Sony Xperia ZR – en fin mellem-mobil (mobiltest)
De fleste mobilproducenter lancerer først en topmodel, der senere følges op af forskellige alternative udgaver, der grundlæggende er baseret på samme teknologi og udvikling. Sony er ingen undtagelse.
I foråret kom Sony Xperia Z. Telefonen har et lækkert og robust design, med glas på både fronten og bagsiden. Man kan kalde Z for et designikon i Xperia-serien.
Nu er efterfølgeren Xperia ZR kommet på markedet. Telefonen vejer lidt mindre, 138 gram mod Xperia Z’s 146 gram, desuden er den fysiske størrelse blevet mindre, og måske også venligere over for mobilbrugere med knapt så store hænder.
Telefonen har en plastikbagside, der kan tages af. Det betyder, at der er mulighed for at tage batteriet ud, uden at skulle forbi et værksted.
Mindre skærm og ingen HD-opløsning
Som en konsekvens af den skrumpede størrelse er skærmen mindre. Du må nøjes med 4,55 tommer (323 PPI) på Xperia ZR mod 5,0 tommer (441 PPI) på Xperia Z.
Skærmens opløsning er gået fra Full HD til blot HD, hvilket vil sige 1080×1920 pixles mod 720 x 1280 pixels i Xperia ZR.
Hvis produkterne ligger ved siden af hinanden er der naturligvis en lille forskel at bemærke, men skærmen er på ingen måde dårlig, den på Z-modellen er blot lidt bedre.
Telefonen gør brug af Sony Mobile Bravia Engine 2 i forbindelse med skærmen, og multitouch med op til 10 fingre er fortsat understøttet, ligesom overfladen er beskyttet af ridsebestandigt slagfast glas.
Det eneste jeg for alvor kan udsætte på skærmen er, at den ikke er helt så tydelig når den ses fra siden.
Knald på forbindelserne med 4G LTE
Sony Xperia ZR er både en 3G og 4G telefon, og det er således intet problem at runde 35 mbit/s download-hastighed, direkte fra mobilnettet (testet med Telia). Telefonen har stabile netforbindelser, og lider ikke af de samme kommunikationssvigt der prægede Xperia Z, da den blev testet tilbage i marts måned.
Her skal det retfærdigvis siges, at Xperia Z siden da har fået en større systemopdatering.
Også når WiFi og Bluetooth anvendes, har jeg fået en god oplevelse. Netop stabile forbindelser en super vigtigt i en moderne smartphone, og det punkt indfrier Sony til fulde.
Quad-core processor
Telefonen her performer i dagligdagen ganske godt. Menuer og programmer kører fyldende, og generelt er Xperia ZR en fornøjelse at anvende. Tingene glider som smør.
Processoren er Qualcomms Snapdragon quad-core 1,5 GHz med Adreno 320 grafikprocessor, og denne sammensætning yder virkelig godt.
Direkte sammenlignet i benchmark-programmet Antutu ender Xperia ZR på 20.865 point mens Xperia Z må nøjes med 18.363. Når man ser nærmere på resultaterne, er det på alle punkter (CPU, GPU, RAM osv.) der er forbedringer. Så målt på den rå ydelse mangler Xperia ZR bestemt ikke noget.
Telefonen leveres med Android 4.2.2 tillagt Sonys egne tilpasninger ovenpå. Denne kombination har vi flere gange rost i store vendinger, da den er yderst velfungerende.
God lyd i film og Walkman
Sony har desuden deres egen albumvisning, en filmapplikation hvor man kan se et par trailers, som er inkluderet på telefonen. Sammen med Walkman-musikafspilleren afsløres det, at telefonen har en virkelig god lyd.
Jeg er ikke så vild med de virtuelle surround-indstillinger og den slags, da jeg synes det ødelægger den rigtige lyd. Heldigvis er der en almindelig equalizer i musikafspilleren, hvor man på mere normalvis kan justere lyden efter ens personlige præferencer.
Den indbyggede højtaler lyder derimod ikke ret godt, og sidder desuden på bagsiden, hvilket er yderst upraktisk, når telefonen ligger på et bord og spiller, og så der det lige gyldigt, om der er tale om tale eller musik – det er på ingen måde optimalt.
I øvrigt har der i testperioden ikke været noget at sætte på lydoplevelsen ved samtaler.
De små forskelle
Hvis du vælger at købe Xperia ZR fremfor topmodellen Xperia Z, er det de små ting du går på kompromis med. Disse er for nogle brugere vigtige, men det er blot vigtigt du vælger på et oplyst grundlag.
Som nævnt er størrelsen mindre, vægten lavere og skærmen mindre. Men også hukommelsen er skrumpet. Her må du nøjes med 8 GB indbygget og mulighed for udvidelse med microSD-kort. Xperia Z har 16 GB intern hukommelse. RAM-mængden er fortsat 2 GB på begge produkter.
Xperia ZR er støv og vandtæt og certificeret med IP58. Her er der tale om en opgradering fra IP57. Telefoner kan altså tåle en særdeles våd og hårdhændet behandling, hvilket i øjeblikket er Sonys vigtigste salgsargument.
Telefonen tager nogle gode billeder og kameraet på 13,1 megapixels er en fornøjelse at anvende. Men du skal være opmærksom på frontkameraet, der i ZR kun er VGA-typen, mens der er tale om 2,2 megapixels på den store model.
Begge telefoner kan optage videoklips i opløsningen 1080p (30 fps) med mulighed for HDR.
God batteritid
Sony har fået styr på strømforbruget i Xperia ZR. Batteriet på 2.300 mAh (2.330 mAh i Xperia Z) yder virkelig godt, og selv når den udvidede strømstyring er deaktiveret, kommer man fint gennem en hel dag.
Aktiveres derimod Stamina-tilstand udvides standby- og driftstiden markant. Stamina gør dataforbindelsen passiv, når skærmen er slukket, for alle de programmer brugeren ikke aktivt vælger. Funktionen er voldsom genial, da baggrundsprogrammer kan være usynlige strømslugere.
Så hvis du har brug for lang batteritid er Xperia ZR bestemt værd at tjekke ud, da den performer over gennemsnittet.
En anden smart detalje er placeringsaktiveret WiFi, så det trådløse netværk automatisk aktiveres og deaktiveres, når et kendt netværk er inden for rækkevidde.
Konklusion: Tjooo…..
Lad mig slå det HELT fast. Xperia ZR er IKKE en dårlig smartphone. Det er faktisk en rigtig fin telefon. Godt nok har jeg haft en par spontane genstarter undervejs, men overordnet har telefonen ydet og gjort det, som den er blevet bedt om.
Internettet fungerer fint, og Sonys Android-tilpasning er også en fornøjelse.
Men det virker som om, at Sony kører den hjem på rygraden og et sikkert løb. De forsøger ikke at komme foran, men ligger sig stilsikkert i læ af konkurrenterne – uden et eneste forsøg på at stikke næsen frem.
Ifølge Mobilpriser.dk koster Xperia ZR ned til cirka 3.750 kroner mens Xperia Z aktuelt kan erhverves for kun 3.790 kroner. Valget ligger altså omkring størrelse og designudtryk, end om dagligdags ydelse.
Men Sony Xperia ZR ender som et ”Tjoooo…Det er da en fin telefon”. Den hverken frister eller udfordrer mit købsinstinkt.
5 ud af 6 stjerner.