Sony Xperia Z3: Endelig fuldkommen [TEST]

Anmeldelse: Sonys nye Xperia Z3 er et kunststykke. Lettere, stivere og hurtigere - men især smukkere end de andre

Sony Xperia Z3: Endelig fuldkommen [TEST]

Sidste Sony flagskib i mobilsiden.dks test-maskineri havde alle de rigtige kort på hånden. Flot skærm, kæmpe batteri, top-specifikationer rundet af med en vandtæt skal. Alligevel blev Sony Xperia Z2 ikke noget decideret home-run.

Læs også: Sony Xperia Z2 – Nær ved og næsten [TEST]

Heldigvis står Sony sjældent stille, faktisk byder den japanske elektronik-gigant på hyppige opdateringer. Z-serien, som legemliggør Sonys ypperste inden for teknik og design, får nemlig overhalinger på halvårs-basis – dobbelt så hurtigt som hos konkurrenterne.

Den hektiske opdateringsfrekvens betyder dermed, at Sony ofte kan rette ind og justere de små skavanker der måtte være. Seneste inkarnation af Z-serien, Xperia Z3 rykker Sony derfor endnu et skridt nærmere perfektionen.

Sony Xperia Z3 specifikationer

Mål: 146x72x7,3mm, 152 gram
Skærm: 5,2” IPS Full HD
Kamera: 20 Megapixels 1/2,3” sensor, f/2 optik, 4K og 1080p50 video, 2MP frontkamera
Ydelse: 2,5 Ghz quad-core Snapdragon 801, Adreno 330 grafik, 3GB RAM
Software: Android 4.4.4
Netværk: Cat 4 LTE, 3G og 2G
Batteri: 3100 mAh
Lager: 16GB + micro-SD op til 128GB
Øvrigt: IP68 certificeret, støv og vandtæt til 1½ meter i en halv time. Støjreduktion i headset.

Betydeligt behageligere

Selv når man nærstuderer teknikbladet, er det svært at spotte de egentlige nyheder. Men så snart man griber fat i Z3 er man ikke i tvivl: Xperia Z3 er blevet en yderst sexet topmobil.

Selve mobilen er gået på slankekur. Sony har formået at barbere en millimeter i både bredden og i tykkelsen. Sammen med mere afrundede kanter bliver den betragteligt lettere at holde om. Man glemmer nærmest, at det trods alt er en velvoksen mobil og at det er et stort 5,2” display der holdes om.

Se også: Sony Xperia Z3, det første møde [WEB-TV]

Kuren har også haft indvirkning på vægten, der dratter nu ned fra 163 gram til 152 gram. I modsætning til overgangen fra Z1 til Z2 betyder vægttabet dog ikke at den føles skrøbeligere. Den er faktisk mere vridefast end forgængeren.

Den er værd at fremhæve en ekstra gang, Sony mestrer altså, både at reducere vægten, gøre mobilen tyndere og samtidig at afstive kabinettet. Bravo!

Hele mesterstykket er udført med design, finish og anvendelighed for øje. Man genfinder aluminiums-rammen fra Xperia Z2, men nu tilsat en vinylkant i hvert hjørne. Plasten agerer støddæmper når, eller hvis, telefonen tabes og sikrer den solide investering yderligere.

Designet vækker desuden positive associationer til Apples nyligt lancerede iPhone 6 og 6 Plus, med afrundede sider og blødere kanter. Skulle man dog mene, at Sony efteraber, kan man pakke beskyldningerne sammen igen, Z3 var ude først.

Unik for Z-familien er bagsiden i hærdet glas og den vandtætte konstruktion. Power, volumen og kameraknap er nu afrundede og nemmere at klikke på. De vandtætte skodder der holder støv og vand ude er samtidigt smukt integreret i designet, men kræver stadigt skarpe negle at lirke op ved hver opladning.

Sony Xperia Z3

Man skal lede længe før man kan udsætte noget på Xperia Z3’s design. Første kritikpunkt findes i salgsæsken, hvori der hverken følger headset eller dock. Ingen katastrofe, men de var inkluderet tidligere i Xperia Z1 og var da fine at få med.

Klappen til venstre gemmer på et SIM-kort, nu i nano-SIM format samt et micro-SD kortlæser til at udvide de indbyggede 16GB lager med op til 128 GB.

På bagsiden rager ingen kameraoptik ud, som hos Apple eller Samsungs nyeste. En design-beslutning der beskytter optikken foran det 20 megapixels stærke kamera. Ganske praktisk.

Læs også: iPhone 6 kamera – er det skidt?

Sony præsenterer Z3 i fire farver: de obligatoriske sorte og hvide, men også et spændende kobber-alternativ og en variant i en diskutabel mojito-grøn farve.

Fintunet lyd og billede

Ligeså praktiske er de frontvendte stereohøjtalere. Tilsammen danner de et lydbillede der højner alt fra spil til film, ligesom i HTC’s hædrede One (M8) med BoomSound. Lydstyrken er sammenlignelig, men præcision og bass savnes, i forhold til HTC’s lydspecialist.

Audiofile og andre lyd-entusiaster kan i stedet vende sig mod et dedikeret headset for optimal lyd. Enten mod det poetisk klingende MDR-NC31EM headset, hvis indbyggede mikrofoner i tandem med Xperia Z3 reducerer støj fra omgivelserne. Alternativt kan Hi-Fi høretelefoner drage nytte af detaljegraden i afspilningen.

Er dit indhold ikke optaget med ultrahøj opløsning, kan oplevelsen reddes af Sonys DSEE HX lydbehandling. Den digitale efterbehandling fjerner unoder fra kompression, som man typisk kender fra streamet lyd som YouTube videoer. Her tager processoren over, og genskaber en lydoplevelse som er mere tro over for originalen.

Til stereolyden følger et glimrende billede. Skærmen fastholder sine Full-HD skarphed på 424 PPI over de 5,2 tommer display men en rig farvepalette.

Generelt er det flatterende farver, men i visse situationer er farverne en anelse for blålige. Heldigvis medfølger der er et værktøj under indstillinger, hvor du selv kan justere hvidbalancen efter smag.

Begiver man sig udendørs byder Z3 på et lysstærkt billede, som skinner igennem selv i fuld efterårssol.

En evighedsmaskine

Bag skærmen er forandringerne små men betydelige. Selve mekanikken tildeles en lidt hurtigere variant af Snapdragon 801, en quad-core processor som nu snurrer ved 2,5 GHz – et løft på ni procent. Sammen med 3GB RAM, og allerseneste udgave af Android, udgør det rigeligt med power til at køre alt gnidningsfrit.

Hvad den lille performance-update ikke røber, er det arbejde som Sonys software-specialister har lagt i at fintune maskineriet. Hvor Z2 lejlighedsvis kunne stamme lidt er der nu ingen tøven eller bare antydningen af kunstpauser – uanset hvor ivrigt multitasking-pisken svinges.

Det materialiserer sig især i batteri-levetiden, som nu kan betegnes som ekceptionel. Sony praler selv med to dages levetid hos Z3, mod 1,4 dage hos Xperia Z2. Altså et boost på små 50% til trods for et batteri der har 3% mindre at give af. Men påstanden viser sig, ligesom mobilen, at holde vand.

Ved standby sipper Z3 yderst mådeholdent til batteriet, bare nogle få procent natten over. Ved almindelig brug kan man altså stole på Z3 i op til to dage. Ræser du rundt i 3D-spil kan du dog tvinge batteriet i knæ på 4½ time – men til almindeligt brug er Z3 i topform, både i dag og i morgen.

Når mobilen tankes op kan den løbe fra 0 til 50% på en time. Tanken er toppet op en halvanden time senere.

På antennefronten er Z3 også pålidelig. I de fleste situationer blev 4G-antennerne aktiveret, og de hurtige datapakker tikkede lystigt ind.

Smarte Sony-fiduser

Det er Google Android der udgør styresystemet til Xperia Z3. Sonys software-designere har, ligesom ingeniørerne, også været gavmilde med de små forbedringer.

Visuelt er det en fersk udgave af Android KitKat, Z3 besidder, man møder samme livlige og farverige interface, men nu krydret med flere små, væsentlige ændringer til standard-Android.

Ikoner er nu langt større og skaber et hurtigere overblik end tidligere. Menu-elementer og navigationsknapper får subtile ændringer, med et mere tidsvarende design. Tastaturet er funktionsrigt for den kan tilpasse sig dine skrivevaner og kan modtage swype-input.

En enkel, men anvendelig feature er ’små apps’. I stedet for at skulle jonglere mellem flere apps, kan visse apps eller widgets svæve ind over skærmen, når multitasking-knappen presses. Det er smart hurtigt at kunne trække en lommeregner eller kalender frem, mens resten af displayet er beskæftiget.

Læs også: Sony Smartband – Sæt tal på din dag [TEST]

Sony’s brug af widgets på hjemmeskærmen og deres ivrige promovering af overflødige apps som Sony Select (en rodebutik for Sony-tjenester) er derimod stadig diskutabel, for de virker rodede. Men de leder om ikke andet brugeren ind til Sonys store økosystem.

Walkman og Film tilbyder begge veludførte medie-afspillere, som også tilbyder streaming af både musik og film. Sammen med Throw-app’en kan al indhold efterfølgende deles trådløst med bluetooth og DLNA kompatible enheder.

Mest interessant bliver dog muligheden for at streame indhold fra en PlayStation 4. Til november vil Sony sende en opdatering til alle PlayStation 4, som gør det muligt at streame al indhold fra konsollen videre til den mobile skærm.

En attrap med sugekop og klamme vil hæfte sig til både kontroller og telefon. Den opsætning gør at spil som GTA V, Assasins creed IV eller Diablo 3 kan nydes i soveværelset, altanen eller hvor du nu lyster – så længe dit Wi-Fi netværk dækker.

Et kamera med nattesyn

Som et af verdens førende kamera-producenter mangler Sony ikke know-how indenfor kamerateknologi. Det ses især i deres evne til at pakke et spektakulært kameramodul inde i Z3’s tynde mål.

Kameramodulet indeholder både en lysstærk f/2 optik og rigelige 20 megapixels spredt ud over en stor 1/2,3”sensor. Det lover alt sammen for billedkvaliteten, både i dagslys og i nattetimerne.

Men, men, i forgængeren oplevede jeg at Z2 havde en tendens til at overbehandle billeder. Mest tydeligt er det i det største 20 megapixel format hvor fintmaskede motiver som blade eller græsplæner bliver udviskede. Til billeder i plakatstørrelser er andre kameramobiler som Samsung Galaxy S5, eller Nokia Lumia 930, stadigt et mulehår bedre.

Fulde 20 megapixels i aktion, hjørnerne og græsset mangler skraphed, men der er stadigt rigeligt med detaljer

Muligvis af samme grund drosler Sony opløsningen til 8 megapixels som standard, hvilket får unoderne til at fordufte. Billederne fylder mindre og er altid i høj kvalitet. De fleste af Sonys avancerede features som HDR, Panorama eller VR-funktioner fungerer desuden kun i den nedsatte opløsning.

Når lysniveauet daler stikker Sony derimod fra rivalerne. Den lysstærke optik suger store mængder lys, selv under marginale forhold og selvom følsomheden teoretisk kan gå hele vejen til ISO 12800, er kameraet aldrig gået over de 3200 ISO, hvor fotos ganske vist er grynede, men bestemt brugbare.

Til video er Sony Z3 også med på 4K-vognen. I modsætning til Xperia Z2 er en række fintuninger stødt til, og det fremhæver nu flere detaljer end tidligere. En god ting, for 4K-videoer fylder gevaldigt i det 16GB store lager, men er nu værd at samle på.

Lyden er ikke HDR, men mikrofonerne gør det fornuftigt, så længe vind eller koncertstøj holdes væk. Video-entusiaster kan dog ty til STM10 mikrofonen, som kan tilføje et high-end lydbillede til filmprojekterne.

Sonys kamera-app kan til gengæld enten glæde eller frustrere. I Sonys fuldautomatiske ’Bedste Auto’-modus klarer app’en selv lyssætning og rammer sjældent ved siden af. Fokus foregår tjept og galleri-app’en er rig i retoucheringsmuligheder.

Fotonørder, som undertegnede, vil frusteres til tider. Mange features er forbeholdt deres ekslusive modus: panorama, re-fokusering, 4K, burst-mode lever alle som adskildte apps og ens favorit-indstillinger skal genindtastes ved hvert skift. Man kan til gengæld glædes, over muligheden for at supplere udvalget af foto-modes i Sonys butik.

Den bedste Sony nogensinde

Visse anmeldelser er en fornøjelse at skrive, og Xperia Z3 testen var en af dem. Som hos forgængeren har Sony taget en solid mobil, og påført et lag af subtile forbedringer hele vejen rundt.

Men denne gang er resultatet så forfinet, at Sony definitivt hæver sig over forrige Z-mobiler.

En stor del af æren tilfalder ingeniør-teamet bag Z3’erens industrielle design. At de formår at pakke samme potente indmad i et tyndere, slankere og smukkere kabinet, er en bedrift. At den samtidig er mere robust og støvtæt end tidligere gør kun bedriften større.

Der skal også lyde et bifald til software-holdet som har fikset Z2’erens få unoder, og samtidig fintunet maskineriet, så både interface og driftstid får et løft.

Er Sony Xperia Z3 derfor perfekt? Nej, visse småskavanker kan stadigt rettes op: der kunne medfølge en dock til opladning, kameraet kunne arte sig bedre og nogle af Sonys mange apps virker overflødige. Men det er petitesser alt sammen. Det overordnede indtryk er stadigt helstøbt, ja, endda fuldkomment.

Sony Xperia Z3 får derfor maksimale 6 af 6 mulige stjerner.
Det betyder mobilsiden.dks karakterer

Danskerne bliver blandt de første i verden som får Sony Xperia Z3 på telehylderne. Dagsprisen på Xperia Z3 er omkring 5000,- kroner i forsalg.

Klik her for at finde den bedste pris på Sony Xperia Z3.

Fordele:

  • Slankt, smukt og solidt design
  • Vand og støvtæt
  • Glimrende kamera
  • Høj ydelse og lang driftstid

Ulemper:

  • Kameraet skuffer ved 20MP
  • Vandtætte låger er besværlige ved opladning
 

Historien følges op

Redaktionens interesse for emnet fortsatte. mobilsiden gik videre med historien. 20/6/2014 publicerede redaktionen en artikel der belyste emnet JBL Synchros Reflect BT – Sprød lyd og trådløs frihed [TEST]Klik her og læs historien.. De sidste nyheder om emnet finder du her.