Surface Pro 3 anmeldelse – En kærlighedshistorie [TEST]
Mit forhold til Surface Pro 3 kan nok bedst beskrives som et kærlighedsforhold. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er blevet meget forelsket i Surface Pro 3, men intet forhold er perfekt, og også i vores tilfælde er der ting jeg har måtte lære at leve med.
Der er sket meget med Surface Pro 3. Den har forandret sig en del, i forhold til sin forgænger Surface Pro 2.
Læs også: Microsoft Surface Pro 2 – Windows goes tablet [TEST]
Større skærm og bedre kickstand
Overordnet har Surface Pro 3 fået en stor og slank skærm. Enheden måler bare 0,91 centimeter i tykkelsen, og skærmstørrelsen er øget til 12 tommer i formatet 3:2, hvilket giver et større skærmareal, end tilfældet er for almindelige skærme på 13 tommer i 16:9 widescreen-format.
Skærmen er også blevet mere stabil, hvilket blev demonstreret, da Surface Pro 3 blev præsenteret i maj, hvor Microsofts Panos Panay valgte at tabe enden på gulvet fra hoftehøjde, uden skade til følge.
Se også: Microsoft Surface Pro 3: Unboxing [WEB-TV]
En andet nyt tiltag er tastaturet, der dog skal tilkøbes separat, men som nu kan bukkes op og sættes fast på selve skærmen, således at tastaturet får en skrå vinkel, og hele enheden bliver mere stabil.
Kabinettet er udført i et slankt og holdbart design, med frontvendte højtalere, to 5 megapixel HD-kameraer front og bag, en USB 3.0 port, mini displayport, microSD kortlæser og en helt ny kickstand.
Kickstand er Surfaces støttefod, der kan vippes ud på bagsiden. I den første udgave af Surface havde kickstanden én position, i anden udgave to positioner, og nu er den blevet trinløs.
Den trinløse regulering gør det muligt at indstille skærmen for den bedst mulige betragtningsvinkel, og sammen med det nye tastatur, er enheden nemmere at sidde med i skødet i sofaen eller i sengen. Det kalder Microsoft for lapability, og det fungerer!
Nyt tastatur med forbedringer
Med Surface Pro 3 kommer også et nyt baggrundsbelyst tastatur, der er blevet tilpasset den større skærm. Tastaturerne fra tidligere modeller kan rent teknisk godt anvendes, men hvis man vælger at opgradere uden det nye tastatur, går man glip af den forbedrede lapability og en meget forbedret touchpad.
Touchpad´en har fået en glattere overflade, der lader fingrene glide nemmere, og en langt bedre respons fra tasterne. Det virker overbevisende og helt på højde med tilsvarende udstyr på andre enheder.
Tastaturet har også fået en ny feature, der gør det muligt at vippe tastaturet op på rammen af skærmen, hvor det holdes fast af kraftige magneter, således at der kommer en lille hældning på tastaturet, som gør det nemmere at betjene.
Det lyder måske kun positivt, men her kommer vi til et af de steder, hvor mit og Surface Pro 3´s forhold knaser lidt. Et lille minus ved den skrå hældning på tastaturet er, at det afgiver en hul og billig lyd lyd fra sig når der tastes – det bliver desuden også en anelse sværere at betjene ikonerne på proceslinjen på Skrivebordet, da tastaturet bliver foldet en anelse op foran selve skærmen, og dermed foran proceslinjen.
Tiltrækkende og lækker skærm
Nu er jeg allerede i et fast forhold med en anden bærbar PC, men skærmen alene er så veludført og tiltrækkende, at jeg klart er kommet i tvivl om jeg er sammen med den rette partner.
Den 12 tommer store ClearType skærm med en opløsning på 2160 x 1440 pixels (216 ppi) i fuld HD, står knivskarpt, med flot gengivelse af farver, der gør den til en fryd for øjet og en oplagt affære.
Læs også: Hvilken tabletstørrelse er perfekt? [AFSTEMNING]
Touchskærmen reagerer super hurtigt og meget præcist, hvilket gør den nem at arbejde med. Og så har jeg lagt mærke til en anden fordel. Skærmen virker ikke nær så modtagelig overfor fedtede fingre, hvilket ellers betyder, at mine andre tablet- og computerskærme skal tørres af utrolig tit.
Rigeligt med hestekræfter
Surface Pro 3 findes i flere varianter, men i5 processoren og 4GB RAM i vores testeksemplar performer upåklageligt og er meget overbevisende.
Selv når den bydes tunge opgaver virker den veloplagt og i topform.
Ved almindelige kontoropgaver er enheden så godt som lydløs, og kun i det øjeblik der sættes gang i større grafisk materiale, begynder en blæser at kunne høres fra kabinettet.
Nemme noter med Surface-pen
Med til Surface Pro 3 kommer også en Surface-pen, og lad mig sige det med det samme: Jeg har aldrig været nogen stor fan af penne og computere!
Surface-pen er dog lidt anderledes, da den ikke er stor og kluntet, men i langt højere grad minder om en almindelig kuglepen.
Med et enkelt tryk på knappen (der hvor man normalt ”tænder” en almindelig kuglepen) åbnes OneNote med en ny blank side. -Så er det bare at skrive løs, og pennen formår faktisk at følge rigtig godt med når der skrives på skærmen.
Jeg har forsøgt mig med både tekst og tegning, og begge dele fungerer rigtig godt. Det er også nemt at markere indhold, der enten skal slettes eller flyttes til et andet sted.
Hvor meget jeg reelt vil komme til at bruge Surface-pen i det daglige, er jeg ikke helt sikker på. Min umiddelbare vurdering er, at det nok kun er en døgnflue, hvorefter jeg vil falde tilbage i gamle vaner med brug af tastatur til noter.
Hæderlig kamerapræstation
På både for- og bagside er indbygget et 5 megapixel HD kamera, der kan anvendes til for eksempel samtaler via Skype eller andre videolinks. Det meget overbevisende til dette formål.
Som kamera alene, er Surface Pro 3 ikke nogen fest – her har jeg nok fundet en niche, hvor min kommende elsker ikke er helt perfekt.
Kameraet præsterer hæderligt, men jeg vil nok ikke en gang overveje at bruge enheden til at optage billeder, da min smartphone i lommen optager væsentlig bedre billeder, i langt højere kvalitet.
Batteri – holder til det meste af en arbejdsdag
Microsoft opgiver i deres specifikationer for Surface Pro 3, at den har batterikapacitet nok til 9 timers internetsurfing.
Jeg har ikke kunne strække batteriet til 9 timer, men har også anvendt enheden til andet end internetsurfing.
På en hel arbejdsdag, hvor jeg har anvendt enheden til internetsurfing, Office, YouTube, lidt videoredigering og andre almindelige kontoropgaver, har jeg kunne strække batteriet til omkring 6 timer. I den periode har jeg dog ikke arbejdet konstant ved enheden, men også været optaget af andre opgaver.
Læs også: Dell Venue 11 Pro anmeldelse – Mobilkontor i topklasse! [TEST]
Som en enhed til at have med på farten, hvor der måske ikke er adgang til en stikkontakt i nogle timer, vil Surface Pro 3 fungere helt perfekt.
Skal du bruge enheden en hel dag på jobbet, kan du nok ikke komme udenom, at du skal medbringe en oplader for at være sikker på power nok til hele dagen.
Windows 8.1 Pro – men ingen Office
Surface Pro 3 kører Windows 8.1 Pro og har ikke præinstalleret en Officepakke, hvorfor du skal lægge prisen for ekstra software oveni prisen.
Windows 8.1 har splittet mange brugere, der måske ikke har forstået konceptet med at kunne skifte mellem traditionelt skrivebordsmode og modern UI i brugerfladen.
Det kan også være med til at gøre flere brugere i tvivl om, hvorvidt Surface Pro 3 er en tablet eller en bærbar computer.
Mit svar til dem må nok være, at Surface Pro 3 er lidt af begge dele, men mest en bærbar computer.
Går du efter en tablet alene, skal du ikke vælge Surface Pro 3, da den i dette tilfælde vil være alt for dyr, i forhold til hvad andre enheder kan levere. Sigter du efter en meget bærbar computer, er Surface Pro 3 et helt oplagt valg.
Dens vægt på 800 gram(+tastatur) og det slanke design gør den ultra bærbar og nem at medbringe overalt.
Pris i den høje ende
Surface Pro 3 findes i flere forskellige varianter:
i3 processor, 64GB hukommelse og 4GB RAM, vejl. pris: 6.199 kroner
i5 processor, 128GB hukommelse og 4GB RAM, vejl. pris: 7.799 kroner
i5 processor, 256GB hukommelse og 8GB RAM, vejl. pris: 10.049 kroner
i7 processor, 256GB hukommelse og 8GB RAM, vejl. pris: 11.999 kroner
i7 processor, 512GB hukommelse og 8GB RAM, vejl. pris: 15.149 kroner
Vores testeksemplar er i5-versionen med 128GB hukommelse og 4GB RAM, der sammen med et Surface Pro 3 Type Cover til 1.029 kroner, får en samlet pris på 8.828 kroner.
Konklusion – en dyr men lækker sild
Det er som om mit forhold til min gamle trofaste computer hænger i en tynd tråd. Jeg er blevet draget, forført og forelsket af Surface Pro 3, der med sit slanke og lette design, overbevisende skærm og høje lapability har ført mig ind i svære overvejelser: Skal jeg beholde den trofaste gamle maskine eller springe ud i et nyt forhold.
Det er som om græsset bare er grønnere på den anden side, og jeg bliver derfor nødt til at tage springet og prøve noget nyt.
Selvom Surface Pro 3 virker som et dyrt bekendtskab, vil jeg nu alligevel denne gang vægte bærbarheden højt og sætte alt ind: Hun skal være min! – Hvad jeg skal lave på torsdag når Surface Pro 3 kommer i butikkerne? Jeg skal forhåbentlig møde min nye flamme 🙂
På trods af mindre uhensigtsmæssigheder og en høj pris er forelskelsen intakt – Surface Pro 3 får 6 ud af 6 stjerner