Apples ændringer i iOS er en hån af nye EU-regler
35 selskaber og alliancer, deriblandt Spotify, Epic Games, 37signals og Proton, har underskrevet et brev til EU-Kommissionen, hvor de udtrykker sin bekymring over Apples nye regler for iOS og App Store, der skal træde i kraft senest 6. marts.
Læs også: EU vil undersøge Apple igen, igen
Apples ændringer håner EU-forordning
Som et selskab, der er udråbt af EU til at være ”digital gatekeeper”, er Apple nødt til at leve op til EU’s forordning om digitale markeder (DMA), der træder i kraft 6. marts. De selskaber og alliancer, der har underskrevet brevet, mener, at Apples planer ikke kun tilsidesætter både ånden og selve lovens tekst, men også ”håner” den.
Apple vil snart tillade alternative appbutikker, installation af apps uden for App Store og alternative betalingsløsninger i EU, men kun så længe udviklerne accepterer et nyt sæt forretningsvilkår, der inkluderer et såkaldt “kerneteknologigebyr”, hvor udviklerne skal betale 50 cent for hver årlig appinstallation efter den første million downloads.
I brevet lyder det, at denne nye struktur ”lader til at være designet til at opretholde og tilmed forstærke Apples udnyttelse af sin dominans over appudviklerne,” idet ”få appudviklere vil gå med til disse uretfærdige vilkår” – noget der potentielt kan kvæle al konkurrence og alternative betalingsløsninger, lyder det.
34 companies + associations = 1 concern. The deadline for compliance with the DMA is next week. Alongside EU companies and associations like @SchibstedGroup and @ProtonPrivacy we’ve sent a letter to the EC raising concerns about Apple’s lack of compliance. https://t.co/LinZ07ey0G
— Spotify News (@SpotifyNews) March 1, 2024
Udviklere står tilbage med “et ubrugeligt valg”
Udviklere, der vælger at fortsætte med Apples eksisterende vilkår, behøver ikke betale den nye afgift, men de kommer heller ikke til at kunne distribuere sine apps i alternative appbutikker. De 34 selskaber mener derfor, at Apples ændringer giver udviklere ”et ubrugeligt valg” mellem de to muligheder. Ingen af valgmulighederne ”efterlever DMA, og begge muligheder vil blot konsolidere Apples magt over de digitale markeder.”
”Apples nye vilkår tillader ikke sideloading (installation af apps uden for App Store, red.) og gør installation og brug af nye appbutikker svært, risikofyldt og økonomisk utiltalende for appudviklere,” står der i brevet.
”I stedet for at skabe sund konkurrence og nye valgmuligheder bygger Apples nye vilkår nye barrierer og forstærker Apples jerngreb om iPhone-økosystemet.”
Derfor opfordrer selskaberne EU-Kommissionen til at gribe ind over for Apple ”for at garantere, at DMA både forbliver troværdig og giver digitale markeder med konkurrence.”
Se også: Priser og tilbud på Apple iPhones
Apple styret af to mål
”DMA-ændringerne resulterer i et mindre sikkert system: Apples tilgang til Digital Markets Act blev styret af to enkle mål: at leve op til loven og reducere de uundgåelige, øgede risici, som DMA skaber for vores brugere i EU. For hver ændring fortsatte vores teams hos Apple med at sætte vores brugere i centrum for alt, vi gør,” siger Apple-talsperson Peter Ajemian til The Verge.
“Det betød, at der skulle skabes sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte EU-brugere i størst muligt omfang og for at reagere på nye trusler, herunder nye kanaler for malware og virus, muligheder for svindel og bedrageri og udfordringer med at sikre, at apps fungerer på Apples platforme. Disse beskyttelsesforanstaltninger eliminerer dog ikke de nye trusler, som DMA skaber,” oplyser han.
Han tilføjer, at Apple ”fortsat vil kommunikere med EU-Kommissionen, udviklerfællesskabet og vores brugerne i EU om deres indflydelse.”
EU-Kommissionen skal afholde en workshop om Apples efterlevelse af DMA den 18. marts, hvor deltagerne kan stille spørgsmål og give feedback om selskabets planer. Apple besluttede også at fjerne understøttelse af Safari-webapps i EU, men siden har Apple ombestemt sig og genintroduceret funktionen. Denne beslutning kommer uden tvivl også til at få embedsmændenes opmærksomhed.
Læs også: Kina – og ikke EU – har tvunget Apple til at understøtte RCS