Samsung Galaxy S – mobiltest del 2

TEST: Vi ser nærmere på Samsungs brugerflade samt programmer og widgets systemet byder ind med. Hastigheden er også blevet testet.

Samsung Galaxy S – mobiltest del 2

Samsung Galaxy S er i gang med at blive testet på Mobilsiden.dk. Husk at læse den første del af testen, inden du går i gang med anden del, herunder.

En palette af flotte farver kommer os i møde, når Galaxy S er startet op. Naturligvis er det bare “hjemmeskærmene,” der som reflekser i mørket byder velkommen til mobilen og dens muligheder.

Farverne på Super AMOLED-skærmen er ualmindeligt klare, hvilket er hjulpet godt på vej af Samsungs særlige flotte baggrunds-billeder i en meget høj opløsning.

Her skal det bemærkes, at skærmlyset står på “automatisk”. Det kan altså blive endnu flottere, hvis der skiftes til manuel og fuld styrke – men det bruger jo en del mere strøm fra batteriet (1500 mAh).

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto
Samsung Galaxy S

Op til syv forside-skærme

I Galaxy S er det muligt, at have op til syv individuelle skærme som udgør forsiden. Via funktionen “rediger” gives adgang til at indsætte en “ny skærm”, enten til slut i rækken, eller mellem to andre. Hvis ikke alle skærme benyttes, er det blot at slette de tomme og trykke “gem”. Rækkefølgen af skærmene kan også ændres.

I bunden af alle skærmene sidder fire genveje som brugeren selv kan tilpasse. Genvejene er gennemgående på både brugerfladen og menu-delen, hvilket gør det let at få adgang til fx opkald, uden først at skulle tilbage til “skærm 1”.

Selve menuen ligner et “rip off” af den som Apple designede på iPhone. Der er endda de næsten samme små “prikker” (med tal) som indikerer hvilket menuskærm-nummer man er på. Ikonerne, altså programgenvejene, kan også flyttes rundt individuelt.

Brugere der ikke bryder sig om gittervisningen, kan i stedet skifte til liste-visningen, hvor alle ikoner ses i alfabetisk rækkefølge.

I sagens natur er ikonernes farver vildt flotte, men det er mindst lige så lækkert, at menuen er HELT smooth og flydende – både når ikoner flyttes, og når der bladres på skærmene i menu-delen.

Samsung Galaxy S: Buddies now

Widgets på forsiden

Samsung leverer sammen med både Wave og Galaxy S nogle widgets, som er helt deres egne. Udvalget er desværre slet ikke så omfattende, som det HTC’s Android-mobiler tilbyder.

Et par analoge ure, et af dem med integreret vejrudsigt er blandt de bedste.

“Buddies now” er en hurtigliste til ens favoritkontakter. Udover at man hurtigt kan ringe til en ven, opdateres også vennens Facebook-status. Det ser lækkert ud, men opsætningen skal laves helt manuelt. Widget’en tager altså ikke automatisk dine favoritkontakter fra fx Gmail. 

Dem som følger med i aktier, vejr og internationale nyheder, vil holde af “Daily Briefing”, der samler disse informationer i én stor flot widget. Vejr-byen og aktierne vælges af brugeren selv, men nyhederne kommer kun fra nyhedsbureauet AP, hvilket desværre ikke kan ændres.

Den bedste widget i Galaxy S er nok “Feeds and Updates” der løbende, fx hver halve time, henter vennestatus fra Facebook, MySpace og Twitter. Designet minder om FriendStream fra HTC’s mobiler, men Samsungs udgave har en tydeligere indikation af eventuelle kommentarer på de enkelte statusupdates. 

Jeg savner dog muligheden for at få vist statusbeskeder, som vedrører ting jeg selv har kommenteret på. Vennenavnene mangler også at linke til deres Facebook profil fra oversigten.

Opdaterer du selv en statusbesked, kan denne sendes til både Facebook og Twitter på én gang, eller blot den ene af dem.

Jeg håber, at Samsung løbende vil videreudvikle deres egne widgets, for udgangspunktet er rigtig godt – men som beskrevet, har det også en del mangler.

I øvrigt skal Samsung have ros for at genveje til trådløst netværk, Bluetooth, lyd og vibrator, er integreret i det øverste “gardin” i mobilen. Det giver en VIRKELIG intuitiv adgang til disse funktioner og en fremragende udnyttelse af topgardinet, der normalt blot bruges til at vise notifikationer om nye beskeder, mails og opkald.

Når det trådløse netværk aktiveres, og der ikke er et kendt netværk i nærheden, popper en tilslutnings-vejledning op, som gør det nemt for uøvede brugere, at koble sig på netværket. Dermed slipper man for at skulle rode i indstillinger.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto
Samsung Galaxy S: Neocore test af 3D-grafik

Første speedtest af Galaxy S

Endnu engang skal jeg understrege, at vi tester en betaudgave af Galaxy S – der hverken har endelig software eller hardware.

Dog kan jeg allerede nu, lave et par hurtige førstehåndsmeldinger på hastigheden, der allerede af andre testere, er blevet målt, til at være ret god.

“Hvor er den dog flydende”, udbrød min kone, da hun lige fik fem minutter med mobilen i hånden – og hun har ret. Menulisten er ultra smooth, det samme gælder multitouch zoom på billeder og internet-sider.

I kontaktlisten hvor jeg har over 1.000 kontakter som synkroniseres med Google Apps og Facebook, er hovedlisten ultra smidig – og selvom der scrolles i en MEGET høj hastighed, kan listen stoppes omgående, blot med et let prik med fingeren.

Desværre halter forsiden med de syv skærme i hastigheden – specielt de store widgets som vi har beskrevet i dette testafsnit, er med til at trække oplevelsen og hastigheden ned. Den hænger meget når man bladre mellem de enkelte skærme – så her lever Galaxy S altså ikke op til sit ry. Heldigvis har udviklerne en del tid endnu, inden final edition af softwaren skal være færdig.

Et sted hvor der dog kan måles power er med Qualcomms 3D-grafik testprogram Neocore (kan hentes fra Android Market).

En række forskellige brugere har på vores Facebook gruppe målt andre Android-mobiler med samme program, og har fået følgende hastigheder:

HTC Legend: 32 – 35 FPS
HTC Desire: 23 – 28 FPS
Nexus One: 26,6 FPS
Sony Ericsson Xperia X10: 29 – 40 FPS
Samsung Galaxy S: 54,3 FPS

(FPS = frames per second, billeder pr. sekund)

I denne test vinder Galaxy S altså på papiret overlegent.

For at teste yderligere har jeg kørt Gameloft-spillet Asphalt på både HTC Desire og Galaxy S, der begge har 1 GHz processor. På Galaxy S indlæses spillet LANGT hurtigere end på Desire – og grafikken er 100% flydende, hvilket ikke er tilfældet på Desire.

Uden jeg er superteknikker kan jeg konkludere, at Samsung på nogle punkter har formået at give max-gas på poweren i Galaxy S.

Jeg er spændt på, hvilke optimeringer der er lavet i den endelige udgave.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto
Samsung Galaxy S: Gameloft Asphalt

Mere på vej

Testen fortsætter. Vi ser blandt andet på HD-videooptagelse, kameraets billedekvalitet samt mulighederne i galleriet samt musikafspilleren og internetoplevelsen.

Læs videre i Danmarks første test af Samsung Galaxy S – del 3…

Læs også:
 – TEST: Samsung Galaxy S – del 1
 – TEST: Samsung Galaxy S – del 3

Sidste nye om temaet

Siden vi publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 15/4/2010 postede redaktionen en ny vinkel med en artikel der stillede skarpt på Første kik på topmodellen Samsung Galaxy S – “iPhone mobilen” – Tjek artiklen her. Tjek også seneste nyt om emnet ved at klikke her..