Test: Sony Xperia 1 – En betagende skærm
Sony Xperia 1 blev lanceret ved dette års Mobile World Congress, hvor den overraskede med et nyt 21:9-skærmformat. Det var vildt og det var vovet, men hvordan er det så i praksis? Vi har haft flagskibet til test og er nu klar med vores vurdering.
Jeg bliver altid nostalgisk, når jeg får sendt Sony produkter til test. Jeg bliver mindet om en tid med Sonys Es forstærkere, Walkmann og Minidisc-afspillere, som jeg personligt har ejet flere eksemplarer af. En af mine første smartphones var en Sony Xperia X10, der vist også var deres første forsøg med Android. Siden da er Sony kommet langt, men har de seneste år kæmpet med faldende salg og smartphones, der desværre ikke helt kunne følge med konkurrenternes.
Men nu prøver Sony igen og det ser på papiret meget lovende ud. 6,5 tommer OLED-skærm i 21:9 og 4K-opløsning, nyt tredobbelt kamera, stereohøjtalere og den lynhurtige Snapdragon 855. Forventningerne var høje, da Xperia 1 landede med posten. Der er uden tvivl meget godt at sige om Sony Xperia 1, desværre har jeg igen lagt en Sony-mobil fra mig, som ikke helt levede op til forventningerne.
Sony Xperia 1: Fordele og ulemper
Fordele:
- Utroligt flot skærm
- 21:9 skærmformatet fungerer godt
- Ydelsen er i top
- Gode stereohøjtalere
- Et godt kamera
Ulemper:
- Upålidelig fingeraftrykslæser
- Sløv vibratormotor
- Batteritiden imponerer ikke
- En del bloatware, der ikke kan slettes
- Svag antenne
- Ingen trådløs opladning
Sony Xperia 1: Designet
Sony Xperia 1 er en af de flottere smartphones på markedet. Dens slanke linje, de afrundede sider, den notchfri skærm og den nydelige bagside giver Xperia 1 et meget eksklusivt udseende.
Xperia 1 er en stor telefon, faktisk er den næsten 17 centimeter lang, omtrent én centimeter længere end en Huawei P30 Pro, der har samme skærmstørrelse. Det meget aflange design, som skyldes 21:9-skærmformatet, virker til at starte med lidt overdrevet. Det er dog kun indtil man har vænnet sig til det, og indtil man oplever hvilke fordele det giver.
Bagsiden af telefonen er en smule afrundet, hvilket gør den meget behagelig at holde om. Siderne er også afrundede og giver mere af samme komfort. Desværre gør den behandling, siderne har fået, mobilen utroligt glat og det hjælper heller ikke at bagsiden er i glas. Heldigvis er den beskyttet af Gorilla Glas 6 på både forside og bagside, men vi anbefaler et cover til den. Bagsidens kameraer stikker heldigvis ikke langt ud og sidder centralt, hvilket bevirker telefonen ikke vipper, når den ligger på et bord og man bruger den.
På telefonens højre side finder man samtlige fysiske knapper, inklusiv fingeraftrykslæser. Der er ret travlt med både kameraknap, powerknap, fingeraftrykslæser og volumeknapper. Når man holder den i hånden kommer man let til at ramme en eller flere af disse mange knapper.
Fingeraftrykslæseren har vi haft blandede oplevelser med. Nogle gange låser den op uden brok og andre gange nægter den. Det kan derudover være irriterende, at den gemmer sig i højre side af telefonen, hvis man er venstrehåndet. Man kan som alternativ bruge den indbyggede ansigtsoplåsning, men det er desværre alt for langsomt.
Flere smartphoneproducenter er begyndt at fokusere på højkvalitets vibratormotorer, fordi det giver en god fornemmelse, fx når man skriver på tastaturet, og får mobilen til at virke mere responsiv. Både OnePlus og Samsung er blevet meget bedre, men slår stadig ikke Apple med deres Taptic Engine. Desværre er vibratormotoren i Xperia 1 sløv og slet ikke noget at råbe hurra for.
Alt i alt er Sony Xperia 1 en nydelig telefon og er design- og kvalitetsmæssigt på højde med konkurrenterne. Det er dog lidt ærgerligt at knapperne rasler, når man ryster telefonen.
Sony Xperia 1: Specifikationer
Sony Xperia 1 specifikationer | |
Mål og vægt | 167 x 78 x 8,2 mm 178 gram |
Skærm | 6,5″ OLED 1644 x 3840 21:9 format X-Reality Engine Corning Gorilla Glass 6 |
Chipsæt | Snapdragon 855 |
Batteri | 3330 mAh 18W hurtigopladning |
RAM | 6GB |
Lagerplads | 128GB Op til 1TB MicroSD |
Kamera | 12MP f/1,6 med OIS 12MP Ultra vidvinkel f/2,4 12 MP f/2,4 2x zoom OIS Front 8MP, f/2.0 |
Software | Android 9 Pie |
Andet | Stereohøjtalere Bluetooth 5,0 Dolby Atmos IP68 støv- og vandafvisende |
Skærmen og hardwaren i Xperia 1
Verdens første 4K HDR OLED-display i 21:9, der benytter den mobile X1-processor til BRAVIA’s HDR-remasterteknologi. Ja, der bliver brugt store ord når Sony skriver om deres nye mobil skærm, men det er ikke bare varm luft. Den 6,5 tommer skærm er betagende.
Opløsningen er på 3840×1644, hvilket giver en pixeltæthed på 643, til sammenligning har Samsung Galaxy S10+ 522. Heldigvis er skærmen nøje afbalanceret, så farver ikke er overdrevne, men i stedet naturlige og med ekstremt god kontrast og betragtningsvinkler. Det er en vild oplevelse af se film i 21:9 formatet på fx Netflix, der allerede tilbyder to tredjedele af deres bibliotek i dette format. Kombineret med et par gode hovedtelefoner og Dolby Atmos slået til, så er det svært at lægge Xperia 1 fra sig. 21:9-formatet kommer også til din ret, når man fx læser indhold på hjemmesider, fordi man kan se meget mere indhold i skærmbilledet.
I direkte sollys er det lidt lettere at se skærmen i Samsung Galaxy S10+, men bestemt godkendt på Xperia 1.
Det er en nærmest perfekt skærm. Med 90Hz opdateringshastighed ville vi ikke kunne ønske os mere af skærmen.
Hardwaren
Udover den nye flotte skærm, så byder Xperia 1 på det hurtigste chipsæt fra Qualcomm, Snapdragon 855. Hertil 6GB RAM og 128GB lagerplads, der kan udvides med op til 1 terabyte hukommelseskort. Som man kunne forvente af et flagskib, så er det rigeligt med overskud i Xperia 1. Alt foregår hurtigt og flydende, lige bortset fra kamera appen, men det kommer vi til senere. Den føles ikke helt så flydende som OnePlus 7 Pro, hvilket vi tænker skyldes OnePlus’ gode softwareoptimering og ikke mindst 90Hz skærmen.
Softwaren
Softwaren i Sony Xperia 1 er baseret på Android 9 Pie. Her er ikke alle mulige softwaretilføjelser, mørkt tema eller andet gejl. Det er en simpel brugerflade, som de fleste vil finde overskuelig at gå i gang med.
Jeg ville ønske, at Sony forsøgte at følge lidt mere med konkurrenterne her, med fx hurtigere og sikrere ansigtsoplåsning, hurtigere opladning, omvendt trådløs opladning og en skærm der automatisk tænder, når man tager telefonen op mm.. Jo, et overlay, ved navn Side Sense, er ombord og giver dig dine mest brugte apps ved dobbelttryk i skærmens sider, men det er sjældent det rent faktisk gider åbne. Jeg Der er stadig fejl, som jeg tidligere er stødt på i Sonys software: Hører man musik og åbner kamera appen, for at tage et billede, så sætter den musikken på pause. Hvorfor må jeg ikke begge dele?
Underligt kommer Xperia 1 med en hel del bloatware, fx. Arena of Valor, Asphalt 9, Fortnite, Booking.com mm., hvoraf flere ikke kan slettes. Til en vejledende pris på 7.299 kroner synes jeg det er lige stramt nok.
Softwaren i Xperia 1 fungerer fint og er nydelig at se på, men vi savner noget nytænkning.
Lyden i Xperia 1
Vi er store fans af stereohøjtalere i mobiltelefoner og heldigvis er Sony Xperia 1 udstyret med det. Højtalernes individuelle lydstyrke er godt afbalanceret, men lyder ikke nær så godt eller spiller så højt, som både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone XS – til gengæld er de langt bedre end på fx Huawei P30 Pro. Lyden i hovedtelefoner er også udmærket, men ikke helt på højde med de bedste.
Lyden under samtaler er god, hvor stemmer fremstår klare og med rigelig lydstyrke. Der har under testen været klager over lyden i den anden ende af røret, om det er signalet eller selve telefonen er svært at svare på.
Antenne udfordringer i Xperia 1
Der har været udfordringer med antennen i Xperia 1, specielt på mobildata. Steder hvor jeg normalt har 4G og 4G+, formår Xperia 1 kun at fange HSPA+. Jeg oplever også næsten dagligt at radio, podcast og videostream bliver afbrudt pga. manglende mobildata hastighed, på steder hvor jeg normalt ikke oplever den slags problemer.
Derudover kan Xperia 1 finde på at droppe al forbindelse til mobilnetværket, helt uden at give besked om det. Når man tilfældet opdager der ikke er hul igennem, så kræver det en tur på flightmode og tilbage igen, for at det igen virker.
OBS. Sony meddeler, at de ikke har oplevet dette problem før og har sendt en ny Xperia 1, som jeg kan teste på. Jeg opdaterer artiklen efterfølgende.
Batteriet i Xperia 1
Trenden går mod større og større batterier, heldigvis. Hvem vil ikke gerne have en lidt tykkere mobiltelefon, til fordel for et større batteri. Men den trend har Sony desværre overset og har smidt et 3330 mAh batteri i, hvilket er ret ens med en 2 ½ år gammel Huawei P10. Dertil tilbyder den ældre Huawei endda hurtigere opladning end Xperia 1.
Batteriet bliver hurtigt brugt op, når man nyder film på den flotte skærm, til gengæld den holder rimeligt godt strøm, når skærmen er slukket. Jeg får i gennemsnit et døgns brug med omkring 4 timers skærmtid. Noget lavere end de andre store mobil flagskibe.
Der er hurtigopladning ombord, og en inkluderet hurtigoplader, dog kun på 18W. På en halv time i opladeren får man omkring 50 procent strøm og en hel opladning tager omtrent 1 time og 45 minutter.
Det nye tredobbelte kamera
Der er to store fokuspunkter i Sonys nye smartphone: skærmen og kameraet. Skærmen er fantastisk og det samme er kameraet… for det meste. Resultaterne kan være hit-and-miss og kamera-appen trænger til, at blive kigget igennem af producenten. Men der er ingen tvivl om, at dette er Sonys bedste mobilkamera til dato.
Men lad os starte med at tage et kig på hardwaren. Sony har for første gang kastet sig over et tredobbelt kamera, bestående af:
- Primær sensor på 12 megapixel, f/1,6
- Telefoto på 12 megapixel, f/2,4
- Ultra vidvinkel på 12 megapixel, f/2,4
Billeder i dagslys fremstår flotte, med naturlige farver og en rigtig god kontrast. Xperia 1’s dynamisk rækkevidde er ikke helt på højde med konkurrenterne Samsung og Huawei. Sony Xperia 1 formår ikke at få helt så mange detaljer med, når der er store lysforskelle til stede, men farverne tit mere virkelighedstro. Desværre tager kameraet nogle gange helt fejl af eksponeringen, hvor baggrunden er fuldstændig overeksponeret og nærmest væk.
Portræt-funktionen/bokeh er blevet gevaldigt forbedret i Xperia 1. Baggrundssløringen er nydelig og portrætter ser naturlige ud. Der ses lidt for ofte områder, som ikke er blevet sløret korrekt, men det er bedre end Sonys tidligere forsøg. Efterbehandlingen af bokeh-billeder er en lidt sløv proces, hvor man skal vente 3-4 sekunder på at kunne se resultatet. Samtidig er den langsom til at fokusere med bokeh-aktiveret, så der opstår unødvendig ventetid mellem gentagne billeder.
Videodelen i Xperia 1 er, ligesom foto, rigtig flot. Farverne er igen virkelighedstro og kontrasten er god. Man kan optage i 4K ved 30fps, 1080p ved 30 og 60 fps og 720p ved 30fps, men der er ingen 4K ved 60fps. Stabiliseringen er god, specielt i 1080p. Igen synes jeg ikke Xperia 1 kan hamle op med Huawei, Samsung og iPhone, men kvaliteten er stadig rigtig god. Der er også slowmotion video ombord, men her er kvaliteten altså ikke imponerende.
Billeder taget med Sony Xperia 1
Sony Xperia 1: Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Sony har en speciel plads i mit hjerte. Jeg havde store forventninger til seneste flagskib, Xperia 1, som jeg først mødte på MWC i Barcelona. Det er en utroligt flot mobiltelefon med moderne slanke og minimalistiske linjer. Det er Sonys bedste smartphone i lang tid, men desværre for Sony, så har konkurrenterne også forbedret sig.
Den nye 21:9-skærm er intet mindre end fantastisk. Ser man meget film og serier på mobilen, så skal man tage Xperia 1 med i overvejelserne. Stereohøjtalerne hjælper med til den samlede gode medieoplevelse. Samtidig er ydelsen i Xperia 1 et flagskib værdig. Der er aldrig ophold og alt sker lynhurtigt og med overbevisning.
Kameraet er meget bedre end tidligere, hvor specielt fotos i dagslys imponerer. Der opleves til tider fejl med eksponeringen og i bokeh-funktionen og det føles lidt som hit-and-miss.
Samlet set er Sony Xperia 1 en rigtig god smartphone, som man bestemt ikke vil fortryde købet af. På de mange områder har den desværre svært ved at følge med de store konkurrenter, hvor Xperia 1 tilbyder et mindre batteri, besværlig oplåsning, langsommere opladning, ringere antenne mm.. Derudover er prisen på 7.299 kroner i den høje ende, dog set til omkring 6.500 kroner, hvor man kan få både Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro til billigere penge.
Sony Xperia 1 lander på 4,5 ud af 6 stjerner.