iOS 17.4 ruller ud – understøtter nu alternative appbutikker

Apples nyeste iOS-opdatering understøtter nu alternative appbutikker, browsermotorer og betalingsapps i EU, men udviklerne er ikke begejstrede.

iOS 17.4 ruller ud – understøtter nu alternative appbutikker

Apples længe ventede iOS 17.4-opdatering bliver nu rullet ud til brugerne. Her kommer der blandt andet nye emojis og en opdateret sikkerhedsprotokol til iMessage.

I Europa kommer der nogle større ændringer i App Store og til kontaktløse betalinger til iPhone-platformen i Europa. Apple åbner også op for, at det bliver muligt at bruge alternative browsermotorer, så alle andre browsere ikke længere er Apples Safari-browser i forklædning.

Opdateringen kommer også med sikkerhedsopdateringer, så det er en god idé at installere den inden længe.

Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones

Åbner op for betalinger, appbutikker og browsere

De store ændringer i iOS 17.4 er indført mere af tvang end af egen fri vilje, da Apple er blevet påkrævet at leve op til EU’s forordning om digitale markeder (DMA). Det er en lov, der skal tvinge store techfirmaer til at gøre det lettere for andre at tilbyde services og alternative betalingsplatforme på iPhone. Det sker, fordi EU mener, at virksomhederne reelt set har monopol på deres respektive platforme.

Kontaktløs betaling med MobilePay på vej

For at leve op til EU-lovgivningen har Apple åbnet op for, at det fremover skal være muligt for tredjepartsudviklere at tilbyde tjenester og modtage betalinger via alternative platforme.

Det vil komme apps som MobilePay til gavn. MobilePay har ikke kunnet tilbyde kontaktløse betalinger på iPhone, fordi Apple har begrænset teknologien til Apple Pay. Men fra og med iOS 17.4 vil det blive muligt for MobilePay – og netop kontaktløs betaling i MobilePay til iPhone er på vej.

Nu kan du downloade iOS-apps uden for App Store

iOS 17.4 vil give tredjepartsudviklere mulighed for at tilbyde alternative appbutikker, og brugere kan dermed installere apps uden for App Store. Men for at det bliver muligt skal udviklerne først igennem Apples godkendelsesproces.

De skal også betale Apple et “kerneteknologigebyr”, der koster 0,50 euro pr. installation, når en app når 1 million downloads årligt. Og det gælder også, selv om der skulle være tale om en gratis app.

Browsere kan bruge egen browsermotor

Den nye iOS 17.4-opdateringen åbner også op for, at browsere som Chrome og Firefox kan bruge egne browsermotorer. Dermed vil browserne ikke være tvunget til at bruge Apples egen WebKit-browsermotor, som har betydet, at browserne ret beset har været Apples Safari-browser i forklædning.

Første gang brugere i iOS 17.4 åbner Safari-browseren vil de også blive præsenteret for muligheden for frit at vælge mellem alternative browsere til Safari.

Webapps bliver alligevel ikke fjernet

Apple har også i en tidligere version af iOS 17.4 fjernet muligheden for at bruge progressive webapps (PWA) på iPhone for brugere i EU. Dén beslutning har Apple dog ændret, så der stadig vil være understøttelse progressive webapps. Det er webbaserede apps, der ligger på telefonen som en genvej på hjemmeskærmen, men som kører online. De vil dog kun køre via Apples WebKit-browsermotor.

Læs også: Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag

Kritik fra flere sider

Selv mener Apple, at de rammer plet med deres opdateringer, men det er der ikke mange udviklere i Europa, der er enige i. De mener, at Apples måde at overholde reglerne på gør det for dyrt og besværligt til, at det kan betale sig for udviklerne at gøre brug af Apples nye åbenhed.

Blandt andet Microsoft, Google, Firefox, Epic Games og Spotify har været ude med kritik.

Læs også: Apples ændringer i iOS er en hån af nye EU-regler

Kan blive dyrt for Apple

Apple og alle de andre techgiganter har indtil 7. marts til at leve op til EU-reglerne. Først herefter vil EU vurdere, om Apple har gjort det godt nok. Hvis ikke kan EU uddele bøder på op til 6 procent af Apples omsætning. Det er en mulighed, som EU netop har benyttet, da de tildelte Apple en bøde på 13 milliarder kroner for netop at gøre det besværligt for Spotify informere om betalingsmuligheder uden for App Store.

Inden det bliver afgjort skal EU både lytte til Apple og til udviklerne i EU, så det kan sagtens være, at Apple bliver tvunget til flere ændringer med tiden.

Læs også: Microsoft: Apples nye regler i EU er “et skridt i den forkerte retning”