Genstart din telefon hver uge og hold hackere ude

Ifølge den amerikanske efterretningstjeneste NSA bør du genstarte din smartphone en gang om ugen for at minimere risikoen for såkaldte zero-click-sårbarheder.

Genstart din telefon hver uge og hold hackere ude

Mange af os gemmer utrolig mange følsomme personlige og økonomiske oplysninger på vores smartphones, og det gør dem til interessante mål for it-kriminelle.

Ved at være proaktiv og straks installere de seneste opdateringer og samtidig være ekstra forsigtig online kan du undgå at blive offer for cyberkriminelle og få hacket din iPhone eller Android-telefon. Der er dog særligt ét tip, som de færreste praktiserer eller tænker over, og som kan hjælpe med at gøre livet lidt sværere for hackere.

Læs også: Kinesiske mobilproducenter driver fremgang i salget i Europa

Genstart din telefon kan beskytte mod sårbarheder

I et forsøg på at hjælpe med at holde forbrugeres smartphones sikre offentliggjorde U.S. National Security Agency – bedre kendt som NSA – for mange år siden en vejledning med en lang række gode råd til at holde sine enheder sikre.

Vejledningen indeholder særligt et råd, som er utroligt simpelt, men som de færreste nok kender til eller praktiserer: Regelmæssig genstart af sin smartphone.

Du genstarter garanteret din bærbare eller stationære computer ret ofte, men hvornår har du sidst gjort det med din telefon? Det er garanteret et godt stykke tid siden. Men netop et genstart kan være en effektiv måde at minimere risikoen for, at såkaldte zero-click-angreb udnyttes.

Ifølge CheckPoint kan zero-click-angreb inficere en smartphone, uden at du gør noget som helst. For eksempel kan hackere sende en specielt udformet besked eller et billede for at inficere din telefon, uden at du overhovedet åbner den.

Mange zero-click-angreb udnytter zero-day-sårbarheder, som endnu ikke er blevet rettet af mobilproducenterne. Den berygtede NSO Group, som udviklede Pegasus-spywaren, er kendt for at finde og derefter udnytte zero-click-sårbarheder i både iOS og Android til at udspionere værdifulde mål som direktører og politikere.

Udover ofte at opdatere dine enheder og installere de nyeste sikkerhedsopdateringer, så snart de bliver tilgængelige, kan et genstart af din smartphone være en enkel, men effektiv måde at forsvare sig mod zero-click-angreb. Det er på ingen måde et skudsikkert værn mod den slags sårbarheder, men ifølge NSA vil det nogle gange forhindre den slags angreb i at lykkes.

Ifølge NSA bør man derfor genstarte sin telefon en gang om ugen. På nogle telefoner kan man indstille en automatisk genstart af sin telefon, og hvis ikke kan du oprette en gentagende kalenderbegivenhed for at minde dig om det.

Sådan beskytter du din iPhone eller Android-telefon mod hackere

At genstarte din telefon mindst en gang om ugen er en af de mindre kendte måder at beskytte sig mod hackere på. Der er dog stadig et par tips og tricks, som du bør kende til.

Beskyt din Android-telefon

Hvis du bruger en Android-telefon, skal du sørge for, at sikkerhedsfunktionen Google Play Protect er aktiveret. Den scanner alle dine eksisterende apps og alle nye, som du downloader, for malware. Play Protect er gratis og er forudinstalleret på alle Android-telefoner med Google-tjenester inkluderet.

Hvis du ønsker ekstra beskyttelse, kan du overveje at bruge en god antivirusapps sammen med Play Protect. Mange af dem indeholder nyttige ekstrafunktioner som en VPN eller en adgangskodeadministrator, men det er ikke antivirussoftware, der sikre høj sikkerhed. Det er først og fremmest sund fornuft, så der er ingen grund til at ofre penge på et dyrt abonnement på antivirus.

Beskyt din iPhone

Når det gælder om at beskytte din iPhone mod malware, bliver det lidt mere kompliceret. Da Apple forhindrer iOS-apps i at scanne efter malware, er du nødt til at bruge en af de bedste antivirusløsninger til Mac i stedet.

Både Intego Mac Internet Security X9 og Intego Mac Premium Bundle X9 kan scanne en iPhone eller endda en iPad for malware, men der er en hage: Enheden skal være forbundet til en Mac med et USB-kabel.

Når det er sagt, medvirker Apples strenge regler for apps, der godkendes i App Store, dog til, at sandsynligheden for at få installeret noget snavs på sin iPhone er forholdsvis lille. Dog skal man stadig være årvågen over for phishingangreb, hvor it-kriminelle forsøger at narre oplysninger ud af folk. Igen er sund fornuft derfor det bedste værn mod hackere.

NSA: Sådan holder du din telefon sikker

Se nedenfor, hvordan du ifølge NSA kan bruge forskellige sikkerhedsforanstaltninger til at holde din telefon sikker.

Hvordan meget kan man forhindre/reducere risikoen for forskellige typer af angreb?
Trussel/sårbarhed Opdater apps Installer kun apps fra officielle kilder Sluk for mobildata, WiFi og Bluetooth Undgå at forbinde til offentlige netværk Brug krypterede apps til tale/tekst/data Klik ikke på links eller åbn vedhæftede filer Sluk og tænd enheden hver uge Bloker mikrofon eller kamera Undgå at bære enheden/ingen følsomme samtaler omkring enheden Ingen følsomme samtaler omkring enheden Lås enheden med PIN-kode Bevar den fysiske kontrol over enheden Brug betroet tilbehør Slå placeringstjenester fra
Spearphishing (personlige angreb) Nogle gange Nogle gange Nogle gange Nogle gange
Ondsindede apps Nogle gange Nogle gange Nogle gange
Zero-click-angreb Nogle gange Nogle gange Nogle gange
Ondsindet Wi-Fi-netværk Nogle gange Næsten altid Nogle gange Nogle gange
Udenlandsk lovlig aflytning eller ubetroet mobilnetværk Nogle gange Nogle gange Nogle gange Nogle gange
Indsamling af lyd og video i rum Nogle gange Næsten altid Næsten altid
Indsamling af opkald, beskeder og data og netværk Nogle gange Næsten altid Nogle gange Nogle gange
Geolokalisering af enhed Nogle gange Nogle gange Nogle gange Næsten altid Nogle gange
Angreb ved tæt fysisk adgang Nogle gange Nogle gange Nogle gange Nogle gange
Angreb på forsyningskæder Nogle gange

Læs også: Slettede fotos dukkede op igen: Nu retter iOS 17.5.1 fejlen