Sony Xperia XA – En stilfuld mobil [TEST]

Sony Xperia XA stikker nu kurs ud for selskabet i deres mellemklasse. XA er pæn, fiks, men trænger til justeringer her og der.

Sony Xperia XA – En stilfuld mobil [TEST]

Sony går i nye retninger med deres nyeste serie af X-telefoner. Tidligere var vandtæthed og et kantet, minimalistisk design salgsargumenterne hos selskabet – det afløses nu af en stærkere designprofil og en satsning på bedre ergonomi.

Billigste bud i X-serien hedder Xperia XA, og her bygges der på de samme X-principper men prisskiltet er kun halvt så stort som hos de dyrere X-modeller.

Når en billigere model skal stykkes sammen, spares der typisk her og der. På overfladen er spareøvelsen dog vellykket, faktisk kan Xperia XA bryste sig at være den smalleste 5 tommers mobil til dato. Mobilsiden.dk ser derfor nærmere på den stilfulde smartphone.

Se også:  Sony Xperia X : Subtil fremgang [TEST]

Sony Xperia XA

Specifikationer Sony Xperia XA

Mål: 143,6 x 66,8 x 7,9 mm
Vægt: 137 gram
Skærm: 5″ HD (1280×720 pixels), 294 PPI
Kamera: 13 MP f/2.0 Frontkamera: 8 MP
Ydelse: Mediatek MT6755, 8 x 2,0 GHz, 2 GB RAM, Mali T860MP2 grafik
Batteri: 2.300 mAh
Lagerplads: 16 GB + op til 256GB Micro¬SD
Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
Software: Android 6.0 Marshmallow
Farver: Hvid, sort, lime-guld og rosa guld
PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia XA
Foto: Mobilsiden.dk

Overraskende fiks

Hører du til dem, der synes at smartphones langsomt har vokset sig for store, bør du tage et ekstra kig på Sonys nyeste mellemklassesag.

Mobilen tager udgangspunkt i et fem tommer stort display, en størrelse som, ifølge Sonys egne brugerundersøgelser, skulle være det perfekte balance mellem størrelse og håndterbarhed.

Sony er så gået skridtet videre, og har i Xperia XA barberet kanterne langs displayet så meget ned, at mobilen er under 67mm bred – og det gør den smallere end den ellers kompakte iPhone 6s.

Resultatet ender derfor med at være en yderst håndterlig størrelse – men med et display som alligevel byder på albuerum til apps og surfen på nettet.

Læs også:  Sony lancerer Xperia E5: Meget smartphone for pengene

Sony Xperia XA
Foto: Mobilsiden.dk

Veldrejet sag

Designet på Xperia XA bygger videre på Sonys nyeste X og Z-serie. Det er kantet, minimalistisk og sikkert. X-serien kendetegnes dog af mere afrundede kanter, hvilket klæder telefonen og samtidig gør den behageligere at holde om.

Materialemæssigt holder Sony igen, og satser på en gennemgående plastkonstruktion. Det føles ikke nær så eksklusivt som det samsung leverer i den konkurrerende A-serie, men jeg vil heller ikke kalde det for hverken billigt eller tarveligt.

Knapper er velplacerede – i modsætning til storebrødrene Xperia X og X Performance. Til gengæld er her ingen fingeraftrykslæser og både volumen og kameraknap kunne godt trænge til at være en tand fastere.

Læs også:  Sony lancerer Xperia XA Ultra med vildt selfiekamera

Sony Xperia XA
Foto: Mobilsiden.dk

Et hæderligt display

Skærmen strækker sig over fem tommer sammen med en opløsning på 1280 x 720 pixels. Det vil ikke vinde nogle PPI-konkurrencer, men tekst og fotos står generelt tilstrækkeligt skarpt til, at man ikke støder på grimme pixels.

Farvepaletten på skærmen hælder generelt mod det mere neutrale – altså ingen farveeksplosioner her. Nogle vil måske savne lidt liv i deres film og fotos her, men det kan Sonys såkaldte ’superlevende tilstand’ delvist rette op på.

Skærmen består også andre display-discipliner og leverer en god kontrast, tilfredsstillende lysstyrke og glimrende betragtningsvinkler. Alt i alt, et hæderligt display.

Det pæne skærmbillede akkompagneres af et mindre imponerende lydside. En enlig højtaler, gør hvad den kan for at pumpe lyd ud af bunden på mobilen, men den bliver let skærmet af håndfladen og lyden er gennemsnitteligt. Brug hellere et headset i stedet.

Se også:  Her er priserne på Sonys Xperia X-serie

Sony Xperia XA
Foto: Mobilsiden.dk

Yder godt – men fejler alligevel

Under motorhjelmen på Xperia XA, finder du en på disse kanter ukendt processor fra Mediatek. På papiret lyder den overbevisende, med otte kernet der lystigt snurrer med op til 2,0 GHz. Denne ledsage af 2GB RAM og 16GB lagerplads (som kan udvides) – hvilket er fuldt ud godkendt i prisklassen.

I praksis omsættes den hæderlige mekanik såmænd også til en tilfredsstillende oplevelse. Der ventes sjældent på apps, selv når der multitaskes og de fleste spil afvikles gnidningsfrit.

Under testperioden har jeg dog bemærket, at displayet ikke altid lystrer øjeblikkeligt – hvorvidt kunstpausen skyldes processor, display eller en aggressiv strømstyring er svært at sætte fingeren på, men det giver anledning til mikro-irritationer i ny og næ.

Andre aspekter som bluetooth og NFC har vakt kvaler under testperioden. Begge dele er nemlig upålidelige, og med visse headsets krævede parringseancen en håndfuld forsøg. Og så bliver man igen irriteret.

Batteriet i Xperia XA hører til de mindre af slagsen i kategorien, med 2.300 mAh at give ud af. Det bliver i underkanten til tider, for processoren kan til tider være strømtørstig. Det resulterer i en gennemsnittelig driftstid på cirka en dag.

Se også:  Sony Xperia X, XA og X Performance hvad er forskellen ?

Her har jeg svært ved at se, hvordan mobilen overhovedet kan holde i de to dage, som Sony selv lover.

Opladningen med den medfølgende oplader går rimeligt tjept – her hjælper det altid, når et batteri ikke er så stort. Du kan tanke to tredjedel af batteriet op på en time, mens den fulde opladning tager yderlige tre kvarter.

På netværksfronten gør Xperia XA igen en uimponerende figur. Det lykkedes for den at fange et signal de fleste steder, men oftest er forbindelsen nedgraderet fra 4G til det sløvere 3G – det er bare ikke godt nok i anno 2016.

Sony Xperia XA
Foto: Mobilsiden.dk

Sony software i forbedring

Xperia XA er forsynet med Googles nyeste Android-version, Android 6.0 Marshmallow tilsat Sonys egne forbedringer til styresystemet.

Sony har en forholdsvis hands-off tilgang til Android, som ikke bevæger sig for langt fra Googles egne designforskrifter.

Det resulterer i et interface som er indbydende, med store, enkle ikoner og menuer som er lette at finde rundt i. Jeg er samtidig vild med, at Sony som Huawei og LG kopierer Apples spotlight-funktion, hvor du ved et svirp nedad kan søge igennem alle dine apps.

Det er også velset, og ergonomisk tilbyder på Sony også på det glimrende Swiftkey tastatur, hvilket letter indtastningen gevaldigt.

Du får dog en del anden software som du ikke kan fravælge. Software-pakken inkluderer apps som Facebook og Spotify, som mange givetvis vil sætte pris, mens andre som PlayStation eller AVG Protection vil virke overflødige.

Et brugbart kamera

Når minder skal indfanges, byder Xperia XA på et 13 megapixel kamera til film og fotos. Optikken er af den lysstærke f/2.0-slags og det giver et godt udgangspunkt til fine resultater.
Billederne er veleksponerede, med en fin kontrast. Farverne er forholdsvis neutrale og arver en af Sonys kedelige tendenser til at have et blåligt skær.

Optikken er heldigvis relativ skarp, og så længe der er lys nok, vil du få tilfredstillende resultater.

Er der derimod mørkt, kan du vinke farvel til alt hvad der hedder detaljer. Processorens støjreduktion har nemlig været i gang med at fjerne al støj – og udviske alle detaljer ved samme lejlighed.

På videofronten gør XA en god figur, her er godt med detaljer, og slår du den intelligente stabilisering til mindskes rystelserne hvilket giver roligere resultater.

Frontkameraet råder over 8 megapixels som sikrer skarpe pixels, så længe du sørger for nok med lys omkring dig.

Videosample:

Videosample – uden stabilisering

Sony Xperia XA
Foto: sony

En smule skuffende

Mit første indtryk af Xperia XA, var overvejende positivt. Her havde Sony tilsyneladende kreeret en nydelig smartphone, i et slankt og lækkert kabinet, med kræfter nok til både dagen og vejen.

Efter længere tid med mobilen, er billedet dog noget mere meleret. Batteriet kunne være større, ydelsesmæssigt kun der samtidig tunes lidt – især på antennen som decideret underpræsterer.

Se også:  Første kig på Sony Xperia X [WEB-TV]

Prismæssigt er Xperia XA ellers tiltalende. Debutprisen på 2.200 kroner er sådan set skarp nok, men realiteten er bare, at der efterhånden findes et stort udvalg af mere kompetente telefoner i samme prislag.

Det bliver derfor til 4 ud af 6 stjerner for Sony Xperia XA.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Slank og lækkert design
  • Pæn skærm
  • Hæderlig ydelse

Ulemper:

  • Dårlig antenne
  • Middelmådigt batteri
  • Bugs i interface, Bluetooth og NFC
 

Tre alternative smartphones du også bør overveje

Samsung Galaxy A3 og A5 (2016)
Sydkoreanske Samsung har ikke altid brilleret med deres mellemklassetelefoner, men med 2016-årgangen af A-serien synes selskabet at være opsat på at dominere dette felt.

Her får du et nydeligt design, der nærmest er sin storebrødre fra S-serien værdigt. Ydelsen er god, kameraet er kvikt og prisen er faldet en del siden lanceringen.

Læs den fulde test her
Få den bedste pris her

LG Nexus 5X
Denne mobil er større, men den giver samtidig meget valuta for pengene. Det er Google selv der leverer softwaren til Nexus telefonen, hvilket gør at mobilen altid er toptunet med det nyeste Android-funktioner.

Samtidig leverer kameraet de bedste resultater i sin priskategori og du får ovenikøbet en glimrende fingeraftrykslæser med i handlen.

Læs den fulde test her
Få den bedste pris her

Huawei P9 Lite
Selvom navnet antyder, at P9 Lite er en letvægter, er det stærke argumenter P9 Lite bringer til bordet. Designmæssigt er den flot, med sin fine miks af metal, glas og plast, mens den byder på både et stærkt batteri og en glimrende ydelse.

Kameraet opererer hurtigt og en yderst vellykket fingeraftrykslæser gør mobilen både sikker og bekvem i brug.

Læs den fulde test her
Få den bedste pris her

Flere nyheder om emnet

Siden vi bragte artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har holdt fast i temaet. 5/7/2016 kom den efterfølgende historie med nyheden; Skuffende salg af LG G5 fører til fyringer af topchefer – Tjek artiklen her. Seneste nyheder om Smartphone finder du her..