Test af Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – Ultimativ Android

Samsung har i Galaxy S21 Ultra 5G fremstillet den mest ultimative Android-telefon på markedet lige nu. Her er min test af Samsung Galaxy S21 Ultra.

Test af Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – Ultimativ Android

Selvom jeg får mange telefoner til test i løbet af et år, så er der enkelte jeg glæder mig mere til end andre, heriblandt Samsung Galaxy S21 Ultra. Efter mit første indtryk af Galaxy S21 Ultra blev publiceret for en uge siden, har jeg brugt den som min telefon. Uden at afsløre for meget, så kan jeg sige, at det har været en fremragende oplevelse. Her er min test af Samsung Galaxy S21 Ultra.

Samsung Galaxy S20 Ultra var den første af Samsungs telefoner til at bære efternavnet “Ultra”, og selvom den gjorde mange ting godt, så var den heller ikke perfekt. Den var alt for stor, tung, glat, havde problemer med kameraet og andre småting. Efteråret kom og dermed også en Galaxy Note 20 Ultra, som meget tydeligt forbedrede nogle af de ting, som S20 Ultra ikke gjorde så godt. Og nu er Samsung klar med første flagskib i 2021 – og den er meget tæt på at være perfekt.

Samsung Galaxy S21 Ultra byder på masser af nyt, både i software og hardware. Der er her ikke tale om en revolutionerende telefon, men nærmere en forbedring og optimering af sidste års topmodeller, krydret med nyt design og ekstra hestekræfter under motorhjelmen. Ikke nok med det, så er prisen på hele Galaxy S21 Ultra lavere, hvilket også gælder resten af Galaxy S21-serien. Samsung Galaxy S21 Ultra har fået en vejledende pris på 9.799 kroner, hvilket er 700 kroner billigere end Galaxy S20 Ultra.

Med sidste års Samsung-lanceringer fik man indtrykket af, at den sydkoreanske producent gjorde hvad de kunne for, at tage markedsandele fra kinesiske Huawei, hvor Galaxy S21 Ultra ligner dødsstødet. Der er småting ved Galaxy S21 Ultra, som jeg ikke er vild med, men Samsung er på, mange områder, på rette vej. Som du nok har fanget, så er jeg er ret vild med Samsung Galaxy S21 Ultra.

Se også: Billig reparation af Samsung Galaxy S21 Ultra

Fordele og ulemper ved Samsung Galaxy S21 Ultra

Fordele:

  • Virkelig god og lysstærk skærm
  • Fremragende kamera
  • One UI 3.1 brugerfladen er god og brugervenlig
  • Forbedret batteritid
  • En billigere pris!

Ulemper:

  • Det er stadig en høj pris for en mobiltelefon
  • Ingen plads til microSD
  • Ingen oplader eller øretelefoner i æsken
  • Ikke altid pålidelig fingeraftrykslæser

Designet er nyt

Vi ved allesammen hvordan en mobiltelefon i dag ser ud, og der sker ærligt talt alt ikke det store for hver ny generation(medmindre vi tager de foldbare telefoner med). Det gælder også for Samsung Galaxy S21 Ultra, som ved første øjekast ligner… ja, en mobiltelefon. Sammenligner vi med sidste års Galaxy S20 Ultra, så er der dog sket lidt af hvert.

Det er en helt anden fornemmelse af få Galaxy S21 Ultra i hånden. Den virker langt fra så kluntet som dens forgænger, men er stadig en stor telefon. Med sine 165,1 x 75,6 x 8,9 millimeter og vægt på 227 gram, så fylder og vejer den godt i lommen. Får du først Galaxy S21 Ultra i dine hænder, så vil det sandsynligvis koste dig knap 10.000 kroner. Galaxy S21 Ultra er nemlig usandsynligt lækker, når man ser og holder den i virkeligheden.

Materialerne er meget tæt på at være de samme som sidst, hvor S21 Ultra har fået nyeste Gorilla Glass 7 på både for- og bagside. Skærmen er stadig en anelse buet, siderne er afrundet og bagsiden er mat. Vi har fået Samsung Galaxy S21 Ultra til test i Phantom Black og den er virkelig flot. Byggekvaliteten er selvfølgelig helt i top og den føles utroligt solid. Og så er den selvfølgelig IP68-certificeret.

Når der nu er tale om en telefon til lige under 10.000 kroner, så kan jeg godt tillade mig at fremhæve småting, som jeg mener kunne være bedre. Rammen på Galaxy S21 Ultra er i rustfrit stål, men med dens glatte og blanke maling føles det mere som plastik. I mine øjne havde det være bedre med en mat lakering, som matchede bagsiden – og dermed også gav bedre greb. En anden lille detalje er powerknappen, som på Galaxy S21 Ultra er alt for lille og mere blød end på fx den billigere Galaxy S20 FE. Der er masser af plads til at lave en stor og god powerknap, ligesom vi fx ser på Apples iPhones.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra i Phantom Black er virkelig flot.

Det nye kameradesign er der delte meninger om. Jeg skulle lige se det an og nu kan jeg faktisk godt lide det. Derudover er det langt pænere end sidste års mislykkede forsøg i S20 Ultra. Designet gør desuden, at S21 Ultra ligger ret stabilt på et bord. Farverne Phantom Black og Phantom Silver, men er du efter noget mere specielt, så er der også Phantom Titanium, Navy og Brown, som kun er tilgængelige hos Samsung selv.

Den nye ultralyds fingeraftrykslæser skulle have fået en hastighedsopgradering, og den føles da også hurtigere. Desværre sker det stadig en gang i mellem, at den ikke vil låse op og man skal prøve igen – og det er altid på de værste tidspunkter. OnePlus kan lave en fingeraftrykslæser der virker hver gang og er lynhurtig, hvorfor kan Samsung ikke?

Samsung Galaxy S21 Ultra har et lækkert og gennemført design, og derudover er kvaliteten helt i top. Man skal som køber være opmærksom på, at der ikke er plads til MicroSD-kort i S21 Ultra. I salgsæsken medfølger heller ikke øretelefoner og oplader.

Se også: De bedste robuste og hårdføre smartphones

Samsung Galaxy S21 Ultra
Den matte bagside i glas samler ikke på fingeraftryk.

Specifikationer på Samsung Galaxy S21 Ultra

Specifikationer på Samsung Galaxy S21 Ultra
Skærm 6,8″ kurvet AMOLED Dynamic 2X, 120 Hz

20:9-format, HDR10+, 3.200 x 1.440 pixels (515 PPI)

Gorilla Glass 7 Victus

Mål og vægt 165.1 x 75.6 x 8.9 milli­meter
227 gram
Processor Exynos 2100 5nm
Batteri 5.000 mAh

25 watt hur­tig­op­lad­ning

15 watt tråd­løs op­lad­ning

RAM 12 eller 16 GB LPDDR5
Lagerplads 128, 256 eller 512 GB UFS 3.1
Kamera 108 MP sensor med vidvinkel, f/1,8 blænde og 0,8 mikrometer pixels og optisk billedstabilisering

10 MP sensor med tele­foto­linse, f/2,4 blænde, 3x op­tisk zoom og optisk billedstabilisering

10 MP Sensor med telefotolinse, f/4,9 blænde, 10x optisk zoom og optisk billedstabilisering

12 MP sensor med ultra­vid­vinkel, f/2,2 blænde, 1,4 mikrometer pixels og 120 graders synsfelt

Laserautofokus, 100x hybrid-zoom

40 megapixel frontkamera med autofokus, f/2,2 blænde og 0,7 mikrometer pixels

Software Android 11
One UI 3.1
Andet Dual SIM og eSIM

5G-modem

IP68

Stereohøjtalere

WiFi 6E

Ultralyds fingeraftrykslæser i skærmen, Gen 2

S Pen support

Vejledende pris på Galaxy S21 Ultra 9.799 kroner for 12 GB RAM og 128 GB lagerplads

De bedste priser på Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB

Opdateret 29/3 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Salgsbutikken
Mindstepris
8.509,-
8.509,-
Telegiganten
Mindstepris
8.618,-
8.618,-
Telenor
Mindstepris
8.949,-
8.949,-

Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB udbydes af 14 udbydere. Du kan spare op til 1.441,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Samsung Galaxy S21 Ultra 128 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 14 webshops »

Igen en overdådig skærm

Det er svært at forestille sig, at skærme i mobiltelefoner snart kan blive bedre. Og det er efterhånden også tæt på umuligt for den normale forbruger at se forskel på sidste års modeller og de nyeste. Alligevel ses der forbedringer for hver eneste nye flagskib, og det gælder altså også Galaxy S21 Ultra. Sammenligner vi skærmen i forrige flagskib, Galaxy Note 20 Ultra, så er forskellene minimale. Næsten samme opløsning, lysstyrke, opdateringsfrekvens og andet. Alligevel er der et par nyheder gemt i skærmen. Lad os tage et hurtigt kig på den.

Der er tale om en lidt mindre skærm denne gang (tak for det Samsung) med minimale sorte kanter omkring skærmen. Den her telefon med en 6,8 tommer skærm er tæt på at være så kompakt, som så stor en skærm tillader. Skærmen er på 6,8 tommer og er en Dynamic AMOLED 2X-skærm i QHD, 3.200 x 1.440 pixels, understøtter HDR10+ og har en opdateringsfrekvens på 120 Hz samt en lysstyrke på 1500 nits. Ganske imponerende. Det der er nyt finder vi i opdateringsfrekvensen.

Det er stadig samme 120 Hz-opdateringsfrekvens, men i forhold til tidligere, så kan S21 Ultra en bedre variable frekvens. Det betyder, at skærmen automatisk kan gå helt ned til 10 Hz og i flere spring op til 120 Hz, når den finder det nødvendigt. Og det sparer strøm. Dernæst kan man endelig benytte både højeste opløsning og 120 Hz sammen, hvis man er til den slags. Personligt finder jeg fuld HD og 120 Hz, som en fornuftig kombination, uden at går alt for meget udover batteritiden.

Jeg kan ikke sige andet, end at skærmen i Galaxy S21 Ultra er den bedste jeg endnu har set.

Se også: Telefoner med de bedste skærme

Samsung Galaxy S21 Ultra
Skærmen i Samsung Galaxy S21 Ultra er nok den bedste på markedet.

En hurtigere og klogere mobil

Der er sket lidt af hvert under motorhjelmen på Samsung Galaxy S21 Ultra – og det mærkes! Det er lang tid siden, at et flagskib eller en topmodel har føltes langsom, men der er virkelig fart over feltet her. Modellen af Samsung Galaxy S21 Ultra jeg har til test er Exynos 2100-udgaven, som også er den udgave du finder i butikkerne herhjemme. Hvor der var lidt udfordringer med sidste års Exynos 990, kontra den bedre Snapdragon-model, så virker det ikke længere til at være tilfældet. Det må snarligt kommende benchmarks vise. Men min oplevelse er, at en telefon aldrig har været så (lyn)hurtig og flydende som Galaxy S21 Ultra.

Exynos 2100 er en helt ny ottekernet chip, bygget på 5nm-teknologi, med indbygget 5G-modem og med ydelsesforbedringer – specielt på AI. Samsung siger forbedringer lyder på 19 procent på single-core, 33 procent på multi-core, 17 procent på grafikydelse og voldsomme 203 procent på NPU’en.

Jeg har i længere tid været glad for at bruge topmodellen OnePlus 8 Pro, som netop er kendt for at være en af de hurtigste og mest flydende på markedet. Alligevel kan jeg godt fornemme skiftet til Samsung Galaxy S21 Ultra, som er en tand hurtigere og endnu mere flydende. Forskellen er ikke stor, men den er der. I benchmark-programmet Geekbench 5 scorer Galaxy S21 Ultra 1101 på single-core og 3636 på multi-core, hvilket er en forbedring i forhold til nuværende flagskibe, men forskellen er ikke voldsomt stor. Alligevel føles S21 Ultra hurtigere end tallene påstår.

Og med alle de hestekræfter, så klarer Galaxy S21 Ultra alt hvad man kaster efter den – det siger selv selv.

Se også: Rangliste med de bedste telefoner til gaming

One UI-brugerfladen bliver bedre

One UI brugerfladen er den bedste Samsung endnu har kommet i en af derres telefoner, og den nye version 3.1 er endnu bedre. Brugerfladen er flot, animationer er i fremragende kvalitet, det er hurtigt og flydende… og generelt bare rigtig godt. Menuerne, designet og opdelingerne får det hele til at se mere overskueligt ud.

Der er stadig ting der kunne være bedre. Der er stadig lidt “for meget af det hele” og Samsungs tanker om, at rykke indhold længst ned på skærmen lykkedes ikke altid. Men alt i alt, så er brugerfladen i Samsung Galaxy S21 Ultra virkelig god.

Helt okay batteritid

Hverken Galaxy S10+, Galaxy S20 Ultra eller Galaxy Note 20 Ultra bød på specielt god batteritid. De kunne, på en god dag, holde en hel dag. I Galaxy S21 Ultra er der virkelig sket noget med batteritiden.

Der er stadig de 5.000 mAH, som vi også fandt i S20 Ultra, men S21 Ultra får meget mere ud af de mange milliampere. Kombinationen af et mere energieffektivt 5nm-chipset, en mere energibesparende skærm og en klogere kunstig intelligens gør, at Galaxy S21 Ultra godt kan holde to dage. I gennemsnit holder den halvanden dag, og det er generelt en flot forbedring.

Der er ikke sket noget nyt på opladningen. Det er stadig 25W kablet opladning og 15W trådløs opladning- hvis du da har en kompatibel oplader. For Galaxy S21 Ultra kommer ikke med en oplader i æsken. Ikke et problem for mange, men for nogle er det. Har du ikke en oplader til en Android-telefon, så skal du købe en som tilbehør. Har du en kompatibel hurtigoplader, så fyldes det store batteri på omtrent en time.

Se også: Smartphones med længste batteritid

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra mod OnePlus 8 Pro?

Skuffende højtalerlyd i S20 Ultra

Jeg er stor fan af god lyd i mobiltelefoner. Telefonerne bliver i dag brugt mere og mere til underholdning, spil, film og TV og meget mere. Og en god oplevelse af underholdning, kræver selvfølgelig god lyd. Derfor er netop lyden noget, som jeg i længere tid har haft fokus på. Samsung har de seneste par år forbedret de indbyggede højtalere i telefonerne gevaldigt, så jeg var meget spændt på at teste disse på flagskibet Galaxy S21 Ultra. Og ærligt talt, så var det faktisk skuffende – specielt når prisen er 9.799 kroner.

Der sidder selvfølgelig stereohøjtalere i Samsung Galaxy S21 Ultra. Og egentlig så lyder de ganske fornuftigt, men er langt fra de bedste af slagsen. Lyden opleves som hul og flad, når man sammenligner med iPhone 12. Og sammenligner man med den førende på feltet, ASUS ROG Phone 3, så kan Samsung Galaxy S21 Ultra godt pakke sammen.

Til gengæld er det en fornøjelse at foretage opkald på Samsung Galaxy S21 Ultra, som i min test har imponeret med utrolig klar og høj lyd over voLTE.

Forbindelse til mobilnetværket, Wi-Fi og bluetooth har S21 Ultra også håndteret helt problemfrit. Samsung Galaxy S21 Ultra er desuden klar til både 5G og det nye WiFi 6E med hurtigere og mere stabilt internet.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra

Tredje gang – lykkens gang

Det er længe siden Samsung har toppet ranglisterne hos Dxomark. Mens Samsung har kæmpet med at rette fejl i deres kameraer, så har kinesiske mærker og selv Apple overtaget. Det er Samsungs tredje forsøg med deres 108 megapixel store primære sensor – og uden tvivl det bedste. Det er en ny udgave af hovedsensoren, og her er der ikke længe problemer med langsom autofokus. Faktisk er det meste i kameraet ret imponerende. Lad os tage et kig på de mange kamerasensorer.

Kort om kameraerne i Galaxy S21 Ultra:

  • Frontkamera: 40MP Phase Detection AF, FOV 80°, F2.2, 0.7 µm
  • Ultravidvinkel: 12MP Dual Pixel AF, FOV 120°, F2.2, 1.4µm
  • Hovedsensor: 108MP Phase Detection AF, OIS, F1.8, 0.8µm
  • Telefoto 1:  10MP Dual Pixel AF, Optisk 3x, OIS, F2.4, 1.22µm
  • Telefoto 2: 10MP Dual Pixel AF, Optisk 10x, OIS, F4.9, 1.22µm, 100X Space Zoom
  • Laser autofokus

Læs også: Kamera-test: Zoom på Samsung Galaxy S21 Ultra

Det er et vildt kamerasetup Samsung Galaxy S21 Ultra byder på. Og ikke nok med, at der er sket meget i hardwaren, så byder Samsungs kameraapp også på opdateret design. Ikke et redesign, men en forfining.

Uden at gå alt for meget i dybden (det skal jeg nok gøre i en artikel, hvor jeg sammenligner kameraet i S21 Ultra mod de bedste konkurrenter), så er det her Samsungs bedste kamera nogensinde. Der er utallige funktioner, nogle brugbare og andre gimmicks. Men alt i alt, så er det en utroligt solid kameraoplevelse. Den er god i dagslys, aften, nat, portræt og har den bedste zoom jeg har oplevet. Selv deres 100x space zoom er nu brugbar! Der er stadig skruet ekstra op for farverne og nogle gange rammer den ikke farver helt korrekt. Der er plads til forbedringer rundt omkring og kender jeg Samsung ret, så skal de nok komme.

Kort sagt, så er Samsung Galaxy S21 Ultra er min favorit kameratelefon. Herunder er billeder taget med den.

Se også: De allerbedste kameratelefoner på markedet

Galaxy S21 Ultra er den ultimative Android

Vi kommer ikke uden om, at Samsung Galaxy S21 Ultra er en dyr sag. Galaxy S21 Ultra koster fra 9.799 kroner trækker tænder ud, også selvom det er 700 kroner billigere end sidste år. Men ser man bort fra den høje pris, den til tider irriterende fingeraftrykslæser og manglen på plads til MicroSD-hukommelseskort, så er den den bedste Android-telefon på markedet.

Jeg er vild med det nye matsorte design, ydelsen, batteritiden brugerfladen og forbedringerne i batteritid. Og ikke mindst, så har Samsung ramt en homerun med kameraet i Galaxy S21 Ultra. Skal du have den ultimative Android-telefon lige nu, så skal det være Samsung Galaxy S21 Ultra – men husk den store pengepung.

Samsung Galaxy S21 Ultra lander i test på 5,5 ud af 6 stjerner.

Samsung Galaxy S21 Ultra test
Samsung Galaxy S21 Ultra får i test 5,5 ud af 6.

Sidste nyt om Oneplus

Emnet er stadig relevant. Daniel Søgaard Hald fandt det relevant at følge op på temaet. 21/12/2020 havde vi dette at sige med en artikel med temaet Disse 10 mobiler blev årets bedste i 2020 – Artiklen kan læses her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..