Test: Samsung Galaxy A7 (2018) – Vild med vidvinkel

Anmeldelse: Samsungs seneste mellemklasse mobil, Samsung Galaxy A7 (2018), byder på vidvinkel kamera, stor skærm samt et tiltrækkende udseende.

Test: Samsung Galaxy A7 (2018) – Vild med vidvinkel

Samsungs nye Galaxy A-serie blev lanceret ved et event i Milano i starten af oktober måned. Her var de store overskrifter et firedobbelt kamera, store skærme, glasdesign og fornuftige priser. Desværre var det kun A9 der fik det nye firedobbelte kamera, hvor A7 måtte nøjes med et tredobbelt, som på fx Huawei P20 Pro. Heldigvis har A7 fået Samsungs nye ultra vidvinkel linse, som vi kigger nærmere på i artiklen her.

Samsung Galaxy A7 (2018) byder på en stor 6 tommer AMOLED skærm, et nyt flot glasdesign og en octa-core processor samt det nye kamera, som producenten siger løfter billeder til et nyt niveau.

Test: Samsung Galaxy Note9 – Mere af det hele

Fordele:

  • Stor flot skærm
  • Attraktivt udseende og fin byggekvalitet
  • Vidvinkel kamera
  • Holder strøm længe

Ulemper:

  • For sløv
  • Ingen hurtigopladning
  • Ingen USB-C indgang
  • Er ikke vandafvisende
  • Kameraet imponerer generelt ikke
  • Fingeraftrykslæseren kan drille
  • Uimponerende højtaler
 
Samsung Galaxy A7 2018
Samsung Galaxy A7 (2018) i blå. Glas på forside og bagside omkring en plastikramme. Foto: Mobilsiden.dk

Galaxy A7 (2018) byder på nyt flot design

Galaxy A7 (2018) er en flot telefon. Vi har fået den blå udgave til test og vi kan bruge lang tid på bare at kigge på dens bagside, som skifter i nuancer efter hvordan man vinkler den. Det ser utroligt lækkert ud. Effekten er svær at fange ordentligt på billeder, så vi anbefaler man selv tager ud og ser den i en butik.

På trods af dens store skærm, så vejer den kun 168 gram, hvilket både er en fordel og en ulempe. Det er rart den ikke vejer meget i bukselommen, men det får den til gengæld til at virke billig. Selvom det er Gorilla Glass på bagside og forside, så består rammen af plastik. Man får hurtigt følelsen af at dette er en telefon i den billigere ende, hvilket man i dag ikke altid oplever i mellemklassen længere.

Galaxy A7 (2018) har en afrundet ramme, som gør den meget behagelig at holde om. Desværre så sidder lydstyrkeknapperne placeret helt oppe i toppen af telefon, hvilket gør dem svære at nå. Heldigvis har de en dejlig klikfornemmelse, hvor man er ikke i tvivl om man har trykket på dem eller ej.

Samsung Galaxy A7 2018
Lydstyrkeknapperne sidder helt i toppen af Samsung Galaxy A7 (2018) og kan være svære at nå. Foto: Mobilsiden.dk

Under lydstyrkeknapperne sidder en ny fingeraftrykslæser placeret. Det er første gang vi ser Samsung placere den i siden af telefonen, men det ser ganske pænt ud. Den driller dog utroligt meget, specielt for venstrehåndede, som kan have svært ved at nå den ordentligt. Jeg ender med at prøve 5-7 gange inden den enten låser op eller jeg opgiver, hvorefter jeg indtaster pinkode i stedet.

På forsiden finder vi en 6 tommer AMOLED skærm, som vi kigger på senere i testen. Rammen omkring skærmen er relativt lille, specielt for en mellemklasse telefon, men kan ikke matche bl.a. Nokia 7.1. Dog er her ingen notch at finde i toppen af skærmen.

Specifikationer på Samsung Galaxy A7 (2018)

Samsung Galaxy A7 (2018) specifikationer
Mål og vægt 159,8 x 76,8 x 7,5 mm , 168 gram
Skærm 6 tommer Super AMOLED, 1080 x 2220 pixel, 18,5:9
Processor Exynos 7885 Octa
Batteri 3.300 mAh
RAM / Internt Lager 64GB / 4GB med plads til MicroSD op til 512GB
Kamera Bagkamera 24MP f/1,7 og 8MP f/2,4 ultra vidvinkel og 5MP dybdesensor, frontkamera 24MP f/2
Software Samsung Experience 9.0 med Android 8.0 
Andet Plads til 2 simkort + MicroSD, Bluetooth 5.0, Dolby Atmos, MicroUSB indgang
Vejledende pris / farver 2.750 kroner / sort, blå og guld
Samsung Galaxy A7 2018
Skærmen på 6 tommer på Samsung Galaxy A7 (2018) er rigtig fin. Foto: Mobilsiden.dk

Stor flot skærm på A7 (2018)

På trods af en vejledende pris på 2750 kroner, så er der stadig blevet plads til et Super AMOLED panel på hele 6 tommer. Skærmen er i fuld HD og har afrundede hjørner. Her kommer man hverken til at mangle farver eller lys. Farverne kan være lidt til den overdrevne side, specielt i de rødlige nuancer, men det kan finjusteres i telefonens indstillinger.

Man kunne have håbet på et 19:9 format, som føles mere moderne end 18,5:6. Men generelt er skærmen rigtig fin og vil være tilfredsstillende for selv de mere krævende skærmnørder.

Mangler et ekstra gear

Under kølerhjelmen på Galaxy A7 (2018) finder vi et ottekernet chipsæt, som Samsung har givet navnet Exynos 7885. Her er desuden 64GB lagerplads og 4GB RAM. Det er ægte dualsim, hvilket betyder at der er plads til to simkort samtidig med et MicroSD hukommelseskort. På papiret ser det ganske fint ud, men netop her støder vi på udfordringer.

Ved helt normal navigation rundt i Samsung Galaxy A7 (2018) føles den rimeligt flydende, men ikke på niveau med fx Motorola G6 Plus eller Nokia 7.1. Den er rimeligt sløv til at åbne programmer, specielt når der er flere åbnede i baggrunden. Fjerner man alle kørende apps og bare åbner Messenger, så tager det et sted mellem 3 og 4 sekunder, inden den er klar til brug. I en direkte sammenligning med Nokia 7.1, så er A7 (2018) altid længere tid om at loade diverse apps.

Skift i mellem apps går også lidt langsommere end vi kunne ønske, men den holder alligevel apps ganske fint i de 4GB RAM hukommelse. 

Af en eller anden grund så glipper notifikationer nogle gange for den. Selvom en app, som Messenger, er sat til ikke at blive batterioptimeret, så slipper notifikationer ikke altid igennem. Jeg opdager det ved ren tilfældighed, hvor der pludselig lå ulæste beskeder efter åbning af appen.

Samsung Galaxy A7 2018
MicroUSB og 3,5mm jackstik. Jep, Samsung Galaxy A7 (2018) har MicroUSB. Foto: Mobilsiden.dk

God batteritid, men langsom opladning

Hvad den mangler i hastighed, det har den til gengæld i batteritid. I Galaxy A7 (2018) sidder et 3.300 mAh stort batteri. I gennemsnit får jeg omkring 5 timers aktiv skærm og 27 timers brug. Det er med tre Gmail konti, en masse app notifikationer og always on display slået til. 

I bunden af Samsung Galaxy A7 (2018) finder man underligt nok en MicroUSB indgang, hvor langt de fleste i dag har fået USB-C. Det betyder at der ikke er hurtigopladning, desværre.

Samsung Galaxy A7 2018
Samsung Galaxy A7 (2018) holder godt på strømmen, men opladningen er langsom. Foto: Mobilsiden.dk

Samtalekvaliteten fejler ikke noget

Højtaleren i A7 (2018) er ikke den bedste af sin slags. Der er ingen stereolyd, så man må nøjes med en enkelt lydudgang i bunden af telefonen. Den spiller nogenlunde, men opfordrer ikke ligefrem til at man nyder musik eller video, uden at der er hovedtelefoner tilsluttet. Den spiller desuden heller ikke så højt som nogle af konkurrenterne.

Men smider man et sæt hovedtelefoner i, så er det en helt anden oplevelse. Galaxy A7 (2018) er udstyret med Dolby Atmos og lyden i både kablede (ja der er jackstik) og bluetooth hovedtelefoner i fremragende.

Lyden ved opkald, telefondækning og mobildata er også godkendt. Vi har ikke oplevet udfald og lydkvaliteten har været ganske fin.

Samsung Galaxy A7 2018
Samsung Galaxy A7 (2018) har vidvinkel kamera på 120 grader. Foto: Mobilsiden.dk

Vidvinkel er rart, men kameraet skuffer generelt

Der er satset stort på det nye kamera i A7 (2018). Der er skruet op for megapixels og specifikationerne ser generelt rigtig fine ud. Her er tre bagkameraer: et primært 24 megapixel f/1,7 kamera, 8 megapixel ultravidvinkel og en 5 megapixel dybdesensor. Her er ingen optisk stabilisering, men hurtig autofokus og elektronisk stabilisering.

Kigger man på billederne i dagslys, uden at zoome ind, så er de ganske fine. Men zoomer man ind, så bliver det hurtigt ugenkendeligt. Det tyder lidt på at der anvendes en lidt for aggressiv efterbehandling, som prøver at gøre billeder skarpere, hvilket resulterer i artefakter. Men tager man billeder til fx instagram, så gør A7 det ganske fint. 

I mørke kæmper A7 (2018) også. Billederne bliver utydelige og mudrede, samtidig med at eventuelle oplyste områder bliver overeksponerede.

Selfies gør det udmærket, men ikke på højde med fx Nokia 7.1. 

Vidvinkel linsen er en skøn tilføjelse. Jeg har haft stor fornøjelse med den. Billeder taget med den er kvalitetsmæssigt ikke fantastiske, men brugbare. Den relativt lille opløsning gør ikke noget godt, når der bliver zoomet ind. Men 120 graders vidvinkel giver til gengæld muligheder.

Herunder kan du se en række forskellige billeder taget med Samsung Galaxy A7 (2018). Her bliver også sammenlignet med billeder taget med Nokia 7.1.

Samsung Galaxy A7 2018
Samsung Galaxy A7 (2018) mod Nokia 7.1. Foto: Mobilsiden.dk

A7 (2018) overhales af konkurrenterne

Der er sket ufatteligt meget i mellemklassen for mobiltelefoner. Det er utroligt hvor gode de efterhånden er blevet, hvor jeg ofte fanger mig selv i at tænke: har jeg egentlig brug for en mobiltelefon til knap 10.000 kroner? Men Samsung Galaxy A7 (2018) er altså ikke en af dem.

Det er en udmærket mobiltelefon, som sikkert ville være rigeligt god til nogle. Men vi bliver nødt til at sammenligne med, hvad der ellers er derude og hvordan standarden er.

Med Samsung Galaxy A7 (2018) får man et nydeligt udseende, god battertid og en flot skærm. Men i forhold til andre telefoner i samme prisklasse, og endda billigere, så skuffer kamera, højtaler, hastigheden og manglen på hurtigopladning. Her er heller ingen trådløs opladning og man må nøjes med det gamle MicroUSB. Vand er den heller ikke glad for.

Derudover er der nogle gange sket det uheldige, at nogle notifikationer simpelthen ikke slipper igemmen, men dukker op når en app åbnes. Det er ikke helt heldigt.

Sammenligner man med Nokia 7.1, som har omtrent samme vejledende pris, 2.799 kroner, så er den på nærmest alle punkter en bedre telefon. Selv den billigere Motorola One, som koster 1.999 kroner, eller Motorola G6 Plus, ville vi vælge frem for A7’eren. For et år siden ville Galaxy A7 (2018) have været en fremragende mobil, men niveauet i mellemklassen er betydeligt højere i år.

Man skal købe A7 (2018) hvis vidvinkel kamera er noget man virkelig ikke kan undvære, hvis man samtidig ikke vil bruge alt for meget på en mobiltelefon. Har du ikke brug for vidvinkel, så findes der bedre alternativer. Samsung Galaxy A7 (2018) lander på 3,5 ud af 6 stjerner.

Test: Nokia 7.1 – Solid mellemklasse mobil

Efterfølgende nyt

Vi følger op med den seneste udvikling om emnet. mobilsiden gik videre med historien. d. 19/11/2018 gik vi videre med temaet i et indlæg med tematikken De bedste Black Friday tilbud på mobiler og tilbehør – Du finder den her. Tjek også seneste nyt om temaet her..