Sony Ericsson Xperia X10 – middelmobil i den dyre ende (test)

Testen af X10 giver et billed af en mobil med mange styrker, men også flere svagheder. Se dommen over Sony Ericssons flagskib.

Sony Ericsson Xperia X10 – middelmobil i den dyre ende (test)

Xperia X10 er Sony Ericssons flagskib og helt store satsning.

Xperia X10 landede på mit bord til testning, blandet andet fordi jeg ikke tidligere har stiftet bekendtskab med styresystemet Android, og derfor ikke har en forudindtaget mening om, hvordan en Android telefon burde se ud eller fungere.

Så jeg begyndte mit forhold til Xperia X10 med et åbent sind, og jeg glædede mig til at opleve styresystemet, som alle taler om.

Her kan du læse lidt baggrund om Googles styresystem Android.

Sony Ericsson Xperia X10 har nu været min i et par uger, og det har været en noget blandet fornøjelse.

Mobilen er rigtig flot designet, selvom den er stor. Samtidig har den en lækker kæmpe skærm og et rigtigt godt kamera.

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Det ydre: Den er stor!

Ved første øjekast er X10 en noget stor telefon, faktisk en af de største på markedet.

Men fordi den er så slim i designet, ligger godt i hånden, og generelt er lækkert udført, så virker telefonen hverken klodset eller for stor at rende rundt med. Samme designprincip så vi, da HTC HD2 blev lanceret sidste år.

Min version er den sorte, som jeg især synes, har et flot bagdæksel i et flot og eksklusivt mat look. 

Den den hvide version, der har blankt bagdæksel, er efter min mening flottere, og ser lidt mere luksuriøs ud. Men det er jo en smagssag.

Xperia X10 har rigtig mange flotte detaljer, og fanger mange blikke, når man har den med rundt. 

Med i kassen følger et 16 GB hukommelseskort (MicroSD), trådløst in-ear walkman-headset og et microUSB-kabel til opladning og filoverførsel.

Bøvlet opsætning

Når telefonen tændes første gang, kommer der ikke automatisk en opsætningsguide.

Der kommer godt nok en velkomst-menu frem, men man skal selv finde de forskellige punkter frem, og finde ind til at angive Gmail, Facebook m.m.

Der findes ikke en decideret “Set-up wizard”, som man kender det fra andre Android-mobiler.

Det virker ikke intuitivt på en Android-begynder, og der har vist sig store problemer med opsætningen af email – mere om det senere.

Det skal dog siges, at min Gmail og Google kalender er synkroniseret straks, og det samme er alle mine kontakter, der ligger i Google kalenderen – for er der noget, der spiller på Android, så er det sync med Google.

For mig er det også vigtigt, at jeg kan gøre min telefon personlig, selv bestemme baggrundsskærm, tilpasse widgets og genveje. Sidstnævnte er der ikke så meget ballade med, det fungerer egentligt nemt. Man kan let hive de ikoner, man vil bruge ud på en af de tre forside-skærme, og flytte rundt på dem, som det passer én.

Udseendesmæssigt er X10 ikke nem at tilpasse. Jeg ændrede mit baggrunds-billede på forsiden, men designet i Sony Ericssons TimeScape og MediaScape forbliver den blå standardfarve, og det står ikke til at ændre. Det er en lille, men irriterende detalje.

En anden detalje men lækker en af slagsen er, at når jeg en gang har koblet telefonen til et trådløst netværk, finder den selv – hurtigt og uden problemer – frem til dette netværk, når det er indenfor rækkevidde. Det vil sige, at jeg allerede har fået sat den op til at være på Wi-fi hjemme hos mig selv, på jobbet og hos enkelte venner.

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Flot touchskærm der ikke altid reagerer

Skærmen på Xperia X10 er på hele 4 tommer, og den er berøringsfølsom.

Den låses op ved at køre fingeren fra bunden af skærmen op mod højre side – det passer perfekt med den vinkel tommeltotten kører, når man holder telefonen i højre hånd. Det virker intuitivt, og det fungerer godt med så stor en telefon.

Selvom skærmen er stor og flot at se på, lader den desværre en del tilbage at ønske. Den reagerer ikke altid, og tit skal der mere end et tryk til for at få gang i telefonen. Det bliver et dagligt irritationsmoment, og burde ikke være et problem med en telefon i denne klasse.

Lad mig udtrykke det således: Andre mobilproducenter har tidligere fremvist berøringsfølsomme skærme med en noget højere smidighed og præcision.

Skærm-billedet er til gengæld rigtig flot. Og det er fedt med så stor en skærm, det giver god mening til både billeder, video og internetbrug

sony ericsson X10, market, nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Imponeret af Android Marked

Dette er som sagt min første Android-mobil, så Android marked er den fagre nye verden for mig.

Jeg er dog allerede ret imponeret over, hvor velintegreret Markedet er, og hvor hurtigt programmerne lander på min telefon.

I forhold til at det som nævnt betyder meget for mig, at kunne personlighedstilpasse min telefon, trækker det klart opad, at det er nemt at hente ringetoner, baggrunde og daglige tegneserier ned på telefonen.

Læs i øvrigt her Mobilsiden.dk’s ynglings applikationer fra Android Marked.

Selv uøvede mobilbrugere kommer hurtigt i gang med Android Marked, da det er utrolig let, både at downloade og installere programmer. Mobilen gør det hele selv, uden kabel til computer og uden der kræves en masse fagkendskab.

x10 sms nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

X10 taler ikke dansk

Tastaturet på Xperia X10 er, som man kender det fra for eksempel iPhone. Fuldt tastatur eller QWERTY på touchskærmen, som lægger sig ned, når man tilter telefonen.

Tastaturet fungerer rigtig udmærket, tasterne er nemme at ramme, og de reagerer med det samme.

Som udgangspunkt vibrerer tasterne ikke, når man trykker på dem, men det kan ændres i indstillingerne.

X10 har ikke en dansk ordbog eller T9 tastatur. Til gengæld gemmer telefonen alle de ord man én gang har skrevet, og foreslår dem i fremtiden.

Man kan i Android Marked hente både dansk tastatur og ordbog, så den selv foreslår ord, når man har skrevet dele af ordet, eller selvom man har skrevet forkert.

Det er nødvendigt at hente dette program, før at SMS-delen fungerer ordentligt. Men det gør den så til gengæld også.

Opsætningen af det danske tastatur og ordbog er dog ikke let. Derfor har vi lavet denne guide til, hvordan du henter, og installerer det danske tastatur og ordbog på X10.

Fantastisk kamera

Xperia X10 er udstyret med et 8,1 megapixel kamera, og er den Android mobil til dato, der har det bedste kamera.

Det tager nogle rigtig flotte billeder, som du kan se i galleriet nederst på siden.

Når man har taget et billede, kan man straks dele det via Bluetooth, Facebook, e-mail eller Picasa. Videoer kan deles via Bluetooth, e-mail eller Youtube.

Xperia X10 tager også okay billeder i bevægelse, langtfra det værste jeg har set, men heller ikke det bedste.

X10 har digital zoom, som mildt sagt er noget hø. Se også billederne i galleriet, hvor der er zoomet ind på motivet.

Desuden har mobilen smil-genkendelse, fotolampe og mulighed for geo-tagging (at sætte GPS-position på billederne).

x10 top nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Lyden

Lyden i Xperia X10 er udmærket, men under samtaler er lyden ikke speciel høj. Jeg tager tit mig selv i, at ville skrue op for lyden under samtaler, selvom lydstyrken allerede er på fuld styrke.

Med i pakken følger som sagt et headset, der dels kan bruges til håndfri-opkald, men også til at høre musik med.

Andre høretelefoner kan også bruges, og lyden er rigtigt fornuftig og fint på linie med andre medieafspillere. Her er der ingen problemer med lydstyrken.

Det medfølgende trådløse headset er in-ear af den slags, der blokerer støj udefra, og det er behageligt at have i ørene.

Mailopsætning med problemer

Opsætningen af mail har ikke været helt gnidningsfrit.

Google-kontoer er der ingen problemer med at sætte op, og Hotmail-kontoer går på samme måde lige igennem.

Har man til gengæld valgt en @live.dk mail, som egentlig også er en Hotmail konto, så kan systemet ikke genkende den, og man ryger ind i en meget kompliceret opsætning, som ikke lige umiddelbart giver sig selv.

Det er nødvendigt at kende til både Port, Server, sikkerhedstype m.v.

Det er til gengæld ikke et enestående problem for Xperia X10, men en fejl ved selve Android-systemet, eller måske i virkeligheden ved Hotmail. Vi har efterprøvet dette på en anden Android-baseret mobiltelefon med samme fejl til følge.

Xperia X10 synkroniserer desuden med Outlook eller en anden exchange server, så alle mails, kontakter og aftaler er opdateret på mobilen. Funktionen hedder i X10’s univers Moxier.

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Internet-oplevelsen på den store skærm

Browseroplevelsen i Xperia X10 lever fint op til, hvad man forventer

Den loader hurtigt og effektivt store data-tunge sites, som eb.dk. Den store skærm gør den samtidig god til at læse på, fordi man kan se så stort et udsnit af skærmen.

Man zoomer ved at trykke på minus og plus ikonerne på skærmen, og ikke som man kender det fra iPhone eller andre smartphones ved at dobbeltklikke, der hvor man vil zoome ind.

Der er på redaktionen delte meninger om, hvor god den funktion er, men efter min mening er det blot et spørgsmål om tilvænning og vane.

Der er desuden et lille ikon, der ved tryk viser et udsnit, man kan flytte rundt på siden og zoome ind med.

Når man vender skærmen, vender siden hurtigt og glidende.

X10 skalerer også teksten til skærmens størrelse hurtigt og fejlfrit.

Vi skal lige her nævne, at browseren i Xperia X10 ikke har multitouch – altså er det ikke muligt med to fingre at trække i billedet for at zoome ind.

sony ericsson X10 nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Den nye Timescape-funktion

En af de ting som Sony Ericsson fokuserer meget på, er funktionen Timescape, der ligesom HTC’s Friendstream og Samsungs Social Hub samler alt om dine venner i én rulle.

Så kan du både se dine mails, opdateringer fra Facebook, Twitter, opkald, de seneste billeder, du har taget og det seneste musik du har hørt. På den måde er Timescape faktisk mere detaljeret end tilsvarende funktioner på både Samsung og HTC’s telefoner.

Intentionerne bag Timescape er rigtig gode, men det er, som om det ikke kommer helt i mål.

På vores mobil går der op til et minut, før Timescapen er opdateret, og det gør brugen lidt besværlig.

I den samlede Timescape-oversigt har man alt kommunikation fra de forskellige tjenester i ét billede. Det betyder, at hvis man sidder, og kigger på SMS’er og opkald, der er opdateret i rullen med det samme, tikker der pludselig en række Facebook opdateringer ind.

Samtidigt er jeg heller ikke altid interesseret i, at se de billeder jeg selv har taget i rullen – dem ved jeg jo godt, jeg har taget.

Heldigvis indholder Timescape også de enkelte funktioner i ‘opdelte’ versioner, så man f.eks. kan se Facebook updates eller SMS’er for sig selv, uden at få det andet blandet sammen. I SMS-delen er beskederne til gengæld vist enkeltvis, og ikke i samtale-visning som ellers.

I hverdagen er resultatet, at man oplever funktionen som relativt rodet og langtfra specielt intuitiv. I realiteten ender jeg med helt at droppe Timescape og bare bruge SMS-indbakken, Facebook-programmet ‘Facebook for Android’ og de andre funktioner fra min egen menu.

F.eks. er Facebook for Android hurtigt opdateret, samt pæn og overskuelig. Det er en forsimplet version af Facebook, hvilket desværre betyder, at hvis du for eksempel vil se på en begivenhed i Facebook, eller læse dine meddelser, så er du nødt til at gå ind gennem den almindelige browser. Det er dog hverken Sony Ericsson eller X10′ skyld, da det er en helt standard Android-applikation.

Sony Ericsson får derimod skylden for Timescape, og det hele toppes af, at systemet ikke er intelligent nok til, at medtage f.eks. den mailboks, man har sat op under Gmail i telefonen. Resultatet er, at f.eks. Gmail skal sættes op både i Timescape og i mobilens egen applikation – og at mails dermed kommer ind to steder.

Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, at man som bruger skal sidde og lave dobbeltopsætninger.

En anden stor ulempe er, at det umiddelbart ikke er muligt, at starte skrivning af en ny mail eller SMS-besked fra Timescape. Her skal man gå til hovedmenuen – altså i realiteten lukke Timescape og gå til meddelelser eller e-mail.

Der er ingen tvivl om, at intensionen i Timescape er god, men i hverdagsbrug fejler den, og man får den slet ikke brugt.

Her skal det nævnes, at grafikken faktisk er lavet ret flot, og glider både smidigt og flot.

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Mediascape – dine medier i én rulle

En anden “signatur applikation” i Xperia X10 er Mediascape. Idéen er den samme som fra Timescape – altså at samle tingene ét sted. I dette tilfælde er det musik, video og – igen – fotos.

I modsætning til Timescape er Mediascape yderst vellykket.

Øverst på skærmen ses “Mit musik” som er musikken fra hukommelseskortet. De nyeste, “seneste afspillede, “senest tilføjede”, “favoritter” m.v. vises i et flot grafisk udlæg med albumcovers – og mobilen kan selv downloade denne grafik, hvis den mangler på sangene.

Mens en sang spiller, kan der søges flere detaljer om kunstneren eller videoer fra YouTube m.v. Det er en ret lækker og flot funktion.

Under fanen “Mere” er det muligt at søge i alt den musik mobilen indeholder. Det ser bare SÅ lækkert ud.

Uheldigvis har programmørerne ikke gjort arbejdet færdigt. I denne nye musikafspiller findes der umiddelbart ikke spillelister. I stedet kalder Sony Ericsson det for favoritter.

Video-delen af Mediascape er opbygget på præcis samme måde som musikken.

En testfilm vi lagde ind, der på alle andre mobiler med stor skærm vises på hele skærmen, afspilles i X10 i et vindue midt på skærmen. Tricket her er at “dobbeltklikke” med fingeren på skærmen hvorefter filmen blæses op i fuld skærm.

Billedekvaliteten af en DVD-film er i øvrigt ret fantastisk på X10.

Foto-visning lider af den “sygdom”, at når der bladres i billederne er de ikke i fuld skærm. Der kan godt zoomes, men vil du bladre videre, skal der først zoomes helt ud.

Sony Ericsson har tilføjet en mulighed for ansigtsgenkendelse. Mobilen forsøger altså at gætte, hvilke personer, der er på billederne. Når den gætter forkert (hvilket sker for det meste) kan brugeren manuelt linke personen på billedet til en kontakt i adressebogen.

Dette er en fed funktion, blandt andet fordi man så kan vise alle billeder af én person i ét view.

Det kræver en hel del arbejde at få det til at køre!

Mediascape fungerer LANGT bedre end Timescape, men noget egentligt medieprodukt er Xperia X10 langtfra.

Billeder taget med Xperia X10

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson X10

Konklusion og dom

Den bøvlede opsætning trækker klart ned, og giver et indtryk af, at Xperia X10 er en mobil for de lidt nørdede – eller i hvert tilfælde de teknikinteresserede.

Xperia X10 henvender sig til dem der selv har evnerne og mod på selv at sidde og rode med indstillingerne, for at få mobilen til at køre optimalt.

Det trækker desuden ned, at X10 ikke har danske tastatur og ordbog. Når jeg køber en telefon i Danmark, forventer jeg ikke at det er ekstraudstyr at jeg gerne vil kunne skrive på mit eget sprog på mobile. Det er simpelthen ikke godt nok.

Alt i alt ender vi på 4 ud af 6 stjerner. 4 stjerner gives til en solid mobil, der dog har en del mangler. 

Xperia er en mobil i den dyre ende, og det trækker derfor ned, at der er nogle basale mangler, ligesom der ikke bliver givet noget ekstra til brugerne.

Mere til nyheden

Her følger vi op med den seneste udvikling i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 6/4/2010 gik vi videre med artiklen om Sony Ericsson Xperia X10 – stortest – del 3Klik her for at gå til artiklen.. De seneste nyhedsartikler om temaet “Musik” finder du her..