Sony Ericsson Xperia Play – er spilmobilen til spil? (mobiltest)
PSP-mobilen og Playstation-mobilen er nogle af de navne, som Sony Ericsson Xperia Play undervejs har haft i folkemunde. Og der er i sandhed tale om en smartphone, der lever op til sit navn.
Ud af siden kan der nemlig skydes et rigtigt gamepad, som det kendes fra Sony Playstation. Tasterne sidder på samme måde, hedder det samme, og er i øvrigt virkelig gode at trykke på. Dog er det hele en lille smule mindre, end på de rigtige controllere.
Play er udover at være en spilmobil, også en helt almindelig Android-telefon, som både kan ringe, SMS’e og gå på nettet.
Xperia Play som mobil
På mange områder minder Xperia Play ganske meget om topmodellen Xperia Arc, der fik nogle rigtigt flotte ord med på vejen i vores anmeldelse. Det er ret tydeligt, at Play er “spil”-udgaven af Arc – og altså ikke er en helt selvstændig udviklet mobiltelefon.
Men det gør bestemt ikke noget, da Arc jo netop fungerer virkelig godt.
Jeg er særligt begejstret over, hvordan det er lykkedes Sony Ericsson at få skabt deres eget udtryk med en god smidighed og stabilitet. Play er både let at betjene, og ganske hurtig til langt de fleste dagligdags opgaver.
Menuen med alle programmerne er ikke lavet som én lang rækkefølge, men er i Play opdelt i “sider”, så man slider fra venstre mod højre – og ikke op og ned. Denne opbygning giver en meget intuitiv tilgang til betjeningen. Fedt er det også, at menuen kan sorteres efter “mest brugte”, “installeret fornyligt”, “alfabetisk” m.v.
Ingen kompromiser i telefon-delen
SMS-listen er ligeledes lækkert designet og små “flueben” gør det let at se, om en besked er afleveret hos modtageren. Tastaturet har dansk ordbog og æøå, men jeg synes ikke det er helt så præcist, som de tastaturer der enten kan købes i Android Marked, eller som findes på konkurrerende mobiler.
Lydkvaliteten under samtale er god og internettet gør det ligeledes fint.
Jeg føler slet ikke, at Sony Ericsson i Xperia Play er gået på kompromis med de almindelige smartphone-funktioner.
Det eneste sted, hvor den virkelig halter er i kameraet, der ikke nær har de samme muligheder, som topmodellen Xperia Arc. Desuden mangler kamera-tasten, som Sony Ericsson ellers har været kendt for. Måske kunne en af spil-tasterne på toppen – fx L1 været udnyttet til denne funktion?
I denne anmeldelse vil vi ikke gå yderligere i detaljer med smartphone-delen. I stedet anbefaler vi dig at læse testen af Xperia Arc, der beskriver flere detaljer om denne del.
Xperia Play – så skal der spilles
Spil på farten virker både som en god og dårlig idé. For vil dedikerede gamere ikke bare købe en rigtig spilenhed som PSP fremfor en mobil, der også er til spil?
Heldigvis virker det som om, at spilindustrien tror på Xperia Play konceptet. Således har Sony Ericsson meldt ud, at over 60 populære titler er på vej til Play – vel at mærke titler fra de store spilproducenter.
For der er ingen tvivl om, at det er fede spil, der skal bære Xperia Play igennem. Uden spil der udnytter gamepad’en – ingen succes!
Det virker – men der er små problemer
Playstation klassikkeren Crash Bandicoot er installeret på Play ved leveringen – og det er netop sådanne spil, der kan gøre Sony Ericssons spilmobil interessant; et godt gameplay, som man hurtigt er i gang med – uden en masse ventetid og besværlig opstart.
Men indtil nu, er mængden af disse gamle spil begrænset til fem, udover Crash Bandicoot. Du skal også være opmærksom på, at dette spil ikke fylder hele skærmen ud, da det er konverteret fra det gamle 4:3 format.
Dog kan man via “menu” + “skærmindstillinger” vælge “fuld skærm”. Men det betyder så, at billedeforholdet ikke længere er korrekt.
Også FIFA 2010 følger med – og også her kører kombinationen af skærm og gamepad fantastisk godt.
SIMS 3 er derimod et eksempel på et spil, som ikke er optimeret godt nok til Xperia Play. Her kunne navigeringen godt være bedre. Det er som som, at den ikke rigtigt “tager ved” når man trykker på ting.
Og desuden er en række af funktionerne i SIMS 3 set bedre på f.eks. iPhone-versionen, hvilket klart er uheldigt. For idéen med Play skulle jo netop være, at man her fik den ultimative mobilspil-oplevelse.
En smart detalje er i øvrigt, at nogle spil gemmer, hvor man er nået til, således det er muligt at ringe, og derefter genoptage spillet.
Spil skal ind på Play
Sony Ericsson har desværre ikke standardiseret måden, hvorpå man skaffer sig spil til Xperia Play.
Playstation titlerne ligger i “Playstation Pocket”-applikationen, og det er ikke helt tydeligt, hvordan nye spil hentes ind her (tip: Tryk på forstørrelsesglasset) – og titlerne – skal så efterfølgende downloades via Android Marked.
Under punktet “Flere spil” ser man en række store titler – men nogle af disse leder til download via producentens hjemmeside… Og derefter skal man manuelt installere.
Arh! Come on! Det er bare IKKE godt nok. Vi skriver 2011! Giv nu kunderne én adgang at forholde sig til – og ikke alt det der besværlige møg. Det ender nemlig med, at man ikke får det brugt – og i sidste ende med, at man simpelthen køber for få spil, og dermed bliver træt af mobilen.
Billeder taget med Sony Ericsson Xperia Play
Konklusion: Måske for dyr?
Hvis du har hang til spil, er Sony Ericsson Xperia Play bestemt en overvejelse værd. Det er en mobil, der rent faktisk både virker til spil – men også er god som smartphone.
Men prisen skræmmer. Mellem 4.000 og 4.500 kroner uden abonnement koster den aktuelt. Dertil skal lægges, at der skal købes spil til 25/30 kroner pr. stk.
Selvom spildelen virker overbevisende, synes jeg måden man køber spil på er alt for rodet – særligt fordi det netop ER en spilmobil. Og jeg er bekymret for, om interessen fra spilproducenterne holder i længden.
Derfor kan jeg kun svinge mig op til fire ud af seks stjerner.
For og imod:
– Kamera
– Rodet spil download
– For høj pris
+ Godt gamepad
+ God spiloplevelse
+ Godt SE brugeroplevelse