Samsung Galaxy A5: Førsteklasses stil i mellemklassen [TEST]
Gennem flere år er Samsung udskældt for at producere plastikdominerende smartphones. Selv med et prisskilt der matcher konkurrenternes flagskibsmodeller, er glasset og aluminiummet lagt på hylden til fordel for forkromet plast.
Derfor blev Samsung Galaxy Alpha født – et kærlighedsbarn mellem forbrugernes efterspørgsler og Samsungs visioner. Her så man en yderst slank og æstetisk telefon, der med forfrisket software påviste at Samsung ikke er gået bag af dansen endnu.
Læs også: Samsung Galaxy Alpha: Elegant muskelmobil
Nu er seneste skud på stammen iblandt os – nemlig A-klassen.
Med tre nye søskende til sortimentet, vil Samsung med A3, A5 og A7 starte 2015 med at levere benhård konkurrence til mellemklassen. Cocktailen består af tynde designstrålende smartphones med hæderlig mekanik, og er velsignet med en kvalitetsskabende aluminiumskabinet.
Dermed skal vi nu se på den mellemste bror, Samsung Galaxy A5, der er blevet ført gennem en testperiode, for at se om mellemklassens nye bande kan klare sig blandt konkurrenterne.
Du kan se vores første indtryk af Samsung Galaxy A5 her.
Speficikation:
Mål: 139 x 69,7 x 6,7 mm, 123 gram
Skærm: 5,0” HD, 1280 x 720, 294 PPI
Kamera: 13 MP, Full HD video, 5 MP frontkamera
Ydelse: 1,2 GHz Snapdragon 410 quad-core, 2GB RAM
Batteri: 2300 mAh
Lager: 16GB + micro-SD
Netværk: micro-SIM 2/3/4G
Software: Android 4.4.4 KitKat
Øvrigt: Alukonstruktion i navyblå, guld , eller sølv.
A for aluminium
Telefoner bliver større og større, men Samsung Galaxy A5 holder stolt fast i lommevenlige 5 tommer. Herved har man en telefon der måler 139.3 x 69.7 x 6.7 der klarer 123g på håndvægten – en slank og énhåndsvenlig følgesvend.
På den blanke front finder man Samsungs favoritvalg af skærmtype, nemlig Super AMOLED, der er kendt for sine brede farvepalet. Mellemklassens tegn melder sig når det ikke er Full HD, men 720 x 1280 pixels (294 ppi) der er benådet.
Læs også: Samsung Galaxy S6-rygte: Kommer til at ligne iPhone 6
AMOLED-teknologien frarøver de helt skarpe motiver, men kombineret med en flot og farvepræcis skærm, der viser sort og dybde som ingen anden, er det bestemt en positiv oplevelse. Natlæsningen hjælpes på vej af muligheden for at skrue skærmlyset helt ned, og med et overnormalt højt lys-output er det en yderst kapabel skærm.
Skærmen på A5 er flittigt opmærksom på en hver form for tryk, reagerer omgående og besidder ligeså betragtningsvinkler der snyder øjet til at tro det forstående indhold er limet på indersiden af glasset.
Uden om den farveglade front, finder man det elskede mobilmateriale, aluminium, der bidrager til kvalitetsfølelsen. Trods den tynde profil, fremstår A5 stærk, robust og ikke mindst stilet. Bagsiden er, som noget nyt, udelukkende i aluminium, den plast der plagede Samsungs mobiler er omsider afløst af mørkt metal. Den bløde gummifølelse er væk!
I bedste Samsung-stil er hjem-knappen af finde på fronten, flankeret af en ”tilbage”- og ”åbne programmer”-knap. Ligeså følges traditionen med den skærmvækkende knap på højre side hvor volumen styres overfor.
Alle knapper er perfekt fræset ind i deres hylster, og giver et aldeles tilfredsstillende og beslutsomt tryk.
Når det signalgivende Nano-sim-kort skal indsættes, foregår det via en lille skuffe i højre side, der som nabo har MicroSD-mulighed op til 64 GB – og altså ikke 128 som de store spillere på markedet. Som noget nyt er jackstikket flyttet til bunden af telefonen ved siden af MicroUSB-indgangen der vil glæde nogen og ærgre andre.
Læs også: Buet Samsung Galaxy S6 bekræftet
Hvor den fysiske sammenskruning lider et minus, er højtalerplaceringen der gemmer sig på bagsiden ved kameraet. Ved medie- og spildyrkeri får man et sprødt, men bassmanglende lydbillede med høj volumen.
Økonomisk firetaktsmotor
Som prisskiltet bliver mindre, må der spares på visse områder – her ses det på de interne komponenter.
Frem for Snapdragon 800-klassen der dominerer i flagskibsverden, må denne smartphone se sig fornøjet med en 64-bit kompatibel 410-processor fra Qualcomm som er delt i fire kerner der svinger med 1.2 GHz.
Til at holde overblikket ved multitasking råder Galaxy A5 over 2 GB RAM. Set i forhold til fremtidens flagskib der indeholder op til 4 GB, er det af mere beskeden størrelse men de gør arbejdet ganske glimrende.
Læs også: HTC Desire 620 præsenteret – den nye mellemklasse
Man kan dog mærke at der ikke skal mange programmer til, før at man oplever et nøk nedad i hastighed. Når åbne applikationer skal lukkes frembringes det Lollipop-inspirerede rulledeks, med et pift af Samsung, hvor et enkelt tryk kan lukke alle seancer.
Som eventuel Galaxy A5 ejer skal man affinde sig med 16 GB hukommelse at boltre sig på, hvor små 5 GB er reserveret til Touchwiz, der som før skrevet kan udvides med et SD-kort så mediebiblioteket ikke skal lide.
Det livsgivende batteri bærer på 2300 mAh, der til manges overraskelse ikke er udskifteligt. Samsung har før arbejdet med aftageligt bagcover der gjorde batteriet tilgængeligt, men ikke denne model – heldigvis er det en kompetent kraftværk.
Selv efter med en dag med flittigt internetbrug og kontakt via Facebook, 30 minutters ræs i Asphalt 8 og Youtube-kiggeri ved halv lysstyrke, efterlades man med 35% saft tilbage efter små 13 timer fra en oplader.
Med andre ord er denne mobil halvanden dags-venlig for ikke-krævende mobilbrugere. Når batterisatsen siger 0% skal du blot afsætte cirka en time og tyve minutter til en fuldt opladet mobil, med den 1.5 ampere stærke oplader.
Nok vil de interne komponenter i motorrummet ikke omvælte specifikationsentusiaster, men hestekræfter er ikke alt i denne verden. Samsung Galaxy A5 formår nemlig at levere en grafisk lækker og hurtig mobiloplevelse.
Generel navigering i Samsungs hjemmeskærm og åbning af programmer foregår upåklageligt og med overraskende hurtige åbningstider. Før har den Samsung-fyldte software fået hug for at stamme, selv ved toptunet motor, men her må alle de rigtige møtrikker være strammet, for endnu har undertegnede anmelder ikke mødt sprutten og hakken.
Under grafikkrævende spil foregår alt flydende takket være Adreno 306-chippen, som takket være den lavere opløsning ikke skal skubbe lige så mange pixels rundt på skærmen.
Under testperioden har Samsungs egen browser været anvendt til at indhente viden. Her bliver man mødt af en positiv blød internetoplevelse sammen med en opmærksom 4G-antenne der svømmer særdeles godt i de høje bølger.
Touchwiz-trimning – ja tak!
Samsung Galaxy A5 blev ”desværre” født for tidligt til at velsignes med seneste Android version, Lollipop, fra begyndelsen. I stedet huserer Android KitKat 4.4.4 under overfladen, fusioneret med seneste Touchwiz-software fra Samsung, som vi også fik lov at opleve i vores test af Galaxy Note 4.
Som det første ved hver Samsung-skabt telefon, slås den knapt så succesfulde S-voice fra, så hjem-knappen ikke venter på sekundært tryk og derved reagerer hurtigere.
Flere og flere producenter forsøger med integrerede nyhedsapplikationer i hjemmeskærmene, og her finder man Flipboard et højrestryg væk. Som det kan ses i nedenstående billedgalleri er det en visuel, men ikke funktionel oplevelse.
Læs også: Samsungs nye Touchwiz lækket
Efter indkaldelsen af nyhedslæseren kan der går adskillige sekunder før indholdet vises, og ender dermed at fremkalde utålmodigheden der hellere starter den selvstændige Flipboard-applikation.
Heldigvis kan denne addition slås fra.
Samsung er med på bølgen der prædiker fladere ikondesign og generel oprydning. De medfødte applikationer, som meddelelser, kalender og galleri, har fået et ansigtsløft og kan bryste sig af at være mere tidssvarende og simple.
Ved at fremkalde notifikationsvinduet med en finger, finder man under lysstyrkereguleringen to muligheder: S Finder og Quick connect.
S Finder lader dig søge internt såvel som internettet efter indhold, kontaktpersoner eller beskeder. Som det igen påvises på billedet herunder, frembringer en søgning på ”Peter”, alle beskeder og aftaler med pågældende søgeord. Som mange andre Samsung-tiltag er dette en fin addition, men funktionen findes også ved Google Now-søgning, så det handler om brugerens præference af program.
Quick connect er til den deleivrige. Denne service kan anvendes til at projektere billeder, video eller dele skærmen til andre enheder – som understøtter Quick connect. Det er altså ikke for alle enheder trods det foregår via WiFi eller Bluetooth.
Funktionaliteten af dette er derved mildest talt begrænset, og eftersom enhederne alligevel skal være i rækkevidde, ser undertegnede journalist det som nemmere at sende via mail, Facebook eller lade personen kigge over skulderen.
Samsung har som altid gjort et to-fingers stryg fra toppen muligt, for at lade brugeren tilgå en masse hurtig-indstillinger som Hotspot, rotation eller batteribesparelse.
Når der lyttes til musik, om det værende den indbyggede afspiller eller Deezer, får du tilplastret låseskærmen med albumcoveret, der ser bragende godt ud på den farveglade skærm. Som prik over i’et farves den mosaik-bevægende effekt efter sin baggrund, der giver en flot og tilfredsstillende følelse.
Indstillingerne har fået samme oprydning som det sås på Samsung Galaxy Note 4. Væk er det smarties-spredte og forvirrende farvesystem, og kommet er en mere overskuelig inddeling. De tre bladre-venlige faner er udskiftet til fordel for en horisontal oversigt.
Man kan fastslå hyppigt anvendte indstillinger i toppen, der med tiden viser sig at være aldeles nyttigt hvis man roder med de samme ting hver gang.
For at forlænge den i forvejen godkendte batteritid, har Samsung som andre mobilproducenter inkluderet en strømsparetilstande – to endda.
Almindelig strømbesparelse der blandt andet nedtoner skærmen og periodisk slukker for data, sammen med ultra-strømbesparelse der stjæler de fleste smartphone-kapabiliteter og dermed sender dig til datidens simple mobilfunktioner, til fordel for mange dages batteritid.
Som velbevandrede mobilproducenter i gigantklassen, har Samsung vedligeholdt produktivitetsadditionen Multi Window. Ved at muliggøre dette via topgardinet, kan to applikationer sideløbende være åbne ved en opdeling af skærmen, og derved kan du sende mail til familien mens den seneste Vine underholder dig på Youtube.
Sprøde linser
På bagsiden gemmer den lettere udstikkende billedskyder på 13 MP sig med sin LED-makker, og fronten bærer et kamera på hele 5 MP til dine selfies og Skype-dates.
I billedgalleriet kan frontkameraets pæne præstationer ses. Her lader kamera-interfacet og softwaren dig forskønne urenheder i huden væk, og som en nyere addition kan man gøre kinder og dobbelthager smallere. Ligeledes kan kameraet opfange øjenområdet og forstørre disse, noget der mest af alt får en alien-lignende form frem – se billedgalleri…
Generelt har kamera-interfacet gennem tiden fået et mere simplificeret og opryddet layout til det bedre. Samsung byder nemlig fortsat på en bred række kamera-modes som panorama, natte-skydning, macro m.m.
Læs også: Samsung teaser for Galaxy S6 kameraet i ny, kort video
I Samsung Galaxy A5 får man en overraskende skarp og hurtig kameraoplevelse, eftersom optikken hastigt autofokuserer og leverer naturtro flotte billeder. Billeder bringes hurtigt i kassen takket være den hurtige udløser, og kvaliteten af billederne rangerer over mellemklassens typiske påbud.
Ligeledes kan billederne automatisk geo-tagges, så hukommelsen kan holde ferie når placeringen skal oplyses.
Ved en mellemklasses videooptagelse, må man se sig forbigået af optisk billedstabilisering og overgive sig en digital forbedring. Galaxy A5 formår dog desværre ikke at levere en rystefri oplvelse.
Al optagelse kan foregå i op til 1080p (Full HD) ved 30 billeder i sekundet, og derved er luksussen og morskabsfunktionen, Slow Motion, desværre ikke at finde.
Det optagede video er godt opløst og motiver fremstår skarpt. Under optagelse arbejder autofokusering stærkt og på de rette tidspunkter. Desværre er mikrofonen en lidt følsom fætter, og vind er ikke din ven når levende billeder skal gemmes.
Mellemklassens nye tropfører
På baggrund af denne testperiode, påviser Galaxy A5 at Samsung kører i stilling til et interessant og produktstærkt år 2015.
Med sin mørke slanke profil i samspil med aluminiumstoner formår denne mellemklasseskriger at fremstå som et førsteklasses minijakkesæt, der ligefrem pynter på sofabordet.
Ligeså leverer den beskedne interne hardware en sand fornøjelse af en brugeroplevelse, og dermed peger mange fingre på at Samsung efterkommer mange af de forhenværende fejl.
Læs også: Samsung Galaxy S5 anmeldelse: S-serien når nye højder
De knapt så funktionelle ting som hjerterytme- og fingeraftryksscanner er de korrekte ting at spare væk, som man har set på flagskibet Samsung Galaxy S5. Alligevel nærmer prisen på cirka 3000,- kroner sig faretruende netop denne model, der besidder mere potente komponenter.
Hvis du er til Full HD skærm, hurtigere motor og vandtæthed, bør du overveje dette flagskib i stedet – hvis du altså kan give afkald på den mere æstetiske byggekvalitet i Galaxy A5.
Samsung Galaxy A5 kan bryste sig af lækker konstruktion, et godt kamera og batteritid akkompagneret af en positiv brugeroplevelse. Det relative høje prisskilt vejer ned, da man må give afkald på visse luksusser der er at finde i den anelse dyrere Samsung Galaxy S5. Ligeledes kunne man være de mange nævnte unødvendige fyldende funktioner foruden.
Derfor lander Galaxy A5 på 5 ud af 6 stjerner.
For at finde den bedste pris på Galaxy A5 kan du søge her
Fordele:
- Konstruktion
- Kamera
- Batteritid
- Brugeroplevelse
Ulemper:
- Prisen
- Overflødige features