fuld-auto mode.

Slår du over på den avancerede Pro-mode, eller bruger du bare en anden app som Snapchat eller VSCO til fotos, benyttes kun et kamera, hvilket forringer resultaterne betragteligt – især i mørke. Billedstøj udvisker motivet, mens manglende optisk billedstabilisering fjerner enhver rest af detaljer.

Kameraet er derfor lovende, men altså ikke altid lige gennemtænkt. Mange funktioner som ’skønhedsvideo’, ’watermark’ eller ’lysmaling’ ligner da også mere gimmicks end nyttige features.

Det særlige kamera-setup giver andre muligheder. Eksempelvis kan du efterfokusere billederne og sløre baggrunden så dine fotos ser ud, som var de taget med et spejlrefleks. Funktionen er set før i HTC One M8, men ligesom i denne er effekten ret grovkornet og bliver ofte unaturligt.

På P9’s forside finder du et stærkt selfiekamera på 8 megapixels. Det gør en god figur, og byder på et væld af muligheder for ego-venlig retouchering.

Huawei P9 med dobbeltkamera leverer fine farver og mange detaljer

Hvor er Leica?

Kameraet i Huawei P9 gør det altså bedst, når de manuelle indstillinger slås fra og man lader fuldautomatikken tage over – hvilket clasher med Leica-filosofien, som dikterer manuel kontrol.

Lidt research røber samtidig, at Leica slet ikke var involveret i tilblivelsen af hverken optik eller sensor – det er kinesiske Sunny Optical der står bag.

På få punkter kan jeg dog se Leica-DNA’et skinne igennem. I P9’s sort/hvid mode er dynamikken imponerende, og resultaterne har faktisk en herlig tekstur og kontrast der minder om gammeldags film. Det er vellykket retro og vækker nostalgiske tanker til mørkekammeret.

Entusiaster kan desuden arbejde i RAW, hvilket kan presse kameraet til det yderste, med altså kun det ene modul – og så ryger idéen jo lidt.

Se også: Snapseed får stor opdatering: kan give superfotos

Huawei P9 leverer hæderlige resultater i dagslys, dog med tendens til at undereksponere

På videofronten er Huawei også sakket agterud i forhold til konkurrencen. Her er ingen 4K, ingen stabilisering og kameraet svagheder afspejler sig i videoerne.

Resultaterne lider generelt af den manglende stabilisering og i mørke falder optagelserne derfor hurtigt fra hinanden.

Som noget nyt for Huawei en dedikeret slow-motion funktion. Resultaterne er dog ikke nær så overbevisende som selv sidste års topmobiler i Android og iOS-verdenen.

Full HD videosample

Slow-motion videosample

Glimrende, men med små særheder

Hvert år skruer Huawei ambitionerne op med deres P-serie. Prisen skrues gradvist op, men det gør evnerne bestemt også.

Med Huawei P9, er det kinesiske selskab atter ude og vise hvad de kan. Og de overbeviser da også med et raffineret ydre, flot drejet metal, top-performance og smarte funktioner.

Men som med tidligere, glipper det for Huawei på et punkt eller to. Softwaren trænger fortsat til at blive oversat professionelt og det ellers lovende samarbejde med Leica er interessant, men ikke helt problemfrit.

Kan du leve med de begrænsninger som det særlige kamera dikterer, vil du dog belønnes med en imponerende smartphone i Huawei P9.

Når prisen samtidig befinder sig et godt stykke under rivalerne fortjener Huawei P9 en topkarakter. Huawei P9 høster derfor 5½ ud af 6 stjerner.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Eminent byggekvalitet
  • Topydelse
  • Kan give superfotos
  • Flot display
  • Skarp pris

Ulemper:

  • Til tider middelmådigt kamera
  • Spøjs software
 

3 alternative smartphones du også bør overveje

Huawei P8
Sidste års P8 er ikke nær så lækker og hurtig, men byder på et bedre videokamera og flot design til en væsentlig lavere pris.

Læs testen
Få den bedste pris her

Samsung Galaxy S6
Samsungs topmobil fra 2015 kan næsten følge med P9 på ydelsen og designet, og så brillerer den også på kameraet som konsekvent kan levere gode resultater.

Læs testen
Få den bedste pris her

Apple iPhone 6
Apples første iPhone 6 er ikke længere ny, men byder på vaskeægte iOS og dennes fordele til en sammenlignelig pris. Til trods for alderen er kameraet fortsat godt med og leverer trofast flotte resultater.

Læs testen
Få den bedste pris her

Sagen fortsætter

Her får du den kronologiske fortsættelse i historien og anvisning til absolut seneste nyt om temaet. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. Allerede d. 19/4/2016 fulgte vi historien op med nyheden; EU-Kommissionen undersøger Google for Android-monopolmisbrug – Den videre beretning kan læses her. Du finder seneste nyt her.