Android 12 er på vej: Lanceringsdato, nyheder og alt du bør vide
De seneste mange år har Google udgivet en ny version af Android hvert år på samme måde, som Apple lancerer en ny iOS-software årligt. I år er efter alt at dømme ingen undtagelse. Den næste udgave af Android ventes at komme til at hedde Android 12 – muligvis endda Snow Cone, og den skulle endda være lige om hjørnet.
Er du interesseret i Android 12, og vil du gerne have en kort indføring i alt, hvad der er værd at vide om den næste Android-software fra Google? Så læs med her, hvor vi opsummerer alt det vigtigste om Android 12.
Læs også: Billeder af Android 12 lækket – store ændringer på vej
Hvilke nyheder er der i Android 12?
Den mest iøjnefaldende ændring i Android 12 ser indtil videre ud til at være en rimelig stor opdatering af designet. Lækkede billeder viser, at notifikationslinjen ændres en hel del, og at det generelle farvetema i softwaren bliver justeret markant. Faktisk menes årsagen til de store ændringer i farverne at være, at der kommer avancerede indstillinger for at justere systemets tema – måske helt ned til farverne i de enkelte apps og i systemelementer.
Android 12 får også nye, små widgets til hjemmeskærmen, som ser ud til at være inspireret en smule af iOS. Og generelt vil brugerfladen bestå af langt mere afrundede hjørner end i tidligere Android-versioner, hvilket minder temmelig meget om netop iOS og for den sags skyld også Samsungs OneUI.
I Android 12 ser der også ud til at komme forandringer i både låseskærmen og ”altid tændt”-skærmtilstanden. Det bliver dog af de mindre.
Privatliv kommer også til at fylde noget i Android 12. Google introducerer nemlig to små ikoner i notifikationslinjen, som indikerer, når en app anvender enten din mikrofon eller dit kamera. Et klik på ikonerne åbner et popupvindue, hvor du nemt kan slå mikrofon, kamera og lokationsadgang til eller fra i hele systemet.
De fleste producenter af Android-mobiler har efterhånden haft funktionen i lang tid. Men i Android 12 menes Google at være klar på sit bud på en funktion, hvor du kan tage rullende screenshots, f.eks. af en aflang hjemmeside eller app, som ellers ville kræve, at man tog flere screenshots.
Der ser også ud til at komme bedre multitasking af apps. Som med flere andre producenters mobiler vil Google måske tilføje muligheden for, at man i Android 12 kan lade flere apps danne par, så de åbner sammen i multitasking-visning.
Enhåndsbetjening af apps kan også blive en af nyhederne i Android 12, ligesom der er forlydender om, at picture in picture-visningen af videoer bliver forbedret. Også automatisk rotation af skærmindholdet får en opdatering. Funktionen vil angiveligt bruge frontkameraet til at fastslå, hvilken vej dit ansigt vender, f.eks. når du ligger ned.
Oven på kontroversen med Epic Games om spillet Fortnite har Google også meldt ud, at man i Android 12 vil gøre det nemmere for andre app-butikker såsom Amazons app-butik at fungere ved siden af Googles egen Play-butik.
Læs også: Android 12 skal gøre det lettere at bruge tredjeparts appbutikker
Hvornår kommer Android 12?
Google har endnu ikke meldt ud, hvornår Android 12 bliver annonceret. Og vi ved derfor heller ikke, hvornår den endelige udgave af Android 12 er klar til at rulle ud til de første mobiler.
Ligesom sidste år er det forventningen, at Google udsender en række såkaldte preview-udgaver og senere hen en række betaudgaver af Android 12. Disse tidlige udgaver af Android 12 giver udviklere mulighed for at klargøre deres applikationer til Android 12. Og måske mere interessant: Nysgerrige sjæle kan få indsigt i Android 12 mange måneder før den endelige, officielle udgivelse.
Google har af uvisse årsager tradition for at lancere nye previews og betaudgaver på onsdage. Og da sidste års Android 11 blev annonceret 19. februar 2020, hed ugedagen også onsdag. Det vil derfor være nærliggende at tro, at vi også får Android 12 at se på en onsdag. Men hvilken onsdag?
Det blev som bekendt ikke onsdag den 17. februar, som ellers ligger tættest op ad sidste års lanceringsdato. Andre mulige datoer kan derfor være onsdag den 24. februar, onsdag den 3. marts, onsdag den 10. marts, onsdag den 17. marts og så fremdeles. Det vides ikke, om Google holder helt samme tidsplan som sidste år. Sidste år blev Android 11-lanceringen fremrykket en hel måned fra marts til februar, og COVID-19-situationen kan snildt have rykket i Googles planer.
Læs også: Google arbejder på bedre databeskyttelse i Android
Kommer der previews og betaudgaver af Android 12?
Det ved kun Google på nuværende tidspunkt, men vi forventer at se både previews og betaudgaver af Android 12 i år.
I 2020 udgav Google først fire previews i henholdsvis februar, marts, april og maj. Derefter kom der to betaudgaver i de to efterfølgende to måneder, hvorefter den færdige udgave af Android 11 var klar 8. september.
Udgivelsesdatoen for første preview kendes endnu ikke med sikkerhed. Men i månederne efter udgivelsen af Android 12 bør vi også forvente løbende udgivelser af først previews og senere hen betaudgaver. Den endelige lancering vil med al sandsynlighed stadig ligge en gang i september 2020.
Se også: De bedste priser og tilbud på Android-smartphones
Får min telefon Android 12?
Når det kommer til Android, er det ikke helt ligetil at give et simpelt svar på, hvem der får en ny version. Det korte svar er, at det varierer fra mærke til mærke.
Ejer du en nyere Pixel-smartphone fra Google, kan du dog glæde dig over at modtage Android 12 på udgivelsesdagen. Følgende Pixel-smartphones er garanteret Android-opgraderinger til og med oktober 2021. De forventes dermed alle at blive opgraderet til Android 12:
- Pixel 5
- Pixel 4a (5G)
- Pixel 4a
- Pixel 4 XL
- Pixel 4
- Pixel 3a XL
- Pixel 3a
- Pixel 3 XL
- Pixel 3
Men hvad så, hvis man har en Android-mobil fra Samsung, Huawei, Xiaomi, Motorola, OnePlus eller en sjette producent? Så er det langt mere usikkert, om du får Android 12.
Har du en topmodel, som er lanceret enten i 2019 eller 2020, kan du være ret sikker på at få Android 12. Nogle topmodeller får også tre Android-opgraderinger, så nogle topmodeller fra 2018 kan også sagtens få Android 12.
Senest har Samsung meldt ud, at en række modeller får tre Android-opdateringer. Det er alle flagskibsmodeller og udvalgte modeller i A-serien.
Ejer du en mellemklassemodel, kan det være svært at vide, om mobilen får Android 12. Det afhænger rigtigt meget af, hvornår den er lanceret, og hvilket mærke den er fra. Er den helt ny og fra 2020 eller 2021, er den formentlig lanceret med Android 10 eller Android 11. Du bør derfor forvente at kunne få Android 12.
Er mellemklassemobilen fra 2019, er det ikke sikkert, den får Android 12. Det afhænger af, hvor lang tid producenten har tradition for at opdatere sine mobiler, og hvilken Android-version mobilen er født med. Er den født med Android 10, og producenten kun plejer at give sine mellemklassemobiler en enkel stor opgradering, må du nok se langt efter Android 12.
Som du kan fornemme, er det ikke muligt at give et simpelt svar på, om en Android-mobil får Android 12 eller ej. Så snart Google annoncerer Android 12, vil vi på Mobilsiden derfor lave vores årlige overblik over, hvilke telefoner fra alle de største producenter der er bekræftet til at få Android 12, hvilke der ventes at blive opgraderet, og hvilke der ikke ventes at få opgraderingen.
Læs også: De 5 bedste Android-telefoner til prisen
Hvordan opdaterer jeg min mobil til Android 12?
Når Android 12 på et tidspunkt bliver udgivet som en betaudgave – formentlig i løbet af sommeren – kan du nemt tilmelde dig her, hvis du har en kompatibel Google Pixel-smartphone. Det gør, at betaudgaven automatisk ruller ud som en OTA-opdatering (over the air), så snart Google har udgivet betaen.
Det er også muligt at installere de helt tidlige previews, men det kræver lidt teknisk snilde. Fremgangsmåden indebærer i korte træk, at du downloader hele Android 12-installationsfilen fra Googles hjemmeside. Disse vil være tilgængelige, lige så snart Google har offentliggjort den første preview-udgave.
På hjemmesiden findes en kort guide til, hvordan du downloader og overfører .zip-filen til din Pixel-mobil for til sidst at opstarte telefonen i den såkaldte fastboot-tilstand. Her kan du installere opdateringen til Android 12 (.zip-filen) manuelt. Er du ikke komfortabel med den slags, er det klogest at vente, til betaudgaverne er klar nogle måneder senere.
Læs også: Nyt om styresystemer til mobiltelefoner